Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Лютий 2015 14:41

Україна очікує пісень Квітки Цісик

Rate this item
(0 votes)

Колишнього випускника Одеської консерваторії, а нині громадянина США Алекса Гутмахера нині добре знає українська діаспора на всіх континентах. Уже майже десять років він є ініціатором і головним організатором фестивалів, конкурсів, концертів, присвячених знаменитій співачці Квітці Цісик. У Львові, Одесі, Києві наступні два місяці весни — березень і квітень — віддані пам’яті голосу КейСі. Під таким ім’ям українка за походженням відома своїм шанувальникам за океаном.
Зібрані й зароблені кошти йдуть на придбання медтехніки й препаратів для лікування онкохворих. Рятувати та допомагати — одне з гасел проекту. На жаль, улюблена Квітка не подолала раку і за п’ять днів до свого 45-річчя померла. Пан Алекс теж пройшов крізь пекельні муки й випробування в тій лікарні, де була співачка. Він переміг! Тоді й присвятив життя жінці з «голосом у єдиному екземплярі». Саме таку назву має документальний фільм про неї.


— На щастя, окрім уже, вважайте, архівних записів рекламних роликів для авторитетних і престижних компаній з Ford Motors включно, де лунав голос КейСі, є два досконало записаних альбоми Kvitka (1980) та Тwo Colors («Два кольори») (1989), — говорить чудовою українською пан Алекс. — Тож у весняних концертах звучатимуть пісні з цих альбомів. Відкрию секрет: на одному з наших конкурсів знайшли голос дівчини, дуже подібний до голосу Квітки Цісик. Це співала Оксана Муха, котра й одержала Гран-прі. Тепер вона завжди з нами гастролює. До слова, в Одесі я їй буду акомпонувати на роялі. В опері мого рідного міста почуєте Джамалу, Ілларію, народних артистів. Побачите й дивовижний самодіяльний народний колектив «Бессарабський сувенір» із Білгорода-Дністровського. Його 16–17-річні хлопці та дівчата танцювальними композиціями під пісні Квітки завжди публіку заворожують, а також Чорноморське козацтво, що долучається до організації концерту.
Саме гасло програми «Україна починається з тебе» говорить про настрій та погляди видатних виконавців (про яких розповімо згодом) і публіки. Причетні до програми хочуть і можуть представити найкращі твори світових і вітчизняних авторів, а також пісні незабутньої Квітки на найвищому рівні.
Олена СЕДИК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».