№ 9 (24056)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

ЦІКАВА ПЛАНЕТА

Американський композитор і диригент Ерік Вайтейкр зібрав віртуальний хор із 3746 абсолютно різних людей із 73 країн світу завдяки сучасним технологіям, повідомляє gazeta.ua. Усі разом вони виконали композицію Water Night.
Звичайно, все відео з партіями було синхронізоване і додатково оброблене, але результат вийшов приголомшливим. Від такого виконання завмирає серце.

Published in Розмаїття

СТОЛИЦЯ

Звести пам’ятник італійському поету Данте Аліг’єрі з нагоди 750-річчя від дня його народження планують цього року в Києві, повідомляє i-pro.kiev.ua. Згодом встановлять монумент Тарасу Шевченку в Римі — про це розповів посол Італії в Україні Фабріціо Романо.
Також дипломат зазначив, що підписано договір про співпрацю між Італійським інститутом в Україні та департаментом культури КМДА, в рамках якого буде проведено багато заходів, зокрема фестиваль барокової музики (заплановано на осінь). Частину фінансового навантаження при проведенні спільних заходів візьме на себе італійська сторона.

Published in Розмаїття

ФАКТ

У Національному музеї Тараса Шевченка розпочався проект «Діти України», повідомляє i-pro.kiev.ua. Його мета — створення українського простору для дітей-переселенців.
Автори проекту мають намір надавати достовірну інформацію про Україну і українців, відкривати багатства національної культури, мистецтва і традицій. Діти-переселенці та їхні сім’ї зможуть безплатно відвідувати екскурсії, майстер-класи, ігри, сеанси арт-терапії, театральні постановки, спеціальні лекції та покази фільмів, які проходитимуть у музеї. Передбачаються також зустрічі з відомими людьми.
«Музей сподівається стати рідним місцем для всіх діток, які тепер живуть у Києві», — розповіли автори проекту. Вони будуть раді будь-яким пропозиціям про участь з боку художників, артистів та інших представників української культури.

Published in Розмаїття

ЗНАЙ НАШИХ!

Кінооператор Сергій Михальчук отримав «Срібного ведмедя» на цьогорічному Берлінале за роботу над фільмом Олексія Германа-молодшого «Під електричними хмарами», повідомляє life.pravda.com.ua. Стрічку знято в російсько-українсько-польській копродукції. Разом із Сергієм Михальчуком цю нагороду отримав інший оператор — Євген Прівін.
Картина складається з шести новел, які розповідають історії про великі і маленькі міста, багатство і бідність, різні покоління, виховані на творах Ф. Достоєвського і продукції Apple. З українського боку над проектом працювало близько 80 осіб. Серед них — молоді українські актори Віра Климовецька, Ігор Мирошниченко, Вікторія Варлей.
Як відомо, Сергій Михальчук є оператором стрічок «Поводир», «Мамай» та багатьох інших.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 27 Лютий 2015 14:53

Задача з чотирма невідомими

На цьому тижні відбулося ще чотири матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. І лише одній команді — «Монако» вдалося перемогти з різницею у два м’ячі. Тож інтрига, принаймні у трьох протистояннях, уболівальникам забезпечена.
Каталонська «Барселона» здобула виїзну перемогу над «Манчестер Сіті». Команда Луїса Енріке була дуже близькою до того, щоб вирішити питання свого виходу до наступного кола ще в першій грі. Однак фортуна була на боці «Сіті», в якого залишаються шанси на продовження боротьби.
Команда Мануеля Пеллегріні провела два абсолютно різних тайми. У першому господарі повністю програли супернику центр поля, за що були покарані. Вже на 16-й хвилині уругваєць Луїс Суарес, розібравшись у штрафному з Демікелісом, відкрив рахунок. А на 30-й він замкнув простріл Хорді Альби. При цьому у каталонців було ще мінімум дві стовідсоткові нагоди на взяття воріт, однак Неймар не зміг реалізувати вихід сам на сам, а після удару Даніеля Алвеса м’яч влучив у поперечину.

Published in Футбол

Юні ук­ра­їн­ські бі­ат­лон­ні зі­роч­ки — Юлія Жу­ра­вок і Анас­та­сія Мер­ку­ши­на — при­єд­наю­ть­ся до го­лов­ної коман­ди кра­їни на чем­піо­на­ті сві­ту, який 5 бе­рез­ня стар­тує у фін­сько­му Кон­тіо­лах­ті. Про та­ке рі­шен­ня за під­сум­ка­ми юні­ор­ської пер­шо­сті пла­не­ти по­ві­до­мив пре­зи­дент Фе­де­ра­ції бі­ат­ло­ну Ук­раї­ни Во­ло­ди­мир Брин­зак.

Білоруські Раубичі, де змагалися юніори, запам’ятаються українським прихильникам біатлону як місце одного з найбільших успіхів вітчизняних чемпіонів майбутнього. Українська збірна виборола на цих змаганнях дві золоті і по одній срібній нагороді, пропустивши вперед лише визнаних фаворитів — команди Росії, Франції та Норвегії.
«Золотим» виявився уже перший день чемпіонату. Дівчата змагалися в індивідуальній гонці на дистанції 10 км, при цьому за промах замість звичної для змагань дорослих хвилини додавалися 45 секунд.
Чудова за якістю гонка вийшла у Ганни Кривонос. 17-річна спортсменка ще в грудні запам’яталася двома четвертими місцями на дорослому чемпіонаті України, та в Білорусі здобула найвище на цей момент досягнення в кар’єрі — стала чемпіонкою світу у своєму віці!

Колишнього випускника Одеської консерваторії, а нині громадянина США Алекса Гутмахера нині добре знає українська діаспора на всіх континентах. Уже майже десять років він є ініціатором і головним організатором фестивалів, конкурсів, концертів, присвячених знаменитій співачці Квітці Цісик. У Львові, Одесі, Києві наступні два місяці весни — березень і квітень — віддані пам’яті голосу КейСі. Під таким ім’ям українка за походженням відома своїм шанувальникам за океаном.
Зібрані й зароблені кошти йдуть на придбання медтехніки й препаратів для лікування онкохворих. Рятувати та допомагати — одне з гасел проекту. На жаль, улюблена Квітка не подолала раку і за п’ять днів до свого 45-річчя померла. Пан Алекс теж пройшов крізь пекельні муки й випробування в тій лікарні, де була співачка. Він переміг! Тоді й присвятив життя жінці з «голосом у єдиному екземплярі». Саме таку назву має документальний фільм про неї.

Published in Культура

Жит­тя будь-яко­го твор­чо­го ко­лек­ти­ву не мо­же стоя­ти на міс­ці. Як­що ти не ру­ха­єш­ся впе­ред, по­стій­но не роз­ви­ва­єш­ся та не са­мо­удо­ско­на­лю­єш­ся, то не­од­мін­но поч­не­ть­ся про­цес дег­ра­да­ції. Це доб­ре ро­зу­мі­ють у Кла­сич­но­му Ху­дож­ньо­му Аль­тер­на­тив­но­му Те­ат­рі, де ко­жен но­вий по­каз ви­став, які вже на­віть три­ва­лий час пред­став­ле­ні в афі­ші те­ат­ру, є мі­ні-прем’­єра­ми, адже твор­чий по­шук тут ні­ко­ли не при­пи­няє­ть­ся. Но­вою схо­дин­кою те­ат­ру ста­ла і ви­ста­ва — ве­чір ро­ман­су «...И свя­то ве­рю в чис­то­ту Сне­гов и Слов».

Цей спектакль присвячено Володимиру Висоцькому. У ньому використано як твори самого митця, так і ті, що є суголосними його творчості. У попередніх музичних програмах театру вже неодноразово звучали пісні Володимира Семеновича, але чому саме зараз його постаті приділено стільки уваги?
«У складний час військових дій та ідеологічної боротьби постать Володимира Висоцького набуває особливого значення.

Published in Культура

Академія кінематографічних мистецтв і наук США провела традиційну, вже 87-му церемонію вручення найбільш престижної нагороди — «Оскар». Головний приз — статуетка за найкращий фільм — дісталася кінокартині «Бердмен» режисера Алехандро Гонсалеса Ін’ярріту. Стрічка розповідає про історію актора, який одного разу зіграв культову роль супергероя, і це завадило йому розвиватися у творчому плані. Через багато років, які відібрали у головного героя популярність, він вирішує зіграти ту ж роль на Бродвеї, сподіваючись повернути собі славу та якось налагодити життя.
За нагороду в головній номінації змагалися ще сім кінострічок. Серед них — «Американський снайпер», «Готель «Гранд Будапешт», «Гра в імітацію», «Юність», «Всесвіт Стівена Хокінга», «Одержимість» і «Сельма».

Published in Культура

Половина людей у віці більш як 50 років стикається з проблемами сну. Помірні його порушення у людей похилого віку пов’язані з втомою, розладами настрою, наприклад депресивними симптомами і зниженням якості життя. Виявилося, що медитація здатна допомогти поліпшити якість сну, повідомили дослідники з Університету Південної Каліфорнії.
У дослідженні взяли участь 49 добровольців, середній вік яких становив 66 років. Усіх випробовуваних розділили на дві групи — 24 особи практикували медитацію, а 25 добровольців пройшли стандартизовану програму навчання гігієні сну. Потім науковці оцінили у двох групах ступінь вираженості порушень сну за допомогою Піттсбурзького індексу якості сну.
Виявилося, що у групі медитації індекс знизився з 10,2 до 7,4, а ось у другій групі після освітньої програми індекс зменшився з 10,2 до 9,1. Також фахівці відзначили зниження рівня депресії і втоми у людей, які практикували медитацію. Відмінностей у рівнях занепокоєння, стресу або збудження виявлено не було. Вони зменшилися в обох групах.

Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».