Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 18:50

На Закарпатті започаткували проєкт-антизраду про регіон

Rate this item
(0 votes)

На Закарпатті стартував новий проєкт «Б’ютифул Карпати», який презентуватиме на однойменному каналі в YouTube атракції регіону, приміром Центр реабілітації ведмедів на Синевирі, а також історії успіху місцевих жителів.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив співзасновник ГО «Б’ютифул Карпати» Ярослав Світлик.
«З колегами в Ужгороді ми започаткували проєкт-антизраду по-закарпатськи, створили ГО «Б’ютифул Карпати» та на однойменному каналі в YouTube розповідатимемо історії про успішних горян-закарпатців, щоб зруйнувати шкідливі стереотипи про «депресивний регіон», — сказав Світлик.

За його словами, дуже часто високопосадовці (від нардепів до міністрів), говорячи про Закарпаття і Карпати загалом, подають регіон стереотипно, до примітиву спрощено і дискримінаційно. Мовляв, тут одні заробітчани, лісоруби, вівчарі й контрабандисти.
«Насправді це не так. У горах легко дихати і важко жити — але люди живуть. І працюють, зберігають та розвивають традиції, займаються улюбленою справою, створюють бізнес і дають роботу іншим. У Карпатах є чимало успішних людей і успішних історій. Це — наші теми», — зауважив співзасновник ГО «Б’ютифул Карпати».
На каналі вже вийшов перший відеоблог про Реабілітаційний центр бурого ведмедя у Синевирі й про те, як ідея рятувати ведмедів допомогла людям, давши поштовх до розвитку туризму в гірському районі.
Надалі планують створити влог про гуцульську бриндзю — перший український продукт із географічним зазначенням. Потім — про село Колочаву й креативні ідеї в туризмі. Згодом — про підприємство у Великому Бичкові, яке робить меблі для IKEA, та про форелеве господарство, яке на Міжгірщині створили вінничани.
Загалом заплановано до двох десятків історій у першій фазі проєкту, яку підтримало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).
«Головне для нас — щоб люди, які хочуть жити і працювати вдома, але сумніваються і думають про заробітки за кордоном, побачили приклади своїх земляків. Вони також сумнівались і вагалися, але спробували, і в них усе вийшло. Бо, як каже один із наших героїв, молодий рахівський вівчар Олексій Молдавчук: «Рідний край — то є рідний край», — розповів Світлик.
У ГО «Б’ютифул Карпати» мають надію, що позитивні мотивувальні історії у перспективі зацікавлять й українські телеканали.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».