Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Грудень 2019 11:04

Артрит: Що робити?

Rate this item
(0 votes)

Деякі хвороби у холоди нагадують про себе... Серед них й артрит, а також інші хвороби суглобів. Інфекційний артрит може виникнути як ускладнення простудного захворювання, суглоби вражаються інфекцією при ангіні або грипі.
Запалення суглобів також може бути відповіддю на переохолодження або невдале падіння в ожеледицю, застерігають медики. Одне слово, причин може бути багато.
А ось як діяти, якщо ви вже захворіли? Про це ми розпитали фахівця — лікаряревматолога Георгія Васильовича ГУЛЬКО.

— Болі в суглобах істотно погіршують якість життя, але це ще і серйозний сигнал про те, що там відбуваються запальні і руйнівні процеси. Їхнім наслідком стає скутість рухів, деформації та в разі відсутності адекватного лікування — інвалідність. Артрит — недуга, що вражає не тільки літніх людей, але й часом і дітей (ювенільний артрит). Людям доводиться працювати і жити, постійно перемагаючи біль.
— Як же розпізнати артрит?
— Щоб зрозуміти, що таке артрит, слід знати конструкцію суглобів. Вони складаються зі сполучених скелетних кісток, між якими є щілина. Зверху їх закриває синовіальна оболонка, суглобова сумка. Коли розвивається захворювання, страждає спочатку синовіальна оболонка, отже, і зосереджені у ній крово і лімфосудини, а також нервові закінчення.
Через це знижується природне виробництво суглобової змазки, що живить хрящ, і надходження інших необхідних корисних речовин. Дане захворювання супроводжується суглобовими болями, викликаними запаленням тканин.
— Які основні симптоми артриту?
— Це — припухлість, сильна чутливість і хворобливі відчуття при торканні, ниючий або гострий біль у стані спокою або при русі (залежно від типу захворювання), обмеження рухливості у суглобі, гострий, ниючий біль як у русі, так і в спокої. А ще характерна скутість, особливо вранці або після тривалого нерухомого положення, яка пояснюється тим, що за цей час розвивається набряк.
— Чим викликається артрит?
— Перш ніж підібрати способи лікування артриту, фахівцю важливо правильно встановити причину його виникнення. Нею можуть стати: аутоімунні захворювання — процеси, при яких захисні імунні клітини приймають власні клітини за чужорідні і вбивають їх.
Природа цієї недуги на сьогодні для фахівців невідома. Інфекційні процеси — місцеві або загальні: кліщовий бореліоз, туберкульоз, бруцельоз та інші. Причиною розвитку недуги можуть виступати вірусні захворювання, наприклад гепатит, обмінні порушення, зокрема гемохроматоз, подагра, або неінфекційні хвороби: червоний вовчак, псоріаз, приміром.
— Які ж існують фактори ризику розвитку артриту?
— Захворювання інфекційного, неінфекційного характеру, як правило, є лише спусковим гачком. Основна причина артриту і подальшого артрозу криється у тому, що в суглобі накопичуються загиблі клітини. Вони не встигають видалятись, а утворення нових — недостатньо для нормального функціонування суглоба.
Провокатором цього стають: гіподинамія — через пасивний спосіб життя в тканинах починаються застійні процеси, сповільнюється крово, лімфообіг, погіршується харчування хряща, відбувається загибель здорових клітин у тканинах і руйнування суглоба.
Також призводить до артриту ожиріння — оскільки надмірна вага збільшує навантаження на суглоби нижніх кінцівок, починається їхня деформація. А ще через жировий прошарок погіршується приплив крові.
Як показали дослідження, при зменшенні ваги на 1 кг навантаження при русі на суглоби (колінні і тазостегнові) знижується на 4 кг (на кожен). Захворювання хребта провокують артрит, адже при грижах міжхребцевих дисків, остеохондрозі ускладнюється передача нервових імпульсів через спинний мозок до м’язів. Припиняється їх злагоджена робота і вони перестають виконувати свої амортизуючі функції при ходьбі, бігу, спуску і підйомі по сходах.
— Як же запобігти артриту?
— Щоб згодом уникнути тривалого і небезболісного лікування, що включає ін’єкції й інші неприємні процедури, важлива профілактика артриту в молодому віці. Вона включає в себе: правильне харчування — збалансований раціон, в якому є поліненасичені жирні кислоти, кальцій, овочі, фрукти.
Слід знизити вживання цукру, легкозасвоюваних вуглеводів, відмовитися від солодких газованих напоїв. Необхідно також стежити за вагою, щоб не прискорювати зношення суглобів. Звичайно ж, допоможуть уникнути артриту і регулярні заняття спортом — вправи, спрямовані на зміцнення м’язового корсету, дозволяють зменшити навантаження на суглоби.
— Як побороти артрит?
— Сучасна медицина має на увазі різноманітні методи лікування артриту, що включають у себе застосування медикаментів, фізіотерапію, лікувальну фізкультуру (ЛФК) та в запущених випадках — протезування.
Медикаментозне лікування полягає в застосуванні різних лікарських засобів. Нестероїдні протизапальні препарати — завдання ліків полягає у купіруванні болю і зменшенні запалення. Вони полегшують стан, але не сприяють очищенню тканин від загиблих клітин.
Стероїдні препарати — ін’єкції гормонів у суглоб призначають при сильному болю, який не здатні усунути нестероїдні препарати. Вони істотно знижують запалення, але оскільки ці засоби погіршують імунітет, то сповільнюється виведення загиблих клітин.
Цитостатики — протипухлинні засоби, зупиняють ріст, розвиток і поділ клітин. Вони потрібні, зокрема, при ревматоїдному артриті для зниження кількості антитіл, які вбивають власні клітини.
Одним із найбільш ефективних методів лікування визнана ЛФК. Корисні аеробні тренування, лікувальна гімнастика, плавання. Вони сприяють посиленню кровотоку, допомагають нормалізувати рухливість суглобів і стимулюють очищення від старих клітин і відновлення тканин.
Оскільки задіюються м’язи, покращується активність їх волокон, то створюється енергія біологічної мікровібрації, що потрібна для транспортування поживних речовин і клітинних обмінних процесів. Рівень мікровібрації, необхідний для очищення і живлення тканин, досягається тільки при напрузі м’язів, тому заняття ЛФК — ефективний спосіб подолати артрит.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».