Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Серпень 2015 13:19

Фторування води рятує дитячі зуби

Rate this item
(0 votes)

Додавання фтору до водопровідної води значно покращить здоров’я зубів дітей і заощадить кошти NHS (Національної служби охорони здоров’я Великобританії), переконані вчені. Результати дослідження були опубліковані в журналі Community Dentistry and Oral Epidemiology.
У регіонах Великобританії, де воду не фторують, кількість людей, які втрачають зуби, вдвічі вища, ніж у регіонах, де фторування було запроваджене багато років тому. За словами фахівців, карієс є основною причиною візиту до лікаря у дітей від 5 до 8,5 років. У той час як одні вчені доводять корисність фтору, інші переконані, що він провокує захворювання нирок, печінки і кісток.


Найсвіжіші дослідження не виявили жодних побічних ефектів фтору для здоров’я дітей. У Великобританії лише 15 зі 152 місцевих органів самоврядування мають схеми фторування води. Доктор Найджел Картер, виконавчий директор Британського стоматологічного фонду охорони здоров’я, переконаний: схеми фторування життєво важливі у боротьбі з інтенсивною втратою зубів у британців.
За словами доктора Картера, кількість дітей із серйозними зубними проблемами дуже велика, а фторована вода уповільнює руйнування зубної тканини. Лише 12 відсотків населення Великобританії мешкає на територіях, забезпечених фторованою водою. При цьому шість мільйонів із них — у районах, де рівень фтору доводять штучно до потрібної норми, а ще мільйон — у районах із природним нормальним рівнем фтору у воді.
Щорічно NHS витрачає 30 мільйонів фунтів стерлінгів на видалення зубів у дітей. Фахівці переконані, що фтор не тільки зупинить розвиток карієсу, а й зробить зуби дітей більш стійкими до кількості кислоти, що виробляється бактеріями у ротовій порожнині.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».