Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Лютий 2016 19:06

В антракті великого біатлону

Rate this item
(0 votes)

По­ки про­від­ні бі­ат­ло­ніс­ти пла­не­ти го­ту­ва­ли­ся до по­чат­ку двох най­від­да­ле­ні­ших ета­пів Куб­ка сві­ту — в за­оке­ан­ських Кен­мо­рі та Преск-Ай­лі, їх­ні на­ступ­ни­ки зма­га­ли­ся на юні­ор­сько­му чем­піо­на­ті сві­ту в ру­мун­сько­му міс­теч­ку Чей­ле-Гра­діс­тей.

Українська команда не залишилася без нагород, хоча перемог, як було торік, цього разу досягти не вдалося. Але дві срібних і одна бронзова нагороди — теж непоганий доробок на етапі становлення молодих біатлоністів.
Першу нагороду українській юніорській збірній принесла 21-річна Анастасія Меркушина, яка вже перебуває на порозі головної команди, провівши весь сезон у Кубку Міжнародного союзу біатлоністів.

У класичній індивідуальній гонці (дистанція у юніорок на 2,5 км коротша, ніж у дорослих змаганнях, і становить 12,5 км) Анастасія припустилася одного промаху на другому вогневому рубежі. Попри це, вона до останніх метрів дистанції боролася навіть за золоту нагороду, але в підсумку поступилася 8,6 с австрійці Сюзанні Кюрцгалер, яка стріляла чисто. Третє місце на п’єдесталі посіла ще одна представниця Австрії Юлія Швайгер.
У тридцятці найкращих фінішували ще дві українки — Сніжана Тісеєва і Марія Кручова, на 21-й і 28-й позиціях відповідно.
А далі настала черга 18-річної Ганни Кривонос додавати медалі до скарбнички команди. На жаль, в індивідуальній гонці вона не змогла повторити своє минуле досягнення (торік Ганна стала чемпіонкою), але в двох інших особистих стартах компенсувала цю невдачу.
Студентка Глухівського національного педагогічного університету імені Довженка здобула першу в Чейле-Градістей бронзову нагороду в спринтерській гонці. Медаль могла бути і вищої проби, але на останньому колі українка впала, втративши кілька дорогоцінних секунд, ще 20–25 с вона витратила на штрафне коло після стрільби стоячи.
До речі, це падіння було не єдиним у сезоні: на початку грудня на зборі в австрійському Обертіллаху Ганна впала на спуску, уникаючи зіткнення з людиною, що стояла на трасі, через це вщент був розбитий приклад гвинтівки, і півтора місяця пішли на звикання до нового ложе. А ще на початку січня Кривонос майже не тренувалася через хворобу: лікарі дозволяли лише невеликі годинні пробіжки на лижах без гвинтівки — один раз у два дні. Але для спортсменки з таким характером такі перешкоди не є непереборними.
Дві інші українки, Оксана Сігеті і Валерія Дмитренко, фінішували в спринті на рубежі двадцятки кращих — 18-ю та 22-ю.
Золоту й срібну медалі чемпіонату світу виграли норвежки: Каролін Ердаль показала другий хід на дистанції і з одним промахом легко перемогла, майже на півхвилини випередивши свою співвітчизницю Емілі Аагейм Калкенберг. До речі, саме Калкенберг наша Ганна могла б і випередити, коли б не прикре падіння.
Наступну свою медаль Кривонос здобула в гонці переслідування, яка відбувалася за дуже непростих погодних умов. Саме це суттєво змінило фінішний протокол, у багатьох спортсменок трапилися «завали» на стрільбі. Наприклад, чемпіонка за підсумками спринту Каролін Ердаль на останніх двох рубежах закрила лише дві мішені!
На жаль, лідер нашої збірної Анна Кривонос також не зуміла впоратися зі стрільбою на останній стійці і, припустившись двох промахів (ще один також був на третьому вогневому рубежі), фінішувала другою, програвши Аріні Пантовій із Казахстану всього 3 с. На відміну від українки, Пантова пройшла без штрафних кіл три останні вогневі рубежі, одна невдача в неї була тільки на першій стрільбі. До того ж на перших трьох колах наша спортсменка показала вищу швидкість, а на останньому колі суперниця мала найкращий результат серед усіх учасників перегонів і заслужено стала чемпіонкою.
Ганна Кривонос виборола свою третю особисту медаль юніорських чемпіонатів світу (тепер у неї повний комплект) і зрівнялася з Юлією Журавок та Олегом Бережним, які раніше лідирували за цим показником в української збірної.
Була на чемпіонаті і ще одна гонка, яку можна було б занести до активу, якби не прикрий курйоз. В юніорській естафеті чудово змагалися Віталій Труш, Максим Івко, Назар Цебринський та Антон Мигда — на весь квартет вони витратили всього чотири запасні патрони.
Краще (з двома запасними патронами) стріляли лише переможці гонки росіяни. Але передача естафети від Назара до Антона забарилася хвилини на півтори — Мигда, вочевидь, переплутав кола партнера по команді і гадав, що Цебринський піде на стрільбище, а не в зону фінішу. Саме це й коштувало щонайменше бронзової медалі, бо відставання від чехів, які фінішували третіми, було 1 хв. 11 с. Українці ж завершили цю гонку п’ятими.
Тепер увага шанувальників біатлону зосередиться на заокеанських стартах. У четвер увечері розпочали змагання в канадському Кенморі чоловіки — спринтерською гонкою. Українці представлені бойовим складом, за винятком лідера команди Дмитра Підручного, який за індивідуальною програмою готуватиметься до березневого чемпіонату світу в норвезькому Голменколлені. У п’ятницю ввечері відбудеться жіночий спринт, у суботу — два мас-старти, в неділю — дві змішані естафети, повноформатна та одиночна. Наступного тижня Кубок світу прийматиме американський Преск-Айл. Там будуть спринти, гонки переслідування та класичні естафети.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».