№ 22 (24017)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Травень 2014 03:00

Найдовший вафельний торт

У Києві встановили рекорд у номінації «Найдовший в Україні вафельний торт»: його довжина — 22 метри, повідомляє life.pravda.com.ua. Захід приурочено до 20-ї річниці святкування Міжнародного дня сім’ї. 

Над витвором працювали жителі київського району Троєщина. Рекорд занесено у «Книгу рекордів України». У рамках святкування провели ярмарок дитячої творчості та святковий концерт. Також відбувся благодійний збір одягу, продуктів та інших необхідних речей для сімей зі Слов’янська й Краматорська. Атмосфера заходу була дружньою, всі охочі могли поласувати солодким витвором, що символізував прапор України.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 30 Травень 2014 03:00

«Реальна» фантастика

Від фіналу Ліги чемпіонів уболівальники завжди чекають яскравого видовища, безкомпромісної боротьби, інтриги до останніх секунд і забитих м’ячів. Усе це глядачі побачили на португальському стадіоні «Ештадіу ду Бенфіка» у протистоянні двох іспанських команд — «Реала» та «Атлетико». 

Що ж до пари фіналістів, то вона стала несподіванкою. Ще після 1/8 фіналу букмекери вперто вважали «Баварію» та «Барселону» головними фаворитами найпрестижнішого футбольного турніру Старого світу. Проте саме ці команди мадридські клуби вибили у півфіналі, тому у закономірності такого фіналу сумніватися не доводиться.
«Атлетико» взагалі провів під керівництвом Дієго Сімеоне надзвичайно вдалий сезон. Команда вперше з 1996 року виграла чемпіонат Іспанії, до того ж дійшла до фіналу Ліги чемпіонів. Та й у вирішальному поєдинку Кубка чемпіонів (попередня назва Ліги чемпіонів) «червоно-білі» грали лише один раз — у далекому 1974 році, коли у переграванні були розгромлені все тією ж «Баварією».

Published in Футбол

Як відомо, серце — мотор людини. Та що робити, коли наш мотор перекачує кров справно, а судини не справляються зі своїм завданням, як розпізнати, коли наша серцево-судинна система подає сигнал «SOS»? Із якими великими і малими проблемами стикаються судини? 

З такими запитаннями ми звернулися до фахівця — начальника клініки судинної хірургії Головного військово-медичного клінічного центру Київського військового госпіталю, полковника медичної служби, ангіохірурга вищої категорії Володимира Роговського.
— Володимире Михайловичу, перше запитання як до хірурга. Оперуєте часто?
— У рік близько трьохсот операцій роблю особисто, майже третина з них — складні, решта — меншої складності. Загалом у клініці на рік робимо, в тому числі з моїми колегами, майже 1000 операцій.

Наш співрозмовник — Іван Захарченко, прозаїк, поет, публіцист і... пасічник. Він мешкає в селі Ситняки під Києвом, де випасає золотистих трудівниць і фіксує на папері рій думок, в яких присутні мед і дьоготь роздумів. 

Назви книжок говорять про природу його натури і тематичну спрямованість: «Лісове сіно», «Загублена дорога», «Покутний хрест», «Небо минулих і теперішніх днів»... У назвах його численних публіцистичних творів запеклися найгостріші проблеми сучасної України: «Порубане коріння», «Продаємо не землю — Україну», «Де наш державницький розум?», «Тінь минулого підстерігає нас», «Не приспати б гомін Майдану», «Велика правда Богуна», «Голгофа українського духу і волі»...
У тиші природи ліпше й болючіше чути і бачити людину і країну, вважає Іван Захарченко. Вельми точно охарактеризував розважливого, доброго і мудрого колегу письменник Микола Славинський: «Постає образ українського козака, патріота, працелюба, котрий уміє все робити: орати і сіяти, збирати лікарські рослини й ловити рибу, ворожити біля вулика і нотувати своє чисте, як сльоза, українське слово».

Published in Вітальня
П'ятниця, 30 Травень 2014 03:00

Держава-примара

Бідність, руїни, корови на вулицях — протягом шести років після відділення від Грузії Абхазія стала нині напівзабутим протекторатом Москви. 
Ненависть вросла тут у серця давно. Конфлікт загострився ще у 30-х роках минулого століття, коли Абхазія ввійшла до складу Грузинської Радянської Соціалістичної Республіки як автономний суб’єкт. Ця дрібна обставина — неістотна в колишній імперії — у 1991 році принесла колосальні наслідки. Коли СРСР розвалився, тільки союзні республіки, а не автономні, мали право на незалежність.
У Грузії якраз тривала громадянська війна. Грузини виграли першу фазу конфлікту з абхазами, було підписано навіть договір про перемир’я, який передбачав подальше перебування Абхазії у складі Грузії. Однак мир тривав не більше місяця: несподіваний наступ абхазів, підтримуваних росіянами, застав грузинів зненацька. Абхазія стала незалежною від Тбілісі і все більше залежною від Москви. Фінал цього процесу припав на серпень 2008 року, коли Грузія програла коротку війну з Росією.

П'ятниця, 30 Травень 2014 03:00

Президентський вибір єгиптян

26–27 травня 2014 року єгиптяни обирали нового президента країни. Фаворитом вважався кандидат військових, колишній головнокомандувач Абдул Фатах Аль-Сісі. Він фактично три останніх роки після усунення від влади Хосні Мубарака відігравав ключову роль у політичному житті Єгипту. 

У 2012-му як головнокомандувач Аль-Сісі погодився прийняти демократичний вибір єгиптян, більшість з яких проголосувала за «Братів-мусульман» та їхнього кандидата на посаду президента Мухаммеда Мурсі. Але поглиблення конфлікту між ісламістами та лібералами змусило армію у 2013 році ще раз жорстко втрутитися у внутрішню політику, аби усунути «Братів-мусульман» від влади. Після цього зазначену партію, як і за часів Мубарака, заборонили, а над Мурсі триває суд за звинуваченням у державній зраді.
Ставлення єгиптян до Аль-Сісі неоднозначне. Прихильники «Братів-мусульман» звинувачують військових у зраді ісламської революції, адже кастова військова дисципліна виявилася, принаймні поки що, сильнішою за емоційні заклики до армії з боку ісламістів. Суперечливим є ставлення до Аль-Сісі з боку лібералів.

П'ятниця, 30 Травень 2014 03:00

Доля України – в її руках

На думку директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентина Бадрака, Україна вкрай потребує сильної армії і професійних спецслужб.
Як так могло статися, що за якісь лічені тижні ми позбулися Криму? Чи не можемо слідом за ним утратити й інші регіони? Чому Збройні Сили України виявилися недостатньо підготовленими до виконання завдань за призначенням? Що потрібно зробити найближчим часом, аби зміцнити свою обороноздатність? Хто персонально винен у нинішньому становищі армії?
На ці та інші, не менш злободенні запитання «ДУ» попросила відповісти Валентина Бадрака — директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння. 

— Щодо Криму, то Росія давно накинула на нього око, вичікуючи слушного моменту, — каже Валентин Володимирович. — Принаймні з перших днів перебування при владі Володимир Путін почав приглядатися до півострова. Із втечею Віктора Януковича та зміною влади в Україні такий момент настав. Хоча, відверто кажучи, не було б цього чинника, то був би, мабуть, інший: Путін знайшов би причину для вторгнення.

Published in Суспільство
П'ятниця, 30 Травень 2014 03:00

Від виборів до виборів...

ЧИ СТАНЕ ЗАВЕРШЕННЯ ПРЕЗИДЕНТСЬКОЇ КАМПАНІЇ ПОЧАТКОМ КАМПАНІЇ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ?
Мабуть, ще жодного разу під час проведення будь-якої виборчої кампанії в Україні так не вболівали за те, щоб до виборчих скриньок зуміли дістатися мешканці двох східних областей — Донецької та Луганської. Їхні виборчі пріоритети цього разу навіть не надто турбували. Головним завданням було довести: вибори у надто неспокійній на сьогодні Україні залишаються масовим явищем. 

Зрозуміло, попри всі зусилля незламних представників східних окружкомів, котрих саме в ці дні оплесками зустрічають у ЦВК, масової явки на Донеччині та Луганщині забезпечити не вдалося. Бо ж зусилля терористів, котрі вже майже два місяці орудують на сході, щодо зриву виборів були не меншими. Втім, згідно із зізнаннями більшості спостерігачів за таких умов чергове українське свято демократії відбулося цілком пристойно.

Published in Суспільство

Травень став «стартовим» місяцем, відколи у Полтаві почали офіційне відзначення 70-річчя найтаємнішої та наймасштабнішої військової повітряної операції в роки Другої світової війни, яку назвали «Френтик». 

Published in Пам'ять

Де знайти понад 200 км морських пляжів, щедрі родовища ропи, лікувальні термальні води й грязі, унікальні соляні озера, родовища мінеральних вод, 74 об’єкти й території природно-заповідного фонду, два біосферних заповідники, що входять до всесвітньої мережі, резервати, п’ять заказників державного значення та понад п’ять тисяч історико-культурних об’єктів? Поки що це знають переважно науковці, дослідники, відповідальні за туристичну галузь, та ще ті, хто ласий на чуже, а не на своє. Це — наша рідна Херсонщина, яку споконвіку величали Гілеєю, Ахілловим бігом, степом Хейхат.

Хто хоч раз потрапляє туди, серцем і душею приростає не тільки до курортів Азовського і Чорного морів та Дніпра, а й до людей, сильних духом і руками. Вони завжди (!), незважаючи на економічні, політичні чи погодні обставини, зустрічають гостей хлібом-сіллю, надають стіл і дім.

Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».