Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Серпень 2015 15:09

«ШАХ­ТАР» розгромив турецького Гранда

Rate this item
(0 votes)

До­нець­кий фут­боль­ний клуб «Шах­тар» сьо­го­дні діз­нає­ть­ся про сво­го на­ступ­но­го су­пер­ни­ка — остан­ньо­го на шля­ху до гру­по­во­го тур­ні­ру Лі­ги чем­піо­нів УЄФА. Се­ред мож­ли­вих опо­не­нтів — як не­прос­ті опо­не­нти «Мо­на­ко» чи іта­лій­ський «Ла­ціо», так і фор­маль­но слаб­ші бель­гій­ський «Брюг­ге» чи авст­рій­ський «Ра­під».

Ще два роки тому зустрітися з гірниками міг би й московський ЦСКА, але, враховуючи нинішні відносини між двома країнами, Союз європейських футбольних асоціацій свідомо унеможливлює такі поєдинки, ризиковані з погляду безпеки.


Але навряд чи в таборі донеччан побоюються будь-кого із цього квартету. Можливо, когось остерігаються, як це було на попередній — третій кваліфікаційній стадії Ліги чемпіонів, коли сліпий жереб обрав у суперники гірникам найвищий за рейтингом клуб — турецький «Фенербахче». Стамбульці у міжсезоння витратили на нових гравців 30 мільйонів євро, придбавши, приміром, голландця Робіна ван Персі, відомого за виступами в лондонському «Арсеналі».
Та був у виборі жеребом віце-чемпіона Туреччини і позитивний момент — матч-відповідь у Львові став для «Шахтаря» шостим поєдинком у сезоні (йому передували три поєдинки в чемпіонаті, гра за Суперкубок України з «Динамо» і зустріч у Стамбулі).
Натомість для «Фенербахче» домашній сезон ще не розпочався (чемпіонат Туреччини стартує 15 серпня), і брак ігрового тонусу був відчутний в обох матчах. Скажімо, зірковий новачок стамбульців ван Персі на стадіоні «Шюкру Сарачоглу» з’явився лише на заміну, а на «Арені Львів» навіть до заявки не потрапив.
Після нульової нічиєї в Туреччині наставник гірників Мірча Луческу не став змінювати склад, хоча Івана Ордця в центрі захисту цілком міг уже замінити значно досвідченіший Олександр Кучер, який відбув дискваліфікацію. У ворота став Андрій П’ятов, Ордець грав поруч із Ярославом Ракицьким, Даріо Срною та В’ячеславом Шевчуком, хавбеки Тарас Степаненко, Фред, Марлос, Тайсон, Алекс Тейшейра, у нападі — Олександр Гладкий.
Португальський наставник стамбульців Вітор Перейра довірив місце на полі таким виконавцям — ветеран Волкан Демірель у воротах, польові гравці К’єр, Езбайраклі, Алвеш, Соуза, Дієго, Мейрелеш, Еркін, Соу, Фернандао, Нані.
Господарі поля почали матч першим номером, і саме підопічні «Містера» (так шанобливо в «Шахтарі» називають Луческу) створили перший небезпечний момент: уже на першій хвилині пробивав Марлос, однак удар бразильця заблокував Сімон К’єр. Данець узагалі часто опинявся в правильних позиціях у слушний час, бо неодноразово саме він переривав потенційно небезпечні атаки номінальних господарів «Арени Львів», яких несамовито підтримували місцеві вболівальники. Спів національного гімну, скандування «Шахтар», «Україна», а в другому таймі ще й «молодці» на адресу тріумфаторів неабияк надихали вітчизняних віце-чемпіонів.
Утім, повернімося до стартових хвилин гри. На випад Марлоса «Фенербахче» відповів гострим ударом головою Фернандао, але нападник пробив над поперечкою.
На 16-й хвилині класну нагоду відкрити рахунок змарнував Тейшейра — Алекс після передачі від Гладкого з меж штрафного майданчика пробивав із класної позиції, але точно в руки Демірелю.
«Шахтар» далі тиснув на захист турецького суперника, і це таки принесло свої дивіденди. На 25-й хвилині Тейшейра розпочав багатоходівку, віддав на Тайсона, той правим флангом підключив Срну, Даріо у своєму стилі прострілив на лінію воротарського майданчика, де на випередження блискуче зіграв Олександр Гладкй, який підсік м’яч просто під поперечин воріт Деміреля.
Турки отямилися лише через 10 хвилин, однак удар Дієго на себе прийняв Ордець, а удар Мейрелеша з далекої відстані без проблем забрав П’ятов. Під завісу першого тайму «Шахтар» таки відійшов на свою половину і грав за рахунком. Початок другого тайму також був за «Фенербахче». Команда Перейри пішла значними силами вперед забивати такий важливий гол. «Шахтар» чверть години був змушений тільки захищатися.
«Фенербахче» створив два класних моменти: спочатку удар Нані зі штрафного парирував П’ятов, а через дві хвилини якимось дивом Мейрелеш після удару Алвеша не зміг переправити м’яч у фактично порожні ворота.
А згодом настав час психологічного зламу в грі. Проти Фреда порушили правила біля тренерської лави, де перебував тренер гостей Перейра. Наставник віце-чемпіона Туреччини вирішив, що український бразилець симулює і став силоміць підіймати Фреда та буквально пхати до його рук м’яч, вимагаючи якнайшвидше продовжити гру.
Німецький рефері матчу Фелікс Цваєр розцінив це як «неспортивну поведінку» та вилучив наставника турецького клубу, а вже через якусь мить «Шахтар» на контратаці заробив пенальті. Марлос легко обійшов К’єра, але був збитий Демірелем — голкіперу «Фенербахче» суддя показав жовту картку, а на користь «Шахтаря» призначив пенальті. Срна на 65-й хвилині спокійно реалізував покарання та подвоїв рахунок.
Потім уже через три хвилини гості пропустили чергову контратаку: після подачі турками кутового Гладкий зі свого штрафного майданчика не просто вибив м’яч головою, а зробив точний пас на Тайсона, який майстерним пасом із половини поля гірників відправив у спринтерський забіг до воріт Деміреля Тейшейру. Алекс на швидкості обійшов Шенера та пробив точно між ногами досвідченого голкіпера — 3:0.
Після цього гру було зроблено. Протягом решти часу донеччани були значно ближчі до того, щоб збільшити перевагу, ніж гості — до гола престижу. Однак жодній із команд забити більше не вдалося.
«Ми зіграли добре, але і суперник показав цікаву гру. Вони могли забити, але нам десь пощастило, також виручив П’ятов. Усі гравці віддалися грі повністю. Я задоволений тим, як вони грали, можу лише порадіти цьому», — резюмував підсумок протистояння на «Арені Львів» головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу.
«Вважаю, що футболісти «Шахтаря» можуть грати навіть із закритими очима. А «Фенербахче» є зовсім новим колективом, і ми тренуємося всього три тижні. «Шахтар» сьогодні використав усі свої моменти, а мої гравці не змогли забити. Та все одно цей матч для нас був відмінним матеріалом для роздумів», — сказав після гри наставник стамбульців Вітор Перейра, команда якого тепер спробує себе в останньому раунді кваліфікації Ліги Європи.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».