№ 3 (24258)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

93-річний патріарх футбольного тренерського корпусу Герман Зонін залишився єдиним із плеяди тренерів (Лобановський, Кучеревський, Базилевич), під керівництвом яких українські команди вигравали чемпіонати СРСР.
Нагадаємо, тільки три українських клуби перемагали в союзних першостях — київське «Динамо» (13 разів, рекорд турніру), «Дніпро» (2 рази) та «Зоря» (один раз).
93-річний Зонін прийняв «Зорю» більше ніж півстоліття тому — у 1969 році, але досі пам’ятає всі деталі видатного сходження. Мабуть, тому, що у його багаторічній тренерській кар’єрі це був найпам’ятніший епізод.

Published in Футбол
Субота, 25 Сiчень 2020 11:01

Достаток продовжує життя

Десятирічне дослідження у США і Великобританії виявило, що нерівність у добробуті людей веде до зростання нерівності стосовно здоров’я. Згідно з висновками багатство додає дев’ять років до очікуваної тривалості здорового життя, тобто без інвалідності і хвороб.
Учені розглянули всі соціальні та економічні фактори, що лежать в основі причин, через які люди з віком мають поганий стан здоров’я, і проаналізували, як довго вони можуть жити без інвалідності і якою мірою соціально-економічні фактори важливі у цьому питанні.
За словами професора в галузі епідеміології та охорони здоров’я Університетського коледжу Лондона Занінотто, виявлено, що соціально-економічна нерівність в очікуваній тривалості життя без інвалідності була однаковою для всіх вікових груп, але найбільшою перевагою в обох країнах і у всіх вікових групах було багатство.

У ЗМІ нещодавно з’явилося повідомлення про те, що на замовлення Міністерства охорони здоров’я України UNDP Ukraine/ПРООН в Україні закупила високоефективний препарат для лікування розсіяного склерозу. Ліки вже поїхали у регіони, стверджує МОЗ.
Препарат фінголімод торік було закуплено вперше. Вартість річного курсу лікування становитиме близько 32 тисяч гривень, але ж ще рік тому вартість становила близько 400 тисяч гривень в аптечній мережі.
Такого зниження ціни вдалося досягти завдяки тому, що оригінальний препарат утратив патентний захист й інші виробники отримали можливість виробляти генеричні препарати, стверджує МОЗ України.

Субота, 25 Сiчень 2020 10:57

Будівничий здійснених мрій

28 СІЧНЯ — 90 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АНАТОЛІЯ ФЕДОРОВИЧА ІГНАЩЕНКА (1930–2011), УКРАЇНСЬКОГО АРХІТЕКТОРА

Анатолій Ігнащенко народився 28 січня 1930 року в селі Захарівці Хмельницького району Хмельницької області. Його матір’ю була полька Ярина, а батьком — Тодос, індійський ром, записаний на український манер Федором.

У 1953 році він закінчив архітектурний факультет Київського інженерно-будівельного інституту. Був учнем знаменитого Йосипа Каракіса.
З 1953-го по 1960 роки Ігнащенко працював у проектному інституті «Укргіпрошахт», а в 1960–1963 роках — архітектором Науково-дослідного інституту експериментального проектування.

Published in Особистість

27 СІЧНЯ — 230 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ПЕТРА ПЕТРОВИЧА ГУЛАКА-АРТЕМОВСЬКОГО (1790–1865), УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА, ПЕРЕКЛАДАЧА, ЛІТЕРАТУРОЗНАВЦЯ І ГРОМАДСЬКО-КУЛЬТУРНОГО ДІЯЧА

За ним безперечно повинна бути визнана заслуга у розвитку українського слова. А історики літератури не раз писали про великий лібералізм ранніх творів письменника з різким засудженням кріпацтва, характерним для початку XIX століття, зокрема для зародження українського національного руху.

В українській літературі його значення визначається положенням наступного за Котляревським поета, який, використовуючи творчі методи бурлеску і травестії, спробував ввести в українську літературу ряд нових жанрів.
І хоча, на жаль, Гулак-Артемовський писав мало і до того ж тільки у молодості, його поетичні твори носять на собі печатку безсумнівного таланту, яким він так само відомий, як і своєю навчально-педагогічною та адміністративною діяльністю.

Published in Особистість

Нещодавно ми писали про прем’єру оперети «Баядера» у Київському національному академічному театрі оперети. Роль Марієтти у цій виставі виконує солістка-вокалістка театру Тетяна Дідух. Сьогодні пані Тетяна — наш гість.

— Коли і як відбулося Ваше знайомство з оперетою Імре Кальмана «Баядера»?
— Власне, під час підготовки до прем’єри. Хоча, звісно, я й раніше знала про цю оперету. У постановці нашого театру — це абсолютно нова версія «Баядери».
Особливість постановки за задумом режисера, народного артиста України Богдана Струтинського — це захоплююча, динамічна, сучасна, яскрава вистава, де поряд із сюжетом самої «Баядери» відбувається паралельне життя сучасної телевізійної зйомки вистави «Баядера» і де є свій погляд на цю виставу.

Published in Культура

Жанна Куява. Журналістка, письменниця, літературний критик. Авторка п’яти романів. Володарка спецвідзнак літературного конкурсу «Коронація слова-2012», «Коронація слова-2014», дипломантка «Коронації слова-2013». 2019 року стала лауреаткою ІІ премії Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея. Нині презентує по Україні свій черговий роман «Говори, серце, не мовчи!».

— Жанна Куява: журналістка, письменниця, літературний критик. Що переважає? Знаю, що працювала в школі. Як і коли стався перший крутий поворот і вибір журналістики? З якого матеріалу почалася журналістика?

Published in Вітальня

Відповідь на це запитання залежить від того, як держава піклуватиметься про їхню живучість і безпеку, а також від ставлення армійських чиновників до виконання своїх функціональних обов’язків.

На безпеку арсеналів — 10% він необхідного...
Прикладів неналежного виконання посадовими особами своїх функціональних обов’язків, через що трапляються час від часу вибухи на складах і арсеналах, де зберігаються боєприпаси, можна навести чимало. Але це не єдиний чинник, що призводить до виникнення на цих об’єктах «НП».

Published in Військо
П'ятниця, 24 Сiчень 2020 12:26

Яка армія нам потрібна

Останнім часом Українська держава комплектуванню ЗС військовиками-контрактниками приділяє значно більше уваги, ніж раніше. Про те, як відбувається цей процес, ми попросили розповісти полковника резерву Михайла Щербіну — заступника голови Ради резервістів ЗС України.
До недавнього часу Михайло Юрійович обіймав посаду начальника відділу впровадження служби в резерві мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України, як мовиться в подібних випадках, у темі...

Published in Військо

На відкритті літніх Олімпійських ігор 2020 року, які пройдуть у Токіо, покажуть документальний фільм японських кіномайстрів «Шлях заліза», присвячений історико-культурному заповіднику «Більськ», розташованому на території Котелевського району Полтавської області.
 Більське городище VІІІ–ІІІ ст. до н. е. є унікальним археологічним об’єктом культурної спадщини України, який розкинувся на площі майже 4,5 тис. гектарів територією не тільки Полтавщини, а й частково Сумської та Харківських областей.
 Пам’ятку визнано вченими найбільшим укріпленим поселенням в Європі доби раннього залізного віку. Археологічні дослідження, які вперше там почалися ще 1906 року, підтверджують, що на цій території існував тогочасний політичний, економічний і культурний центр давніх скіфів.

Published in Суспільство
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».