№ 10 (24005)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Березень 2014 02:00

У Києві розпочалася Шевченко/mania/

У «Мистецькому Арсеналі» розпочав роботу проект Шевченко/Mania/, повідомляє i-pro.kiev.ua. Експозиція представляє понад 50 художніх творів Великого Кобзаря з колекції Національного музею Тараса Шевченка. Вишукані акварелі й філігранні офорти 1830-1850-х рр. пов’язані з основними етапами життєвого шляху майстра. Серед них унікальною є серія рисунків, створена митцем під час Аральської, Каратауської експедицій та у Новопетровському укріпленні, яка досі не була представлена широкій публіці. 
Глядачі також уперше за довгий час можуть побачити «Захалявну книжечку», оригінали унікальних рукописів Тараса Шевченка та альбоми його етнографічних замальовок 1840 років і прижиттєві видання Кобзаря з фондів Інституту літератури ім. Т. Шевченка Національної академії наук України.
У масштабній відеоінсталяції «Наш Шевченко» відомого режисера Сергія Проскурні з екрана промовляють школярі, студенти, поети, вчителі, митці, спортсмени, пожежники, перукарі, журналісти, люди різних соціальних і вікових середовищ. 365 відеосюжетів демонструють, що Шевченко — актуальний, сучасний і є у кожному з нас. І в кожного він свій.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 07 Лютий 2014 02:00

Перемога, якої могло не бути

Збірна України в товариському матчі, який проходив на Кіпрі, з рахунком 2:0 перемогла команду США. Але цікава передісторія цього поєдинку. Через кілька годин після того, як наставник української збірної Михайло Фоменко дав прес-конференцію і провів останнє перед вильотом на Кіпр тренування, президент Федерації футболу України Анатолій Коньков в ефірі одного з телеканалів повідомив, що гри не буде у зв’язку з політичною ситуацією в країні. 
Цю інформацію з уст Конькова через кілька годин спростував уже новопризначений міністр молоді і спорту Дмитро Булатов. І збірна на Кіпр полетіла. Вочевидь, цей матч таки був потрібен команді і вболівальникам. З моральної точки зору. Мабуть, ще ніколи так натхненно футболісти збірної України не виконували національного гімну.

Published in Футбол
П'ятниця, 07 Березень 2014 02:00

Серце: як його уберегти?

Серце — дуже важливий орган у нашому тілі. Саме завдяки його безперервній роботі всі органи і тканини постійно отримують кисень і поживні речовини. На жаль, ми не завжди дбайливо ставимося до свого полум’яного мотора, що у підсумку призводить до розвитку низки захворювань, здатних порушити функції органа або призвести до загибелі. Серце завжди намагається повідомити своєму господареві, що з ним щось не так, у вигляді різних симптомів, одним з яких є стенокардія напруги.
Про те, як визначити та як лікувати стенокардію, ми попросили розповісти доцента, кандидата медичних наук, лікаря вищої категорії за спеціальністю «кардіологія» Романа Комаровського. 
— Що ж таке стенокардія?
— Це — нападоподібний больовий синдром, який розвивається у пацієнта через недостатнє постачання серцевого м’яза киснем. Хоча цим терміном позначають самостійне захворювання, по суті — це лише прояв тих патологічних процесів, які відбуваються у серці хворого.

«Прокинутися знаменитим» — це про Олексія Маклакова. До 40 років актор скромно жив, грав, знімався. А потім з’явилися «Солдати» — й на Маклакова обрушилася всенародна любов. Його вислів «йо-мойо!» став таким же символом армійського життя, як вимога копати «звідси й до обіду». Остаточно закріпитися в статусі талановитого актора сучасного кінематографа йому допомогла роль у фантастичному фільмі «Нічний дозор». Ну а далі закрутилося! 
— Пане Олексію, у глядачів Ви дотепер асоціюєтеся з прапорщиком Шматком, хоча зіграли вже безліч інших ролей, у тому числі мудрого мага Семена в «Нічному» й «Денному дозорах». Вас це засмучує?
— Та це чудово! У кожному з нас живе маленький Шматко. Людина, яка всупереч усьому виживає. Тому цей персонаж настільки чіпляє. Мій прапорщик Шматко — збірний, з комічним забарвленням образ простого чоловіка, що попри всі труднощі йде вперед.

Published in Вітальня
П'ятниця, 07 Березень 2014 02:00

Присвята пам'яті небесної сотні

У трагічні дні новітньої історії України, коли було оголошено траур після загибелі з вини колишньої злочинної влади майже сотні учасників протестних акцій київського Євромайдану, а мільйони громадян нашої країни нарешті збагнули, хто ж насправді керував нами останні роки, Національна філармонія України зробила свій внесок у пошанування пам’яті справжніх борців за свободу і демократію. 
У Колонному залі Національної філармонії України відбувся концерт, присвячений пам’яті загиблих героїв Євромайдану під назвою «Небесна сотня», за участю Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України. Під орудою головного диригента цього відомого колективу, народного артиста України Романа Кофмана було виконано фрагменти з творів Едварда Гріга, Людвіга ван Бетховена, Валентина Бібіка, Петра Чайковського, які за своїм змістом надзвичайно вдало відповідали меті концерту.

Published in Культура
П'ятниця, 07 Березень 2014 02:00

Європейський вектор

Нещодавно Європарламент закликав Єврокомісію підписати Угоду про асоціацію з Україною якнайшвидше. Але тут є певні розбіжності. Єврокомісія не поспішає це робити після зміни влади в Україні. Її позиція полягає в тому, що документ слід підписати з новим президентом після дострокових виборів, призначених на 25 травня, коли новий український лідер матиме мандат від українського народу. 
Європарламент закликає у своїй резолюції дати європейські перспективи Україні. Тобто обіцяти, що колись наша країна зможе стати членом ЄС. Україна не є членом НАТО, тож інтеграція з ЄС, майбутнє членство в Євросоюзі, підписання Угоди про асоціацію може бути своєрідним замінником безпеки, солідарної гарантії безпеки для України.
За час підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС було проведено низку досліджень щодо оцінки її економічних наслідків для нашої країни. Зокрема, експерти Міжнародного центру перспективних досліджень змоделювали зміни умов торгівлі.

Published in Економіка

Нещодавно відбувся ХХІV з’їзд Асоціації фермерів та приватних землевласників (АФЗУ). Його учасники вчергове гаряче обговорювали ситуацію, що склалася в країні та негативно позначається на їхньому бізнесі. 
Відомий вислів «все тече, все змінюється» не завжди відповідає дійсності. На практиці бувають і застої. Наочний приклад цього — фермерський рух. Насправді впродовж кількох останніх років кількісно він нікуди не просувається.
Увесь цей час кількість фермерських господарств залишається майже незмінною. Вона тримається на позначці 40 тис.
Це не означає, що число фермерських господарств зовсім не змінюється. Щороку до роботи стають усе нові. Та проблема полягає в тому, що така ж кількість фермерських господарств щороку банкрутує і тому залишає аграрний ринок.

Published in Земля і люди
П'ятниця, 07 Березень 2014 02:00

Зхід і молдовани

Румунія роздає паспорти громадянам Молдови, а західні політики лякають, що бідні молдовани переповнять їхній ринок праці. 
Ця проблема не нова, бо закони, за якими молдовани можуть дістати румунське громадянство, Бухарест ухвалив ще у 1991 році. З того часу він видав громадянам інших держав, переважно Молдови, понад 300 тисяч румунських паспортів. Але тепер, коли 1 січня для румунів відкрився ринок праці всього ЄС, змінити закони вже вимагають німецькі політики.
«Румуни щедро роздають свої паспорти, проте вони не можуть ставати перепусткою для громадян Молдови до Євросоюзу. Завдяки ним вони отримають можливість безперешкодного пересування по всьому Євросоюзу з усіма наслідками, які вже спостерігаються: наплив жебраків із Болгарії і Румунії», — сказав журналісту «Ді Вельт» міністр внутрішніх справ Баварії Йоахім Геррманн (ХСС).

П'ятниця, 07 Березень 2014 02:00

Україна в епіцентрі світової політики

На наших очах відбувається жорстке геополітичне протистояння між Росією і Заходом у боротьбі за сфери впливу в Україні.
Причому в цьому процесі з’явилися нові акценти, пов’язані зі спробами Росії територіально поділити Україну на лояльні та нелояльні до Москви регіони. Зрозуміло, що такий підхід абсолютно суперечить усім нормам міжнародного права та дипломатичній практиці Організації Об’єднаних Націй і Організації з безпеки і співробітництва в Європі. 

Проблема, однак, у тому, що Росія як впливовий член цих організацій не зацікавлена у повному дотриманні їхніх норм, коли вони «суперечать» російським уявленням про силовий захист співгромадян у близькому зарубіжжі. Тому парадоксальними виглядають апеляції нового українського керівництва до ядерних держав, які двадцять років тому гарантували особливий статус Україні.

Загострення політичної кризи в Україні останніми днями набуло міжнародного значення. Країни всього світу активно підключилися до розв’язання конфлікту, який виник через безпосередню участь у ньому нашого сусіда та донедавна надійного стратегічного партнера — Росії. Вона розгорнула широкомасштабну військову операцію в Криму. 
Як українські жінки зможуть знизити градус протистояння, що виникло? З відповіді на це запитання розпочалася розмова з головою правління Міжнародної школи рівних можливостей Ларисою Колос. 
— Жінки можуть зробити дуже багато, — сказала вона. — У тій ситуації, що склалася в Криму, вони діють дуже активно. Наприклад, жінки стали стіною між російськими та українськими військовими, тим самим продемонструвавши, що не хочуть крові.
Це сталося в селі Перевальне. Там дислокується українська військова частина. В певний час вона опинилася в оточенні російських підрозділів.

Published in Суспільство
Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».