Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Жовтень 2015 15:01

Зміцнюємо імунітет

Rate this item
(1 Vote)

Цьо­го ро­ку осінь по­да­ру­ва­ла ще один по-літ­ньо­му теп­лий мі­сяць, але по­пе­ре­ду — зи­ма, і тре­ба до неї під­го­ту­ва­ти­ся: встиг­ну­ти зро­би­ти ві­та­мін­ні за­го­тів­лі і по­чи­на­ти зміц­нен­ня іму­ні­те­ту всіх до­мо­чад­ців. А до­по­мо­же нам під­ви­щи­ти опір­ність ор­га­ніз­му — про­ти­стоя­ти зов­ніш­нім не­га­тив­ним фак­то­рам — ці­ла низ­ка про­дук­тів.

Це горіхи, журавлина, імбир, калина, козине молоко, кориця, лавровий лист, мед, морква, мумійо, обліпиха, овес, перга бджолина (пилок), пивні дріжджі, прополіс, редька, сироватка, фруктова суміш, чага, шипшина, яблучний оцет. Ось ці продукти нам і потрібно намагатися включати до щоденного раціону як з лікувальною, так і профілактичною метою.
Цього разу йтиметься про маловідомі властивості давно відомих овочів — моркви, редьки і часнику.


Морква містить у своєму складі багато корисних для імунітету компонентів, у тому числі вітамінів, які краще засвоюються, якщо її вживати разом з іншими продуктами. Відомо, наскільки корисний морквяний сік, але кращий ефект буде, якщо ним запивати звичайний бутерброд, тобто хліб з маслом.
Також наведемо рецепт корисного для всіх напою: по 300 г моркви і буряка очищають, нарізають невеликими шматочками, заливають водою так, щоб овочі покрилися на сантиметр. Зазвичай їх варять на середньому вогні хвилин 40–50. Готові овочі виймають, а у відвар додають по 2 ст. л. родзинок і кураги, варять хвилин 5 і залишають відвар охолонути. Потім проціджують і додають 1–2 ст. л. меду.
Готовий напій ставлять у холодильник. Дітям перед вживанням його підігрівають, а дорослим можна і холодний. Норма на день — склянка, можна розділити на 2–3 прийоми. Напій приймають щодня впродовж місяця, потім роблять на місяць перерву і знову продовжують пити.
Редька чорна традиційно використовується народними цілителями для зміцнення здоров’я і підвищення захисних функцій організму. Особливо корисна натерта редька з рослинною олією для чоловіків. Відомий і чудовий засіб від кашлю — редька з медом — дітям і дорослим. Для малюків: велику чорну редьку миють і очищують від шкірки, потім натирають на тертці або пропускають через соковижималку. Отриманий сік змішують з медом у рівних кількостях.
Якщо у дитини немає алергії на мед, такий засіб починають давати з однієї краплі, щодня збільшуючи кількість на дві краплі, аж до столової ложки. Медову складову можна замінити цукром. Приймати сік рекомендується за 20 хвилин до їди.
Такий звичний овоч, як часник, має також у своєму складі широкий спектр компонентів, які позитивно впливають на організм, оскільки він містить мікроелементи (хром, залізо, мідь, магній, миш’як, селен), вітаміни (А, В, С, D) та інші біоактивні речовини, які допомагають нам зміцнити імунітет, виступаючи в ролі антибіотиків і антиоксидантів, запобігають розвитку низки захворювань.
Вживати часник рекомендується у свіжому вигляді і чистити безпосередньо перед їдою, оскільки багато корисних речовин зникає під впливом високої температури та інших зовнішніх факторів. Позбутися специфічного запаху часнику допоможе петрушка або шматочок лимона, а також корінець селери або полоскання рота молоком. Проте не лише неприємний аромат є побічним ефектом. Часник не рекомендують давати малюкам до трьох років, а вводити в дитячий раціон слід у невеликих кількостях. Від часнику доведеться відмовитися і на весь період вагітності. Протипоказаний часник і тим, хто має захворювання нирок, печінки, травного тракту (гастрит, виразкова хвороба).
Зміцнює імунітет часник з медом. Два продукти змішують у рівних кількостях, при цьому зубчики пропускають через часникодавку або натирають на тертці. Суміш вживають по чайній ложці тричі на день, запиваючи теплою водою.
Для профілактики різних захворювань дітям можна давати часник разом з лимоном і медом. З них готують часниковий «сироп»: 0,5 кг меду, сік одного лимона і двох голівок часнику перемішують. Готовий продукт дають дітям по столовій ложці раз на день з лікувальною і захисною метою.
Молоко з часником рекомендується пити перед сном: у склянку теплого молока додають 10 крапель часникового соку. А якщо засіб призначений для дитини, кількість соку зменшують.
Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».