Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 05 Вересень 2019 17:50

М'язовий спазм: що робити?

Rate this item
(0 votes)

Що таке м’язовий спазм або судома, знають усі. Але ось які причини цього неприємного явища і як швидше його позбутися? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-невропатолога Василя Петровича ГРУБИЧА.

— М’язові спазми можуть вражати будь-який м’яз. Зокрема, спазми можуть бути у скелетних, литкових м’язах або м’язах передпліччя, а також у гладких м’язах, наприклад розташованих у травному тракті. Більш серйозна форма спазму — це дистонія, викликана нейромедіаторами.

М’язовий спазм — спонтанне скорочення м’язів, як правило, виникає від зневоднення, надмірного навантаження на м’яз або вичерпання необхідних електролітів. Воно також може виникати в результаті реакції на стимуляцію нерва.
— Які ж існують методи для усунення м’язового спазму?
— Коли починається спазм м’язів, припиніть будь-яку діяльність. Спазм м’язів може статися під час тренування або під час виконання звичайних повсякденних справ. При перших ознаках спазму припиніть виконувати будь-яку роботу і спробуйте впоратися зі спазмом.
Спазм може бути болючим, але зазвичай у довгостроковій перспективі нічого страшного собою не являє. Зробіть масаж або розітріть місце, де ви відчуваєте спазм. Це може допомогти розслабити м’язи.
Дайте ураженому спазмом м’язу відпочити. Бажано, особливо якщо вам скрутило спину, не напружуйте уражений м’яз кілька днів. М’язовий біль часто з’являється після спазмів, і це зрозуміло — ваші м’язи були надмірно напружені, тепер їм потрібен відпочинок, щоб відновитися. Втім, щоб м’язи не «одерев’яніли», все ж використовуйте їх — але дуже, дуже обережно.
Так, обережно напружувати м’яз усе ж можна, однак якщо ви відчуєте біль або судому, то відразу ж зупиніться. Намагайтеся повільно ходити і робіть вправи на розтяжку. Не робіть поворотів і нахилів тулуба.
Зробіть розтяжку ураженого м’яза. Якщо ви відчуваєте спазм м’язів або судоми, розтяжка може допомогти вам у цьому випадку. Розтяжка допоможе зменшити больові відчуття. Однак не перенапружуйте м’язів.
Якщо ви починаєте відчувати біль, зупиніться. Завдяки цьому ви зможете зупинити цикл хворобливих скорочень і зменшите біль. Утримуйте кожне положення протягом приблизно 30 секунд.
— Як робити розтяжку литкових м’язів?
— Дуже просто. Станьте біля стіни на відстані 0,5 м. Передпліччя повинні торкатися стіни. Спину тримайте прямо. П’яти повинні торкатися підлоги. Нахиліться вперед. Ви повинні відчути розтягування литкових м’язів. Відчуття при цьому не повинні викликати дискомфорт. Якщо ви відчуваєте біль, зупиніться.
Розтягування литкових м’язів і стоп. Сядьте і потягніть пальці на ногах на себе. Тепер потягніть ноги у напрямку до голови. Ви повинні відчути розтягування литкового м’яза і м’язів стопи.
При розтяжці підколінного сухожилля сядьте на підлогу, випряміть ноги перед собою, ноги тримайте вкупі. Нахиліть корпус уперед, не згинаючи спини. Постарайтеся вхопитися руками за стопи. Поверніться у вихідне положення, коли відчуєте тягнучий біль під коліном.
При судомах стегна слід потягнути носок стопи на себе руками, не згинаючи при цьому ноги в коліні. Ви маєте відчути розтягування у передній частині стегна. При спазмі кистей станьте за 0,5 м від стіни, впершись у неї долонями.
— Що ще може допомогти позбутися м’язового спазму?
— Використовуйте грілку або холодний компрес. Висока температура допомагає м’язам розслабитися, вони перестають скорочуватися. Холод дозволяє зняти набряк і біль. При спазмі м’язів прикладіть холодний компрес. Прикладайте лід на уражену ділянку перші кілька днів.
Тримайте лід протягом 20–30 хвилин. Повторюйте процедуру кожні 3–4 години. Якщо поліпшень не спостерігається, використовуйте компрес протягом 20–30 хвилин протягом дня.
Загальний принцип такий: грілки добре використовувати до активності, холод — після.
Прикладайте теплий компрес протягом 15 хвилин кожні 4 години, поки спазм не зменшиться. Прикладайте холодний компрес на 12–15 хвилин кожні 2 години протягом перших кількох днів.
Використовуйте грілку або пакет із льодом. Ви також можете використовувати пляшку з гарячою чи холодною водою. Як крижаний компрес можна використати загорнуту у тканину упаковку морожених овочів, приклавши її до хворого місця.
Пийте воду і напої з електролітами. Коли ваші м’язи страждають від зневоднення, то... Тож не доводьте себе до такого стану, пийте побільше. Вода і електроліти (у вигляді соку, спортивних напоїв тощо) допоможуть вам у цій справі.
— Прийнято вважати, що судоми викликаються нестачею магнію і кальцію. Наскільки це правильно?
— Натрій, калій, кальцій і магній, дійсно, необхідні для належного функціонування ваших м’язів. Якщо ви багато займаєтеся спортом або часто напружуєте м’язи з іншої причини, обов’язково поповнюйте запаси цих речовин, вживаючи достатньо води і напоїв з електролітами. М’язові спазми можуть бути ознакою дефіциту вітамінів і мінералів, тож не забувайте і про мультивітамінні комплекси.
— Чи варто використовувати знеболюючі засоби?
— Чому ні? Використовуйте знеболюючі засоби. Іноді м’язові спазми викликають сильний біль. Попросіть вашого лікаря призначити вам знеболюючі препарати, які можна купити без рецепта, такі як нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП). Зокрема, часто призначають нестероїдні протизапальні препарати, котрі містять ібупрофен і напроксен натрію. У деяких випадках допомагає парацетамол.
Приймайте протизапальні препарати. Вони зменшать тяжкість запалення або набряку в ураженій ділянці, а також підвищать приплив крові до неї, що позитивно позначиться на процесі відновлення. Насамперед лікар може призначити вам прийом саме безрецептурних препаратів (той же ібупрофен, наприклад).
І ще у всіх випадках, коли судоми мають хронічний характер, звертайтеся до лікаря. Адже у цьому разі спазми вказують на більш серйозні проблеми, які вимагають більш серйозного лікування.
Рідко коли м’язові спазми є основною проблемою — куди частіше вони є лише симптомом проблеми, яку треба виявити і вилікувати. Якої саме проблеми — питання індивідуальне, все варіюється від надмірного напруження м’яза до проблем з обміном речовин у разі хронічних спазмів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».