№ 4 (23999)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Ни­ні, ко­ли про­ти Ук­раї­ни ве­деть­ся не­ого­ло­ше­на вій­на, зна­чен­ня вій­сь­ко­вої дис­цип­лі­ни, до­три­ман­ня ви­мог чин­но­го за­ко­но­дав­ства і вій­сь­ко­вих ста­ту­тів у ЗС, ін­ших си­ло­вих ві­дом­ствах має знач­но біль­ше зна­чен­ня, аніж у мир­ний час.
Про кри­мі­но­ген­ну си­ту­ацію, що скла­ла­ся на сьо­го­дні у Зброй­них Си­лах та ін­ших вій­сь­ко­вих фор­му­ван­нях, ми по­про­си­ли роз­по­віс­ти за­ступ­ни­ка ге­не­раль­но­го про­ку­ро­ра Ук­раї­ни — го­лов­но­го вій­сь­ко­во­го про­ку­ро­ра Ук­раї­ни, ге­не­рал-лей­те­нан­та юс­ти­ції, за­слу­же­но­го юрис­та Ук­раї­ни Ана­то­лія Ма­тіо­са.

Published in Військо

У двох вагонах-музеях, які курсують Салтівською лінією Харківського метрополітену, розміщено фотографії воїнів-інтернаціоналістів, знімки з фронтів, коротку інформацію про хід військових дій, про працівників метрополітену, які брали участь у військових операціях на території інших держав, повідомляє Укрінформ. Виставка приурочена до 25-річчя виведення радянських військ з Афганістану. Експозицію створено спільно з Харківськими міською та обласною спілками ветеранів Афганістану.

Як повідомили у прес-службі Харківської міськради, у війні в Афганістані взяли участь понад 12 тис. жителів Харківської області. Унаслідок бойових дій загинуло 125 харків’ян, близько 400 стали інвалідами.
Експозиції у вагонах харківського метро з’явилися не вперше. Торік у грудні тут розмістили фотографії про історію створення та розвитку підземки в місті, а у серпні курсував вагон, присвячений подіям Великої Вітчизняної війни і звільненню Харкова від німецько-фашистських загарбників.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 24 Сiчень 2014 02:00

Секрет Бринзака

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак цього тижня оприлюднив склад олімпійської збірної з цього виду спорту. Сюрпризів не було: всі українські вболівальники сподіватимуться на вдалий виступ нашої провідної четвірки — Олени Підгрушної, Валентини і Віти Семеренко, Юлії Джими. Якщо на якусь із гонок лідери не зможуть вийти, замінять їх Наталія Бурдига або Марія Панфілова. 

На чоловічу команду прихильники біатлону сподівань покладають значно менше, бо до оптимізму не спонукають результати, які Андрій Дериземля і компанія показують уже не перший рік. Звісно, прориви до чільної десятки і навіть на подіум були, але в цьому сезоні все значно складніше. Крім багаторічного лідера і ветерана команди, в складі команди будуть і Сергій Семенов, Артем Прима, Дмитро Підручний і Сергій Седнєв. Запасним у чоловічій частині збірної стане ще один ветеран Олександр Біланенко, у жіночій — Інна Супрун.

П'ятниця, 24 Сiчень 2014 02:00

Життя без сигарет

Хто буде сперечатись із тим, що курити шкідливо? Навіть затятий курець не стане. Хоча може навести багато аргументів, чому він не прощається із сигаретою.
Куріння допомагає подолати стрес (так вважають чимало прихильників тютюну), бадьорить більше, ніж чай, підвищує, нехай тимчасово, працездатність, допомагає подолати сон під час нічної роботи, знижує апетит. Нарешті тютюн має для курців ні з чим незрівнянний смак. 

А ось експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я стверджують, що у нинішньому сторіччі один мільярд людей помре від захворювань, пов’язаних із курінням, якщо уряди багатих і бідних країн не приділятимуть достатньої уваги боротьбі з цією небезпечною звичкою. Через збільшення числа курців серед підлітків у країнах, що розвиваються, за 20 років кількість смертей досягне 8 млн 300 тис. на рік.

П'ятниця, 24 Сiчень 2014 02:00

Чому болять ноги?

«Від чого ж так болять наші ноги?» — таке запитання ми ставимо собі досить часто. А з роками мало не щовечора. Щоб не псувати настрою остаточно, заспокоюємо себе: зрозуміло, мовляв, уже не хлопчик (дівчинка). Але болі в ногах можуть виникати не тільки від утоми. Про це добре знають фахівці. До них і звернемося за порадою. Наша розмова — з відомим лікарем-невропатологом Анатолієм Пархоменком. 
— Анатолію Миколайовичу, в чому причина?
— Зазвичай болі в ногах у літніх людей виникають у зв’язку з розвитком атеросклерозу артерій. На це захворювання можуть вказувати болі у литках і судоми, що виникають при ходьбі, бігу, підйомі сходами, а також уночі під час сну. І взимку, і влітку при цій хворобі стопи ніг завжди холодні. На великому пальці ноги дуже погано прощупується пульс. У чоловіків можуть виникати навіть проблеми з потенцією, а на пальцях ніг перестає рости волосся (хоча останнє не завжди інформативно).

Марію Аронову добре знають в Україні завдяки всеїдному телебаченню і театру, що не втратив висоти. Народна артистка Росії примудряється сполучати роботу в репертуарному театрі — знаменитому Театрі Вахтангова з цікавими ролями в антрепризних виставах і кіно. 

Шанувальники й критики називають її «жінкою-феєрверком», «клоунесою з дитячим обличчям», «суцільним театром кабукі». Аронова гарна в будь-якому жанрі, але найкраще їй удаються трагікомічні героїні, які викликають у глядачів сміх крізь сльози. Вона якимсь фантастичним чином уміє доводити роль до гротеску, абсурду, шоку, без яких часом неможливо розбудити наш розум від сплячки.
Марія Аронова належить до тієї рідкісної категорії акторок, які не бояться бути почварними або смішними на сцені. Втім, комедія — це її головний коник. Аж ніяк не тростина, вона надзвичайно пластична, пурхає по сцені, як метелик, і запросто може сісти на шпагат...

Published in Вітальня
П'ятниця, 24 Сiчень 2014 02:00

Тарас Шевченко і Полтавщина

Під такою назвою в Полтаві презентували електронний макет книги, яка незабаром вийде друком в одному з місцевих видавництв до 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. 
Історія полтавського краю тісно пов’язана з ім’ям Великого Кобзаря, котрий свого часу тут не лише подовгу гостював у своїх друзів та знайомих, але й написав кілька художніх творів та намалював не одну картину. 

Цими днями, коли в Україні триває активна підготовка до відзначення двохсотліття від дня народження геніального українця, полтавці знову повертаються до переосмислення ролі постаті Т. Г. Шевченка, чиє ім’я навіки вписано в аннали світової історії.
Місцеві історики дослідили буквально майже всі дні перебування поета і художника в тодішній Полтавській губернії, яку він відвідував тричі — у 1843–1844, 1845–1846 та 1859 роках.

Published in Культура

«План Ванзее» інакше не назвеш, як людожерським. Йдеться про фізичне знищення єврейського населення і циган як у Німеччині, так і в окупованих нею країнах, який остаточно був ухвалений у січні 1942 року на Ганзейській конференції нацистів.
Отже, нацистський Голокост був спланований. Нагадаю, Голокост у контексті плану — це масове знищення нацистами єврейського населення Європи. 

27 СІЧНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ
Цю трагедію називають також і єврейським словом Шоа, що означає «катастрофа». В основному нацисти свій задум здійснили, поправши всі основи людяності. Традиційно жертвами Шоа вважаються 6 мільйонів євреїв Європи. Це число закріплене у вироках Нюрнберзького трибуналу. Страшні картини постають, коли читаєш про ті події.

Published in Пам'ять
П'ятниця, 24 Сiчень 2014 02:00

Дружба з поглинанням

Ситуація у вітчизняній економіці нинішнього року буде значно кращою, ніж торік, наголошує глава уряду М. Азаров. 
За його словами, Україна має стати на шлях кардинальної модернізації своєї економіки. Ідеться про посилення розвитку промисловості, аби забезпечити її конкурентоздатність на світовому ринку. 
Не секрет — обладнання промсектора зношене на майже 75%, тож без його оновлення не можна говорити про жодні перспективи у глобальній конкуренції. 

Серед найголовніших завдань уряду на цей рік — створення максимально сприятливих умов для розвитку промисловості, яка є базовою у вітчизняній економіці. Зокрема, планується активізувати програми промислової кооперації з Росією та роботу зони вільної торгівлі країн СНД, оскільки з початку 2014 р. Україна перебрала на себе головування в цій організації. 

Published in Економіка
П'ятниця, 24 Сiчень 2014 02:00

Обережно, діти!

Протягом минулого року у слідчих ізоляторах Державної пенітенціарної служби України (ДПтСУ) та виховних колоніях утримували 810 неповнолітніх — майже на 40% менше, ніж у 2012-му. Ще одна позитивна тенденція — удвічі зменшилася кількість підлітків, доставлених до органів внутрішніх справ. Проте працівники міліції і надалі порушували права дітей при доставлянні та адмінзатриманні — таким є висновок Генеральної прокуратури. 

Міліціонер не знає, як скласти протокол?
Підсумком прокурорських перевірок протягом року стали, зокрема, 800 документів реагування на порушення з боку працівників міліції прав неповнолітніх під час притягнення їх до адміністративної відповідальності. За результатами їх розгляду притягнуто до відповідальності 961 службову особу, 40 незаконних актів скасовано. Про це повідомив начальник Головного управління захисту прав дітей Генеральної прокуратури України Володимир Вишинський.

Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».