№ 1-2 (23996-23997)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Після капітального ремонту оновлену експозицію відкрив Художній музей в історичному центрі Луцька, повідомляє i-pro.kiev.ua. Картинна галерея розташована у колишньому будинку повітової канцелярії і шляхетських судів, збудованому 1789 року на руїнах княжого палацу на території визначної пам’ятки фортифікаційного мистецтва XIV ст. — замку Любарта. 

Нині змінено план внутрішнього простору музею, розширено площу для презентації творів мистецтва, вдосконалено технічне функціонування споруди, створено сучасне внутрішнє освітлення та надійну систему охорони. І найголовніше — перед глядачем розгорнуто давноочікувану експозицію у шести залах. Більшість картин відреставровано та оформлено в нові рами. Колекцію започаткували у XVI ст. магнати Радзивілли. Вона постійно поповнювалася й тепер є однією з найкращих та найцікавіших мистецьких збірок в Україні.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 10 Сiчень 2014 02:00

Біатлон:гальмування перед Сочі

Підготовка збірної України з біатлону до Олімпійських ігор у Сочі виходить на фінішну пряму. Зараз саме цей старт диктує всі рішення тренерського штабу — про склад естафетних четвірок чи участь біатлоністів в окремих гонках, про пропуски цілих етапів чи зняття з дистанції просто під час конкретного змагання. 
Світовий біатлонний пелотон зараз перетинає екватор своєї січневої сесії. Зазвичай до післяноворічних етапів Кубка світу увага особлива — Обергоф, Рупольдинґ і Антхольц мають своє чітке місце в календарі сезону і є своєрідним змаганням у змаганні. Свого часу ці етапи об’єднувалися у Biathlon Trophy — міні-турнір, переможці якого отримували значно більші призові, ніж на інших етапах Кубка планети.

Published in Спорт

Правильне дихання — запорука здоров’я серця, нормальної роботи головного мозку і всього організму, повідомили нещодавно американські дослідники на міжнародній конференції, що відбулася у штаті Міннесота. 
Учені провели дослідження, під час якого дійшли висновку, що правильне дихання відіграє велику роль у здоров’ї організму. Якщо людина видає сторонні звуки під час дихання у стані неспання, то можна говорити про проблеми зі здоров’ям. Звуки перш за все пов’язані з тиском, стверджують медики.

У передріздвяні дні нашим співрозмовником став 88-річний настоятель храму Святої Живоначальної Трійці (м. Ірпінь) отець Памфіл, відомий кільком поколінням прочан, адже служить він православній вірі (зокрема в Києво-Печерській лаврі та в церквах Київщини) понад 50 років.
Церква, як відомо, є триєдиним «організмом», зокрема, це ще школа, заклад культури й лікарня, бо просвіщає, несе культуру і лікує душу, отже — тіло.
Отець Памфіл переконаний, що людина, яка приросла до церкви, набагато успішніше долає всі негаразди, цінує радість і порядність, сповідує любов і справедливість. На оцерковлену людину можна покластися, що в наш час є надважливим. 

Published in Вітальня

В Україні багато різних театрів — і професійних, і аматорських. Та є один, що гідний особливої уваги, бо дотепер не мав аналогів ані в нашій країні, ані навіть за кордоном. Йдеться про Гендерний інтерактивний театр.
Детальніше про театр, тематику та особливості його виступів — в інтерв’ю з виконавчим директором Міжнародної школи рівних можливостей Іриною Конченковою. 

Published in Культура
П'ятниця, 10 Сiчень 2014 02:00

Між слоном і ведмедем

Росія дала і дасть грошей, які врятують. Саме до такої тези звелися заяви українських можновладців, які ще зовсім недавно переконували, що Європа не має альтернативи. Тепер вони скаржаться на погану економічну ситуацію, єдиний вихід з якої — призупинення євроінтеграції. 

Не димлять труби, завмирають заводи цілих галузей, обмаль грошей у бюджеті, зростаючі лави безробітних — це могло б бути правдою найближчих місяців. Нині вітчизняна економіка десь «між талією і ногами». Валютні резерви скоротилися майже до критичного мінімуму. Вони танули останніми роками, мов сніг навесні. Державний борг досяг небувалої величини — 70 млрд дол. Тільки відсотків за нього у 2014 році набіжить 8 млрд.

Published in Економіка

Казахстан після проголошення незалежності у 1991 році прагне знайти своє місце на міжнародній арені. Віднедавна команда президента Нурсултана Назарбаєва намагається презентувати себе у регіоні як партнера у боротьбі з ісламським екстремізмом. Одночасно користається нагодою для загострення курсу у внутрішній політиці, особливо напруженій після розстрілу страйкуючих робітників у Жанаозені у грудні 2011 року. Ув’язнення лідера опозиції Володимира Козлова на сім із половиною років і продовження процесів проти представників незалежних медіа і громадських організацій становлять виклик для міжнародної спільноти, яка прагне до економічної співпраці з Астаною і збереження відносно ліберального курсу влади. 

П'ятниця, 10 Сiчень 2014 02:00

Чи потопить скандал Ердогана?

Арешти політиків, відставки міністрів і звинувачення у змові. І це може бути лише початком. Турецький прем’єр не має жодних сумнівів, хто винен у гігантському скандалі, який останніми тижнями трясе турецьку політичну сцену. 

П'ятниця, 10 Сiчень 2014 02:00

Кубинський ювілей

Днями кубинці відсвяткували п’ятдесят п’яту річницю революції 1959 року. Тоді молоді романтики-революціонери на чолі з Фіделем Кастро скинули диктатуру Батисти та обіцяли кубинцям демократію і соціальний прогрес. Натомість через три роки, восени 1962-го, Куба стала епіцентром радянсько-американської ракетно-ядерної кризи. 

Відтоді до часу розпаду СРСР Куба залишалася надійним радянським форпостом у Латинській Америці. Щорічно цей союз дорого коштував Москві. 

Сенат США прийняв резолюцію, що висловлює підтримку українському народу у світлі непідписання Угоди про асоціацію з ЄС. Про це повідомив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт у своєму Твіттері. 

Зокрема, сенат США висловив підтримку народу України, закликав лідерів Сполучених Штатів та Європейського Союзу до активної роботи над вирішенням політичної кризи в Україні, українців — продовжувати уникати насильства та «мови ненависті» антисемітського чи іншого характеру, а владу України — відмовитися від використання сили проти мирних демонстрантів, засудив її використання 30 листопада, 1 та 11 грудня, нагадав українським можновладцям про можливість застосування до них санкцій у разі повторення таких дій.

Published in Суспільство
Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».