Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Недiля, 24 Лютий 2019 22:29

Остеопороз: причини, лікування, профілактика

Rate this item
(0 votes)

За­шпор­та­ла­ся лю­ди­на на рів­но­му міс­ці, не­вда­ло від­кри­ла важ­кі две­рі або упус­ти­ла на но­гу важ­ку кни­гу. Зда­ва­ло­ся б, дріб­ни­ця. А для хво­ро­го з ос­тео­по­ро­зом спра­ва мо­же за­кін­чи­ти­ся пе­ре­ло­мом.
Що ж ро­би­ти і як са­мо­му не ста­ти жер­твою ос­тео­по­ро­зу? Чим ря­ту­ва­ти­ся, як­що хво­ро­ба вас уже на­здог­на­ла?
З ци­ми та ін­ши­ми за­пи­тан­ня­ми що­до не­без­печ­ної не­ду­ги ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця — лі­ка­ря-трав­ма­то­ло­га Га­ли­ни Ми­хай­лів­ни КУ­ЗИК.

— Чо­му ос­тео­по­роз, а не якось інакше?
— Назва цієї хвороби походить від двох грецьких слів: osteon — кістка і poros — отвір. Таким чином, остеопороз — особливе захворювання, що вражає кісткову тканину, при якому в ній утворюються порожнечіпори. Від цього кістки скелета стають надзвичайно крихкими і можуть зламатися навіть при невеликих навантаженнях.
— Які ж симп­то­ми не­ду­ги?
— Зазвичай цей стан на ранніх стадіях ніяк себе не проявляє. Але в міру ослаблення кісткової тканини можуть з’являтися такі ознаки: біль у спині, викликана руйнуванням хребця; зменшення росту з часом; сутулість; перелом кістки, що виникає при незначному навантаженні.
— А ко­ли слід про­кон­суль­ту­ва­ти­ся з лі­ка­рем?
— Поперше, якщо у вас почалася менопауза, зробити це необхідно. Якщо протягом декількох місяців вам проводилася кортикостероїдна терапія або ж виник перелом стегна у похилому віці.
— Чо­му роз­ви­ває­ть­ся ос­тео­по­роз?
— Кісткова тканина перебуває у стані безперервного оновлення: стара тканина розсмоктується, а нова утворюється. В юності нова кісткова тканина утворюється швидше, тому її маса зростає. Більшість людей досягає свого піку кісткової маси до 20річного віку.
У літньому віці кісткова тканина розсмоктується швидше, ніж відновлюється. Схильність до остеопорозу залежить частково ще й від досягнутої в юності кісткової маси.
Чим більше кісткової маси досягнуто у піковому періоді, тим більше кісткової тканини перебуває в запасі і меншою є схильність до розвитку остеопорозу в похилому віці.
— А які фак­то­ри ри­зи­ку роз­вит­ку хво­ро­би?
— Схильність до розвитку захворювання залежить від багатьох факторів: вік, раса, спосіб життя, ліки, що приймаються. Деякі фактори ризику важко контролювати, наприклад: стать, бо жінки більше схильні до розвитку захворювання; вік — чим більший вік, тим вищий ризик. Расу собі теж не підбереш, а найбільшому ризику піддаються люди азіатського походження або європеоїдної раси.
Відіграє важливу роль і сімейний анамнез. Найбільший ризик присутній за наявності остеопорозу у прямих родичів, особливо в разі перелому стегна в одного з батьків. А ще — люди з невеликою кістковою масою перебувають у групі найбільшого ризику.
Найчастіше остеопороз виявляється у хворих із надлишком або нестачею певних гормонів в організмі. Йдеться про статеві гормони. Знижений рівень статевих гормонів зменшує міцність кісток. Зменшення концентрації естрогенів у жінок у менопаузі — один із найвпливовіших факторів ризику розвитку остеопорозу.
У чоловіків із віком відбувається поступове зниження рівня тестостерону. Лікування раку передміхурової залози, що пригнічує вироблення тестостерону, і лікування раку молочної залози знижують рівень естрогенів, прискорюють втрату кісткової маси. Ослабленню кісток сприяє надлишок гормонів щитовидної залози.
— А що ще мо­же спро­во­ку­ва­ти роз­ви­ток ос­тео­по­ро­зу?
— Тривале застосування пероральних або ін’єкційних кортикостероїдів, таких як преднізолон і кортизон, впливає на процеси відновлення кісткової тканини. Остеопороз також пов’язаний із лікарськими засобами для лікування або профілактики: шлункового рефлюксу (печії); відторгнення трансплантата; раку.
— Чи впли­ває на ви­ник­нен­ня не­ду­ги спо­сіб жит­тя?
— Деякі шкідливі звички здатні підвищувати ризик розвитку остеопорозу, наприклад: сидячий спосіб життя. Зловживання алкоголем. Регулярне споживання більше двох порцій алкоголю на день підвищує ризик розвитку хвороби.
Чіткого розуміння ролі тютюну у виникненні остеопорозу в даний час немає, але доведено, що куріння сприяє зменшенню міцності кісткової тканини.
— Яки­ми ус­клад­нен­ня­ми за­гро­жує ос­тео­по­роз?
— Переломи кісток, особливо хребців або стегнових кісток, — найбільш серйозні ускладнення остеопорозу. Переломи стегнових кісток часто відбуваються при падінні і можуть призвести до недієздатності і підвищеного ризику смерті протягом першого року після травми.
У деяких випадках переломи хребців відбуваються навіть без падіння. Хребці, що складають хребет, можуть ослабнути до такого ступеня, що почнуть зминатися, призводячи до болів у спині, зменшення росту і сутулості.
— Як про­во­дить­ся діа­гно­сти­ка за­хво­рю­ван­ня?
— Щільність кісткової тканини можна виміряти апаратом, що використовує низькоінтенсивне рентгенвипромінювання для визначення мінералізації кісток. У процесі цього безболісного дослідження пацієнт піддається скануванню у положенні лежачи. У більшості випадків вимірюється щільність тільки деяких кісток, зазвичай — стегнової кістки, хребта і кісток зап’ястя.
— Як про­во­дить­ся лі­ку­ван­ня не­ду­ги?
— Рекомендації з лікування часто ґрунтуються на оцінці ризику отримати перелом кістки протягом наступних 10 років із застосуванням даних вимірювання кісткової щільності. Якщо цей ризик невисокий, терапія може не містити лікарських засобів, а фокусуватися на зміні факторів ризику, які ослаблюють кісткову тканину.
І для чоловіків, і для жінок із підвищеним ризиком перелому найбільш часто призначають бісфосфонати, до яких належать: алендронат; ризедронат; ібандронат; золедронова кислота.
Застосовують і гормональну терапію. Естрогени, особливо прийняті незабаром після настання менопаузи, можуть допомогти у нормалізації кісткової щільності.
Однак естрогенна терапія може підвищувати ризик утворення тромбів, раку ендометрія, раку молочної залози і хвороб серця. Таким чином, естрогени зазвичай застосовують для підтримки здоров’я кісток у молодих жінок або у жінок у менопаузі.
У чоловіків остеопороз може бути пов’язаний із поступовим зниженням концентрації тестостерону. Замісна терапія тестостероном може допомогти у боротьбі із симптомами дефіциту гормону, але для лікування остеопорозу краще застосовувати спеціальну терапію або поєднувати її з гормональною.
— До чо­го зво­дить­ся про­фі­лак­ти­ка за­хво­рю­ван­ня?
— Перш за все найбільш важливими для підтримки здоров’я кісток протягом життя є — повноцінне харчування і регулярні фізичні вправи. Необхідна багата на білок їжа, адже протеїн — один із будівельних елементів кістки.
Хоча більшість людей споживають велику кількість білка з їжею, деякі цього не роблять. Вегетаріанці і вегани могли б отримувати достатньо протеїну, якби їли більше сої, горіхів, бобових, молочних продуктів та яєць.
Літні особи споживають менше протеїнів із різних причин. Ось чому бажані протеїнові добавки. Недостатня вага тіла підвищує шанси ослаблення і перелому кісток. Надмірна вага підвищує ризик переломів кісток руки, особливо зап’ястків. Таким чином, підтримання нормальної маси тіла сприяє здоров’ю кісток у цілому.
А ще кальцій. Чоловіки і жінки у віці 18–50 років потребують 1000 мг кальцію на день. Ця щоденна кількість зростає до 1200 мг на день, якщо жінка старша за 50 років, а чоловік старший за 70 років.
Надійними джерелами кальцію вважаються: молочні продукти з малою кількістю жиру, овочі з темнозеленим листям, консервований лосось або сардини з кістками, соєві продукти, наприклад тофу, апельсиновий сік, збагачені кальцієм пластівці.
Вітамін D сприяє абсорбції кальцію і впливає на здоров’я кісток декількома іншими шляхами. Необхідну кількість вітаміну D людина може отримати за допомогою сонячного світла, але у північних країнах таке джерело недостатнє. Бракує ультрафіолету й тим, хто використовує сонцезахисний крем для профілактики раку шкіри або проводить усе життя у помешканні.
Учені поки не дійшли єдиної думки з приводу оптимальної щоденної дози вітаміну D. Для дорослих початкова доза вважається у 600–800 МО на день з їжею і з добавками. Для осіб, які не мають інших джерел вітаміну, особливо за дефіциту інсоляції, необхідні харчові добавки вітаміну D.
Фізична активність також може допомогти у створенні міцних кісток й уповільнити їх ослаблення. Вправи приносять найбільшу користь, будучи регулярними, особливо якщо вони є такими протягом усього життя, починаючи з юності.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».