№ 29 (24232)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Свій останній дворічний контракт у «Лос-Анджелес Лейкерс» він підписав на 6 мільйонів доларів. Усього за один із найсильніших баскетбольних клубів світу Станіслав Медведенко відіграв шість сезонів.
За цей час українець подружився із зірками Національної баскетбольної асоціації Шакілом О’Нілом і Кобі Брайантом і двічі приміряв на своєму пальці перстень переможця НБА.
Одними з найбільш емоційних глядачів на домашніх матчах його команди були неперевершені актори Сільвестр Сталлоне й Джек Ніколсон.

Здавалося, що перед Славою, як його з дитинства називали рідні, відкриваються широкі горизонти і йому судилося ще довго радувати каліфорнійських уболівальників своєю іскрометною грою. Однак через серію травм спортсмена в 2006 році «Лейкерс» був змушений розірвати контракт з українцем.

Published in Баскетбол
П'ятниця, 02 Серпень 2019 14:00

«Динамо» виграло суперкубок України

Новий футбольний сезон в Україні традиційно стартував матчем за Суперкубок. В Одесі зустрілися кращі команди минулого сезону — «Шахтар» і «Динамо».

Гірники вийшли вперед у доданий до першого тайму час — відзначився Алан Патрік. Після перерви динамівці мали перевагу і на 80-й хвилині Микита Бурда зрівняв рахунок. Через три хвилини Денис Гармаш вивів киян уперед. Матч так і завершився перемогою «Динамо» — 2:1.
«Динамо» виграло Суперкубок України увосьме в історії.
Головний тренер «Динамо» Олександр Хацкевич так прокоментував матч за Суперкубок України, в якому його команда обіграла «Шахтар».

Published in Футбол

Кажуть, що фотохімічний смог є проблемою і породженням цивілізації. Він ніколи, мовляв, не виникає у диких природних умовах.
Що ж він собою являє? У літню спеку міські жителі часто чують у новинах: «Гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин перевищені у кілька разів».
Чому ж саме влітку жителям міст найбільше дошкуляють повітряні забруднення? Про це ми поговорили з фахівцем — екологом Петром Васильовичем ГОРЧИНСЬКИМ.

— Незабаром після винаходу парової машини люди зіткнулися з проблемою забруднення повітря.

П'ятниця, 02 Серпень 2019 13:05

Достойник із династії Гродзинських

5 СЕРПНЯ — 90 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ДМИТРА МИХАЙЛОВИЧА ГРОДЗИНСЬКОГО (1929–2016), УКРАЇНСЬКОГО ФІЗІОЛОГА РОСЛИН, БІОФІЗИКА, РАДІОБІОЛОГА

Академік НАН України Дмитро Гродзинський належить до вчених, чиє ім’я відоме не тільки його колегам у різних країнах світу, а й людям, далеким від науки. Дослідження цього видатного радіобіолога, розпочаті понад десятки років тому, вбирають широке коло актуальних проблем.

Він був одним із перших, хто після аварії на Чорнобильській АЕС, усупереч офіційним версіям, аргументовано і відверто висловив міркування щодо реальної загрози впливу іонізуючого опромінення, зокрема малих доз радіації, для населення і довкілля.

Published in Особистість
П'ятниця, 02 Серпень 2019 13:00

Шевченківський фестиваль

Музичний благодійний фестиваль «Ше. Fest», присвячений Тарасові Шевченку, цьогоріч проходитиме 17–18 серпня на малій батьківщині Великого Кобзаря у селі Моринці на Черкащині.
Про це повідомляється на офіційному сайті Фестивалю.

«Ше. Fest — це драйвова музика, перформанси, лекції, театральні постановки, літературні батли, майстер-класи, екскурсії, дитячий простір, наметове містечко, ярмарок. Це — справжній український культурний простір, який ми творимо з 2014 року.
Шевченко — завжди модний і актуальний. Для нас він об’ємний, багатогранний, сміливий і революційний, але точно не бронзовий», — ідеться в повідомленні.

Published in Культура

На Поліссі, у Новограді-Волинському три дні тривало міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела». На площі Лесі Українки відбулось урочисте відкриття свята, перформанс «На згадку з Лесиного краю».
У міському Палаці культури ім. Лесі Українки розгорнуто виставку конкурсних малюнків «Палітра Лесиного краю», скликав на зустріч однодумців літературно-музичний вечір за циклом поезій Лесі Українки «Сім струн», удев’ятнадцяте відбувся Всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки».
У рамках цього свята в Музеї родини Косачів проходив XIV Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова ім. Лесі Українки.

Published in Культура

Після недавнього виходу на екрани фільму «Чорнобиль» інтерес до зони відчуження різко зріс. Люди з багатьох країн вирушають туди не тільки в пошуках «законсервованої історії», а й із бажанням зрозуміти, як там сьогодні розвиваються події.

У суспільній свідомості все частіше виникає запитання: чи можна в подальшому використовувати раніше забруднені території і в якій якості?
Цими проблемами займається Проект «Покращення радіаційного контролю оточуючого середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій».
З 2017 року він реалізується Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA) спільно з Японським науково-технічним агентством (JST — Japan Science and Technology Agency) у рамках Програми SATREPS.

Published in Iншi роздiли

У вельми складних реаліях сьогодення доводиться діяти, долаючи труднощі, вітчизняній ракетно-космічній галузі.

Державне космічне агентство України організувало поїздку в Дніпро групи журналістів, які спеціалізуються у цій тематиці, на розташоване там провідне підприємство галузі — конструкторське бюро «Південне», котре нещодавно відзначило своє 65-річчя.
Тож кореспондент «Демократичної України» мав нагоду безпосередньо на місці ознайомитися з багатогранною діяльністю творців новітньої ракетно-космічної техніки.

П'ятниця, 02 Серпень 2019 12:23

Рецепти економічного зростання

Експерти НБУ покращили прогнози зростання вітчизняної економіки на нинішній рік із 2,5% до 3%, на наступний рік — із 2,9% до 3,2%. І зазначили, що основним драйвером економічного зростання у наступні роки залишатиметься внутрішній попит.

Приріст приватного споживання сповільниться, однак буде значним під впливом збільшення реальних доходів домогосподарств. Вагому підтримку економіці нададуть інвестиції в основний капітал, що продовжить зростати високими темпами, наголошують у НБУ.
Натомість аналітики Світового банку погіршили свої прогнози щодо зростання нашої економіки у поточному році з 2,9% до 2,7%. Водночас вони зберегли свої прогнози зростання економіки України у 2020 році на рівні 3,4%. У 2021 році економіка нашої країни має зрости на 3,7%.

Published in Економіка
П'ятниця, 02 Серпень 2019 12:19

У довічному кріпацтві?

Відомий стародавній вислів «поділяй і володарюй!» в Україні поступово втрачає своє первинне значення і все частіше поступається іншій крилатій фразі: «Або бери, або плати!» Яка дуже популярна поміж вітчизняних монополістів, котрі після перерозподілу народного майна тепер володарюють у державі.
Переважно у сфері комунальних послуг, де вибудовують відносини зі споживачами, сповна користуючись своїм монопольним становищем. І безцеремонно нав’язують свій «товар», відмовитися від якого закабалений безальтернативними угодами споживач практично не може.
І щоб вирватися з міцних обіймів таких «благодійників», мусить вдаватися до відчайдушних заходів.

Published in Регіони
Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».