№ 3 (23998)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Як ствер­джує ста­тис­ти­ка, яка знає все, пік за­хво­рю­вань на ро­та­ві­рус­ну ін­фек­цію при­па­дає са­ме на зи­мо­вий час, осо­бли­во на пе­рі­од від січ­ня по бе­ре­зень.
Це по­в’яза­но з тим, вва­жа­ють фа­хів­ці, що, на від­мі­ну від ін­ших гос­трих киш­ко­вих ін­фек­цій, ро­та­ві­рус пре­крас­но по­чу­ває­ть­ся при низь­ких тем­пе­ра­ту­рах. І під­хо­пи­ти йо­го не ста­но­вить жод­них проб­лем.

В Інституті літератури імені Т. Шевченка НАН України представили унікальний за своєю функцією та контентом інтернет-портал, присвячений Тарасу Шевченку «Погляд крізь час», повідомляє i-pro.kiev.ua. Невдовзі будь-який користувач мережі на одному сайті зможе знайти все (чи, принаймні, майже все) про Великого Кобзаря в сучасній мультимедійній формі. 

Тут будуть оцифровані рукописи, фоторепродукції образотворчих робіт Шевченка, усі видання поета українською та іноземними мовами, академічне видання «Шевченківська енциклопедія» (у 6 томах). Крім цього, кілька тисяч робіт, присвячених Шевченку, від видатних митців різних часів, різноманітна аудіо- та відеоінформація (записи найкращих документальних фільмів, радіопрограм, пісні на слова поета тощо). А також передбачено унікальні сервіси — віртуальні 3D-тури музеями Тараса Шевченка в Україні та за кордоном.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 17 Сiчень 2014 02:00

Транзит до Сочі – через Чехію

Українська надія на зимовій Олімпіаді в Сочі — біатлонна жіноча збірна завершила змагальну частину підготовки до головного старту чотириріччя. Цього тижня в італійському Антхольці відбувається шостий етап Кубка світу, але в Альпи провідна українська четвірка не поїхала. Олена Підгрушна, Валя і Віта Семеренко та Юлія Джима замість гір, де вони вже були наприкінці грудня, тренуються на рівнині — в чеському Новому Месті. 

Умови на тренувальному зборі головний тренер жіночої збірної Григорій Шамрай назвав чудовими. «Зараз плюсова температура встановилася практично по всій Європі. Але тут трохи холодніше, ніж у німецькому Рупольдинґу. Організатори підготували нам коло завдовжки 2,5 км в ідеальному стані. Траса повністю освітлена, стрільбище працює і теж усе засипане снігом.

П'ятниця, 17 Сiчень 2014 02:00

НАРКОМАНІЯ— ДОБРОВІЛЬНА СМЕРТЬ

Ще років двадцять тому наркоманів можна було на пальцях порахувати. Зазвичай, це були представники «золотої молоді» — еліти тих часів. Нині ж побачити «живого наркомана» можна всюди. Незважаючи на постійну боротьбу з цим явищем, воно поширюється, ніби ракова пухлина. 

Згідно з даними МВС, рівень наркотизації населення в нашій країні сягає 380 споживачів наркотиків на 100 тис. мешканців. На обліку — понад 154 тис. наркозалежних, 70% ВІЛ-позитивних вживають наркотики. Експерти СБУ переконані, що загальна кількість споживачів наркотиків усіх видів — понад 750 тис., а обсяг наркоринку — більш як 500 млн дол. на рік, прибуток коливається у діапазоні від 300 до 600 млн.

П'ятниця, 17 Сiчень 2014 02:00

Казав пан – кожуха дам...

Кажуть, що китайці, коли хочуть напророкувати людині щось неприємне, бажають їй жити в часи реформ. Важко стверджувати, наскільки «дістали» жителів Піднебесної переміни, але українці від нескінченних реформ, яким, схоже, не видно кінця-краю, очевидно, таки вже втомилися. І не в останню чергу через те, що кожне наступне «покращення» ускладнює їхнє життя. 

Про це вголос нині заговорили вже не лише на вулицях, а й із трибун поважних засідань. Приміром, Полтавської обласної ради, більшість депутатів якої — управлінці або керівники великих колективів, котрі на собі відчувають примарні результати тривалого реформування державних структур. І не хочуть далі ставати учасниками сумнівних експериментів вітчизняних реформаторів.

Published in Екологія

Приводом для цієї розмови з Оксаною Забужко послугував вихід у світ монументального фоліанта «Оксана Забужко, Юрій Шевельов. Вибране листування на тлі доби: 1992—2002» з доданими творами, причинками до біографії та іншими документами (Видавництво «Комора», 2013). 

Спільними зусиллями Забужко і Шевельов вибудовують картину України 90-х років — з її ілюзіями й розчаруваннями, першими кроками й відкриттями, досягненнями в різних галузях, з економічними і культурними катаклізмами.
Ця книжка представляє історію багатолітньої дружби одного з найвидатніших мовознавців ХХ ст., провідного еміграційного мислителя, критика й культуролога, професора Колумбійського університету в Нью-Йорку Юрія Шевельова (1908–2002) та письменниці Оксани Забужко.

Published in Вітальня
П'ятниця, 17 Сiчень 2014 02:00

Зроби свій вибір

Протягом останніх років одним із театральних центрів Києва стала Мала зала Національного палацу мистецтв «Україна». Нещодавно в афіші цього закладу з’явилися оновлені вистави «Діалоги з клітки» за п’єсою Олександра Костинського (режисер Ігор Шуб) та «Дрібним шрифтом про любов» за п’єсою Мюррея Шизгала «Друкарки» (режисер Артем Черпаков). 

«Діалоги з клітки» — це начебто історія з життя птахів. Але герої вистави (актори Євгеній і Марина Локтіонови та Андрій Корженівський) наділені людськими якостями — здатністю кохати, страждати, пристосовуватися, радіти та сподіватися... А також жорстокістю, себелюбством та страхом.
Чи то люди, чи то птахи з гордих та вільних істот перетворюються на рабів, якщо відчувають владу, страх чи самотність. І, перебуваючи під впливом обставин (у спектаклі ця ідея точно передана через образ клітки), пристосовуються до них усім своїм єством — думками, бажаннями, душею...

Published in Культура

На полицях моєї бібліотеки зібрано близько тридцяти книг Галини Сагач. Серед розмаїття цих книжок — наукові видання, які мають суттєве значення для розвитку сучасного мистецтва риторики на засадах християнської етики. Автор усього цього книжкового багатства — відомий учений, людина християнського світогляду, великого фахового обдаровання, носій української національної ідеї — Галина Сагач. Усі її праці нині на часі і надовго ще залишаться животворящими джерелами для вивчення й прогнозування нашого майбутнього. 

Книга Галини Сагач «Храм Слова» — це її духовний вимір. Книга, яку хочеться читати й переповідати. Книга спостережень, міркувань, наукових узагальнень, книга-заклик до Соборності, до взаєморозуміння й духовної співпраці усіх, хто відданий Богу й українському народу.

Published in Особистість
П'ятниця, 17 Сiчень 2014 02:00

IFC та УАСК вирішили співпрацювати

Нещодавно на вітчизняному агростраховому ринку відбулася зовсім не пересічна подія. Наприкінці минулого року Міжнародна фінансова корпорація (IFC, Група Світового банку) та Українська аграрно-страхова компанія (УАСК) підписали Договір про співпрацю. Сторони взяли взаємні зобов’язання, виконання яких сприятиме не лише подальшому розвитку згаданої компанії, а й поліпшенню загальної ситуації на агростраховому ринку. 

Детальніше про договір та його значення розповідає голова правління ПрАТ «Українська аграрно-страхова компанія» Василь Назаренко.
— Що передбачає Договір про співпрацю?
— Проект IFC «Розвиток агрострахування в Україні» працює з 2007 року. Це не так багато. Водночас за такий короткий час він зумів зробити чимало. Та головне, чого зумів домогтися,— започаткувати в Україні засади західної культури агрострахування.

Published in Земля і люди
П'ятниця, 17 Сiчень 2014 02:00

Старі проблеми, нові надії

Аналізуючи наприкінці минулого року на засіданні Ради регіонів, куди прийшли міністри, очільники центрального апарату виконавчої влади, стан справ в Україні, глава держави В. Янукович зробив критичні висновки. При цьому з’ясувалося, що його погляди суттєво відрізняються від оцінок керівника уряду М. Азарова. 

Однією з ключових проблем В. Янукович вважає порушення прав і свобод громадян, а також корупцію, яка останніми роками наскрізь пронизала українське суспільство. Про корупцію все голосніше говорять не тільки підприємці, а й звичайні люди. Главу держави уважно слухав М. Азаров, який наступного дня звітував про свої успіхи і запевняв, що українцям не варто боятись економічних негараздів — країна просувається до кращого життя.

Published in Економіка
Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».