№ 25 (24020)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вирушаючи на пляж, ми, насамперед, побоюємося сонячних опіків і переохолодження у воді. Насправді ж пляж може «подарувати» й інші вельми неприємні «сюрпризи». Що ж це за негаразди та як від них уберегтися? Про це нам погодилася розповісти фахівець — кандидат медичних наук, знаний лікар-гігієніст Зоряна Суслик. 

— Зазвичай, ми не звертаємо уваги на небезпеки, котрі чатують на нас під час відпочинку на пляжі. Причому тут не так і важливо, де той пляж розташований — біля рідної домівки чи за тисячі кілометрів на далекому океанському узбережжі.
— Хто думає про цистит, коли, добряче позасмагавши, мчить до такої омріяної прохолоди — водойми?
— Ніхто! І даремно, оскільки цистит — запалення сечового міхура — може виникнути через різкий контраст між гарячим піском і холодною водою, через синтетичний купальник, що довго сохне, а іноді буває достатньо просто посидіти на холодному камені хвильорізу.

Право на свободу — одне з фундаментальних. Воно сформульоване в ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, його декларує Конституція України, а в новому Кримінальному процесуальному кодексі закріплено норми, які мають безпосередньо його гарантувати. Проте невизнане затримання чи невчасна його реєстрація, а також взяття під варту під надуманим приводом нікуди не зникли з наших реалій. 

У протоколах— спотворений час і місце затримання
Вітчизняне право змінилося, а люди — не дуже, констатують адвокати. І новий КПК працює, і система безоплатної вторинної правової допомоги налагоджена, а право на свободу забезпечити не вдається. Хоча для цього не потрібно робити нічого екстраординарного, достатньо сумлінно виконувати Конституцію і закони. Чіткі повноваження і обов’язки правоохоронців у цій сфері виписано в кодексі.
Всупереч цьому стара практика, коли особу затримують оперативники, а відповідний протокол складає слідчий, живе й донині. При цьому в протоколі вказують спотворені час і місце фактичного затримання. Сталося те, що прогнозували деякі скептики: традиції органів внутрішніх справ отримали перемогу над нормами КПК.

10 червня правлячі у Болгарії соціалісти погодилися на оголошення дострокових виборів. Криза коаліції настала в кульмінаційний момент спору Болгарії з Європейською комісією стосовно відповідності законодавству Євросоюзу будівництва болгарського відтинка газопроводу «Південний потік». 

Внаслідок тиску Європейської комісії і посилення критики з боку Сполучених Штатів Америки прем’єр Пламен Орешарський 8 червня оголосив припинення реалізації інвестиції до часу встановлення відповідності процедур реалізації проекту законодавству ЄС.
Виконання цієї обіцянки залежатиме вже від позиції нового уряду. Конфлікт щодо «Південного потоку» збільшив напругу у правлячій коаліції, але її фактичний розпад стався через видимі із самого початку конфлікти та різні політичні стратегії партій на виборах до Європейського парламенту.
Уряд меншості Пламена Орешарського від часу його формування у травні 2013 року був слабим і нестабільним. Болгарській соціалістичній партії (БСП) та турецькому Руху прав і свободи (РПС) у 240-особовому парламенті бракує одного голосу для здобуття більшості. Це прирікало обидві партії на складну парламентську співпрацю з ксенофобською партією «Атака».

П'ятниця, 20 Червень 2014 03:00

«Аль-каїда» наступає на Ірак

Після завершення на початку 2014-го процесу виведення американських військ із території Іраку ця країна не могла похвалитися миром, безпекою і стабільністю. Там триває громадянська війна між різними етнічними та релігійними групами: шиїтською більшістю, сунітською меншістю та курдами. Причому цікаво, що курди також суніти, але вони мають не стільки релігійну, скільки етнічну ідентичність і фактично вже створили власну напівнезалежну державу на Півночі Іраку. 

Певне заспокоєння ситуації в Іраку спостерігалося з весни 2011 року, коли найбільш радикальні ісламістські угруповання відбули на війну до сусідньої Сирії. Утім, помітні військові успіхи урядової армії Башара Асада змусили чимало загонів, союзних «Аль-Каїді», відступити до Іраку. Тут вони перегрупувалися і вирішили відвоювати собі власну ісламістську державу на території Іраку. Тим паче що сирійські надра набагато бідніші за іракські. Адже на території провінції Кіркук можна розжитися чималими нафтовими багатствами.

Справжня благодійність, яка виходить із серця людини, не вимагає гучних і пафосних заяв. Добрі люди зазвичай роблять добру справу, керуючись мотиваціями співчуття і милосердя.
У порятунку дітей нині беруть участь багато простих громадян України, серед організаторів чимало й християнських організацій та церков. І роблять вони це без самореклами — від усього серця: збирають гроші, надають свої будинки, дачі, діляться всім, що мають.
За словами одного з організаторів такої допомоги, члена правління Альянсу «Україна без сиріт», начальника служби у справах дітей Києва Миколи Кулеби, тільки жителями столиці та інших областей надано притулок уже більше 1000 біженцям, серед яких більшість — діти не тільки зі Слов’янська, але й з інших неспокійних районів Сходу України. І допомога продовжує надходити. 

— Як люди самоорганізувалися, адже для цього необхідний якийсь поштовх, чиясь ініціатива?

Published in Суспільство
П'ятниця, 20 Червень 2014 03:00

Кадри вирішують усе?..

Парламентське рішення, датоване 22 лютого, про повернення до конституційної редакції 2004 року суттєво зменшило повноваження Президента України. Передусім це стосується кадрових питань. Скажімо, зі складу уряду глава держави може пропонувати на парламентське затвердження лише двох міністрів — оборони та закордонних справ. 

Ситуація, що нині складається в Україні, доволі пікантна. З одного боку, майже два тижні тому інавгурований Президент Петро Порошенко є беззаперечним лідером суспільної довіри. Недавні вибори глави держави це чітко довели.
Натомість Верховна Рада зараз більше нагадує орган, що борсається в політичних конвульсіях, намагаючись зберегти власне життя. Депутати найрізноманітнішої партійної орієнтації раз за разом вигадують нові й нові причини, щоб відтермінувати, здавалось би, невідворотні позачергові парламентські вибори.

Published in Суспільство
П'ятниця, 20 Червень 2014 03:00

Хто захистить споживача?

Для тих, хто в курсі, питання може здатися риторичним. Зрозуміло, Державна інспекція з питань захисту прав споживачів. Як і в багатьох інших країнах, де держава дбає про те, щоб споживач відчував себе захищеним, а організації, які надають йому послуги та пропонують товари в торговельній мережі, змагалися за прихильність споживачів і свою репутацію.
Натомість реалісти у відповідь лише стиснуть плечима. Мовляв, нині в Україні споживач не тільки не захищений, а радше навпаки: чиновники роблять усе можливе, щоб якомога менше залишити контролюючих органів, та урізають їхні повноваження... 

Український споживач: сам на сам із беззаконням?

Так це чи ні, можна довго сперечатися, адже споживач і той, хто надає йому послуги, перебувають по різні сторони барикад. Так, саме барикад, бо дуже часто намагання відстояти споживачем свої права нагадує відкрите бойове протистояння. Іноді навіть інспектори споживзахисту виявляються безсилими проти знахабнілих торговців, котрі відверто нехтують правами покупців.

Published in Споживач
П'ятниця, 20 Червень 2014 03:00

Ліки від депресії

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка ставить перед собою доволі амбітне завдання — стати кращою акторською трупою в Європі. Ще рано робити висновки, наскільки це їм удається, але незаперечний факт: протягом останнього року тут відбулося кілька цікавих прем’єр, що говорять про творче зростання театру («Квітка будяк», «Лускунчик», «Така її доля», «Живий труп»). 

Проте, за винятком вистави «Дами і гусари», це були досить серйозні постановки, а глядач уже так скучив за доброю комедією. Саме такою комедією став спектакль «Моя професія — синьйор з вищого світу» за п’єсою Джуліо Скарначчі та Ренцо Тарабузі «Ікра і сочевиця», постановку якого здійснив народний артист України Анатолій Хостікоєв.

Пропонована нині українському глядачеві п’єса була написана ще у 1956 році, після цього досить швидко здобула прихильність глядачів різних країн. І хоча вже минуло майже 60 років, але вона й досі представлена у репертуарах багатьох театрів. У чому ж складові успіху цього твору? По-перше, автори самі були акторами, а тому чудово знали театр із його законами та потребами. По-друге, тут є карколомна інтрига, в якій переплелися кохання, авантюра, неймовірні життєві ситуації, що в них потрапляють герої, а також справжній неаполітанський гумор.

Published in Культура

11 червня в Тернополі відбулася презентація проекту Концепції розвитку системи страхування сільськогосподарської продукції в Україні. Ініціатором її проведення стали партнерські організації — об’єднання страховиків «Аграрний страховий пул» та проект міжнародної фінансової корпорації (IFC, група Світового банку) «Розвиток агрострахування в Україні». 

Розробником проекту Концепції став Агростраховий пул. Значну допомогу йому у підготовці цього документа, який визначає напрямок розвитку вітчизняного агрострахового ринку на тривалий час, надали фахівці проекту IFC.

До необхідності розробки проекту Концепції підштовхнули численні причини. Останні мають як позитивний, так і негативний характер.
У своєму виступі перед аудиторією, яка складалася зі страховиків, сільгоспвиробників та журналістів, експерт проекту IFC Роман Колібаба нагадав, що Україна залишається в зоні ризикованого землекористування. Це підтверджується й подіями останніх часів.

Published in Земля і люди

476 сімей із Криму та південно-східних областей України звернулися на телефонну гарячу лінію Львівської обласної ради і адміністрації та виявили бажання на тимчасове проживання на території області. Так, їх кількість уже становить 2166 осіб. Вимушені переселенці на території Львівщини не тільки проживають, але й влаштовуються на роботу. Про ситуацію на ринку праці Львова розповів кореспонденту «ДУ» директор Львівського міського центру зайнятості Олег Рісний. 

Робочі місця для кримчан

— Пане Олегу, розкажіть про основні тенденції в працевлаштуванні людей, які прибувають до Львова з Криму.
— Служба зайнятості міста активно долучилася до процесу допомоги громадянам України, які прибули з Криму. Ми провели 317 співбесід. 94 особи зацікавилися нашими послугами. Більшість із них завдяки соціальній позиції працедавців міста влаштовано. До Львова прибула велика кількість жінок із маленькими дітьми. Їм потрібно забезпечити соціальну сферу, зокрема садочки. У нас був на прийомі чоловік, який займався тваринництвом, а жінка виховувала вдома шість дітей. Таким важко допомогти. Бувають різні ситуації.

Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».