Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 05 Вересень 2019 16:59

Як "собача" тема посварила полтавців

Rate this item
(1 Vote)

У нашому житті, щодня сповненому різноманітними та несподіваними ситуаціями — від скандальних до кумедних, дуже часто з’являються підстави для того, щоб ураз розвести по обидва боки ідеологічних барикад навіть давніх друзів. І далеко не завжди політика, як водиться нині, виступає каталізатором запальних спорів...

Схожа ситуація днями виникла в Полтаві, де частина містян, небайдужих до доль тварин, долучилася до обговорення «собачої» теми, яка викликала не лише гострі спори, але й зачепила інші сторони міського життя.

Цього разу в центрі уваги громадськості стало рішення міськради про облаштування в Полтаві площадок для вигулу собак. Першу з таких посиленими темпами вже закінчують обладнувати на вулиці П. Юрченка.
У сквері, де розташовані дитяча поліклініка, ігрові атракціони, пам’ятник загиблим авіаторам, біля якого цілодобово палає Вічний вогонь і де полюбляють у прохолодному затишку під вітами дерев на лавах коротати час жителі вулиці.
Невдоволені полтавці навіть почали збір підписів під зверненням до керівництва міськради проти того, аби у сквері з’явився майданчик для вигулу тварин. Ініціатори акції протесту невдоволені тим, що «собачу» площадку обладнують всього за три десятки метрів від міської дитячої поліклініки поряд з ігровим майданчиком, атракціонами, де з ранку до вечора щебечуть дитячі голоси.
Ветерани, у свою чергу, виступили проти того, аби собак «організовано» вигулювали поряд із пам’ятником загиблим авіаторам. Активісти, які почали збір підписів, налаштовані рішуче.
До того ж, підкріплюють вони свої аргументи, невідомо хто буде прибирати за тваринами і взагалі опікуватися майданчиком, будівництво якого обійдеться міському бюджету в 270 тис. грн. Особливо взимку, коли майданчик площею в 600 кв. м заметуть снігові перемети.
З огляду на те, що місце для вигулу собак, як вважають активісти, обрано невдало і може створити загрозу для здоров’я і безпеки мешканців, вони пропонують міській владі провести публічне обговорення доцільності облаштування саме поряд із дитячою поліклінікою спірного майданчика.
Наразі мешканці вулиці поділилися на тих, хто виступає проти того, аби у сквері з’явилася площадка, й тих, хто підтримує цю ініціативу. Приміром, колишній командир Полтавської авіадивізії генералмайор у відставці Геннадій Котляр, який сам проживає неподалік скверу і який виступає проти будівництва «собачого» майданчика, так аргументував кореспонденту «ДУ» свою позицію.
«Я особисто і ветерани авіадивізії, які проживають поблизу скверу, виступають проти спорудження там площадки для вигулу собак, адже це не тільки небезпечно для жителів, бо до їхнього місця відпочинку зводитимуть собак із усіх навколишніх будинків.
Уявіть собі, що за три десятки метрів від дитячої поліклініки та ігрового майданчика функціонуватиме цей «об’єкт». Хто прибиратиме за тваринами, хто доглядатиме площадку та підтримуватиме там порядок? Особливо взимку, коли навіть тротуари від снігу вже нема кому чистити...»
Г. Котляр організував на акцію протесту ветеранів, які дружно поставили свої підписи під зверненням до міськради з вимогою скасувати рішення про облаштування у сквері «собачої» площадки.
«На цьому місці, де роблять майданчик для вигулу тварин, раніше був пустир, де постійно пиячили і була купа сміття. Собачники ж тут прибрали, доглядають за цим місцем. Я тут постійно ходжу і бачу, що майданчик нікому не може заважити, тим паче якось нашкодити пам’ятнику. Тут будуть і урни, і лавки.
До мене теж приходили, щоб я підписався під петицією проти майданчика, але я відмовився. Я хоч і не маю собаки, але не проти облаштування майданчика. Це — європейська практика, шкода, що в нас так повільно це все відбувається...» — зазначив у розмові з журналістом інший співрозмовник Костянтин.
Пояснила «ДУ» свою позицію і депутат Полтавської міськради Майя Матвєєва. За її словами, такі майданчики нині необхідні в кожному сквері, парку, в житлових масивах обласного центру.
В Європі площадки для вигулу собак є практично скрізь. А парки розділені на зони: хтось гуляє з дітьми, хтось — з тваринами і ніхто нікому не заважає, більше того, такі майданчики облаштовують у першу чергу для безпеки людей.
Господарі собак будуть гуляти на цих спеціально огороджених площадках, маючи при собі одноразові пакети і прибираючи за своїми вихованцями.
Отже, депутати нічого нового не вигадали, а лише керувались Європейською конвенцією про захист домашніх тварин, яку ратифікувала і Україна, наголосила ініціатор нововведення.
* * *
«Собача» тема викликала жваву дискусію не тільки на вулиці П. Юрченка. Активне обговорення почалося в соціальних мережах й між мешканцями інших вулиць. Зокрема, тих, де так само за рішенням міської влади можуть з’явитися площадки для вигулу собак.
Чиновники і народні обранці — депутати міськради, переконані полтавці, мають радитися з громадськістю, починаючи проекти, котрі можуть викликати неоднозначне ставлення городян. А поки тривають дискусії на «собачу» тему, самі чотирилапі покірно чекають їхнього завершення...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».