Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Лютий 2019 15:09

Гранат допоможе кишечнику

Rate this item
(0 votes)

Науковці з Університету Луїсвіла вважають, що гранат може боротись із болісними симптомами запальних захворювань кишечника, таких як хвороба Крона та виразковий коліт.

Було виявлено, що природні поліфеноли, які містяться у плодах, взаємодіють із кишковими бактеріями, утворюючи з’єднання з протизапальною дією. Крім граната, поліфеноли також присутні в інших фруктах і ягодах, таких як яблука, виноград, полуниця, чорниця, ожина та малина.

У процесі випробувань дослідники встановили, що у результаті взаємодії поліфенолів граната і кишкових бактерій утворюється метаболіт під назвою уроліти А (UroA). Дане з’єднання має протизапальну, антиоксидантну і омолоджуючу властивості. Учені припустили, що уроліти А можуть пригнічувати хронічне запалення у шлунку, стравоході та кишечнику у людей.
Щоб переконатись у цьому, команда фахівців розробила синтетичний еквівалент UroA під назвою UAS03, який має такий же — якщо не більш сильний — терапевтичний ефект.
Експерименти на тваринах засвідчили, що UroA і UAS03 збільшують рівні білків, які зменшують запалення в органах травлення. Зазначається, що рівні цих білків знижуються у пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника. Таким чином, експерти виявили, що уроліти допомагають усунути дисфункцію кишкового бар’єра, сприятливо впливаючи на стан кишечника.
Такі продукти, як гранат, будуть мати позитивний ефект, але використання синтетичного аналога уролітина А — UAS03 — зробить більш вираженим вплив, вважають фахівці.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».