Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Серпень 2015 18:07

Росія мобілізує європейських популістів

Rate this item
(0 votes)

Не­ба­жан­ня ро­сій­ської сто­ро­ни ви­ко­ну­ва­ти всі пунк­ти Мін­ських до­мо­вле­нос­тей су­про­во­джує­ть­ся спро­ба­ми дис­кре­ди­ту­ва­ти ре­жим еко­но­міч­них санк­цій Єв­ро­со­юзу і США, які ді­ють про­ти Ро­сії. Го­лов­ни­ми об’­єк­та­ми для ін­фор­ма­цій­ної ата­ки ста­ли як са­мі санк­ції, так і їх­ній сти­мул — Крим. Прав­да, іно­ді над­мір­ні про­па­ган­дист­ські зу­сил­ля бу­ме­ран­гом б’ють по їх­ніх іні­ці­ато­рах.

Днями інституція під назвою «Російський споживацький нагляд» знищила десятки тонн сільськогосподарської продукції з країн Євросоюзу, яка контрабандою надійшла на російський ринок. Спалювалася та нищилася тракторами як овочева та фруктова складові контрабанди, так і продукти.

Це нагадувало радянські методи боротьби з хіпі та іншими забороненими «солодощами». Не було навіть реакції на пропозицію передати ці товари нужденним, адже такий крок, навпаки, дискредитував би саму ідею російських санкцій у відповідь «ворожому Заходу».
На цьому тлі частково було розв’язано проблему з побудованими Францією вертольотоносцями класу «Містраль» для російських військово-морських сил. Офіційний Париж, дотримуючись режиму санкцій, погодився повернути аванс, виплачений Росією за два судна цього типу. Російська пропаганда подала це ледь не як чергову перемогу над Наполеоном Бонапартом. Ще є й надія на «контрибуцію», бо вже побудовані кораблі треба кудись подіти, й російські засоби масової інформації прогнозують, що в разі скасування санкцій Росія їх купить за безцінь.
Але залишається «маленька проблема»: санкції поки що знімати ніхто не збирається. Зважаючи на намір самопроголошених «ДНР–ЛНР» провести 18 жовтня і 1 листопада «вибори» до місцевих органів влади, ймовірність остаточного зриву Мінських домовленостей вимальовується надто високою. Натомість дуже малоймовірною виглядає перспектива скасування режиму санкцій проти Росії після 31 січня 2016 року.
Тому задіяно ще одну інформаційно-пропагандистську операцію із залучення до дискредитації режиму санкцій політичних сил країн — членів Євросоюзу, які готові до російської «спонсорської допомоги». Першими Крим відвідали французькі депутати, які належать до опозиційної партії екс-президента Франції Ніколя Саркозі. Він готується до президентських перегонів у Франції, запланованих на весну 2017 року, й шукає спонсорів та намагається позмагатися на російському пропагандистському полі з улюбленицею Кремля — лідером Національного фронту Марін Ле Пен.
Правда, приймаючи рішення про спонсорування Ніколя Саркозі, Володимир Путін, мабуть, згадає Муаммара Каддафі. Останній теж потужно вклався у попередню виборчу кампанію Саркозі, що не завадило Ніколя ініціювати навесні 2011 року фізичну ліквідацію Каддафі.
Крім французів, до Криму Кремль намагався затягнути депутатів німецького бундестагу від Лівої партії. Проте, опинившись під потужним внутрішньополітичним інформаційним критичним впливом, німецькі ліві відмовилися поки що від цієї ідеї.
Натомість до Криму зібралися італійські депутати від популістської партії «П’ять зірок» на чолі з колишнім коміком Пепе Грілло. Міністерство закордонних справ України нагадує всім країнам світу про недоречність таких вояжів на територію, яка була силою захоплена. Утім, з початком осіннього політичного сезону можна очікувати чергових проявів російської пропагандистської «творчості».

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».