Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Лютий 2015 14:29

При порушеннях сну корисна медитація

Rate this item
(0 votes)

Половина людей у віці більш як 50 років стикається з проблемами сну. Помірні його порушення у людей похилого віку пов’язані з втомою, розладами настрою, наприклад депресивними симптомами і зниженням якості життя. Виявилося, що медитація здатна допомогти поліпшити якість сну, повідомили дослідники з Університету Південної Каліфорнії.
У дослідженні взяли участь 49 добровольців, середній вік яких становив 66 років. Усіх випробовуваних розділили на дві групи — 24 особи практикували медитацію, а 25 добровольців пройшли стандартизовану програму навчання гігієні сну. Потім науковці оцінили у двох групах ступінь вираженості порушень сну за допомогою Піттсбурзького індексу якості сну.
Виявилося, що у групі медитації індекс знизився з 10,2 до 7,4, а ось у другій групі після освітньої програми індекс зменшився з 10,2 до 9,1. Також фахівці відзначили зниження рівня депресії і втоми у людей, які практикували медитацію. Відмінностей у рівнях занепокоєння, стресу або збудження виявлено не було. Вони зменшилися в обох групах.


Експерти припускають, що медитація при порушеннях сну у літніх людей ефективніша за більш традиційні методи. Щоб це підтвердити, необхідні подальші дослідження.

ПРИЧИНУ ПІДВИЩЕНОГО РИЗИКУ ЗАХВОРІТИ НА ГЕПАТИТ В У ДІТЕЙ УСТАНОВЛЕНО

Лікарі-гепатологи давно звернули увагу на дивне явище: у дітей, інфікованих вірусом гепатиту В, хвороба переходить у хронічну форму набагато частіше, ніж у дорослих. І лише зараз науковці з Тайваню знайшли пояснення цього феномена.
Медикам відомо, що вік дитини зворотно корелює з ризиком розвитку хронічної форми гепатиту В — чим молодша дитина, яка заразилася збудником цієї форми гепатиту, тим вищі шанси на те, що захворювання перейде у хронічну форму.
Результати досліджень останніх років свідчать про те, що інфікування новонароджених цим вірусом (наприклад, при вертикальній передачі вірусу від матері дитині) призводить до розвитку хронічного гепатиту у 90% немовлят. А у віці від 12 місяців до 5 років хронічна форма гепатиту В розвивається у 30% інфікованих дітей, що у кілька разів більше, ніж у дорослих.
Розв’язали цю загадку вчені з медичного коледжу при Національному університеті Тайваню.
Під час дослідів із декількома групами мишей різного віку тварин інфікували вірусом гепатиту В. Групі мишей молодого віку і групі дорослих особин такої ж чисельності до інфікування вірусом протягом декількох днів вводили антибіотики, які практично повністю знищили кишкову мікрофлору. В інших групах, до яких були включені тварини різного віку, антибіотиків мишам не давали.
Автори дослідження виявили, що після впливу антибіотиків хронічний гепатит В у дорослих мишей розвивався набагато частіше, ніж у тварин того ж віку, яким антибактеріальні препарати не вводилися.
З іншого боку, ця форма гепатиту також дуже часто розвивалася і у мишей, які не піддавалися впливу антибіотиків, проте були інфіковані вірусом гепатиту В у дуже юному віці.
Тайванські вчені дійшли висновку: ризик розвитку хронічної форми гепатиту В у тварин, інфікованих у молодому віці, був підвищений через несформований мікробіом (сукупність мікрофлори кишечника).
Відомо, що кишкова мікрофлора відіграє величезну роль не лише у перетравлюванні їжі, але й в успішному функціонуванні імунної системи. У мишей, інфікованих вірусом гепатиту у дорослому віці, мікробіом устигав сформуватися, й імунна система здебільшого успішно запобігала перетворенню гострої форми захворювання на хронічну.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».