Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Грудень 2015 14:03

Чемпіонський шлях українців

Rate this item
(0 votes)

Від­ра­зу двоє укра­їн­ців очо­ли­ли рей­тинг най­кра­щих бор­ців сві­ту, який що­ро­ку укла­дає «Об’­єд­на­ний світ бо­роть­би». Най­кра­щою бор­чи­нею пла­не­ти у ва­го­вій ка­те­го­рії до 60 кг ста­ла чин­на чем­пі­он­ка сві­ту львів’­ян­ка Окса­на Гер­гель. У кла­сич­ній бо­роть­бі не­пе­ре­вер­ше­ним у ва­зі до 85 кг ви­зна­ли ки­яни­на Жа­на Бе­ле­ню­ка, який на пла­не­тар­ній пер­шо­сті у Лас-Ве­га­сі та­кож свят­ку­вав пе­ре­мо­гу.

У фіналі чемпіонату світу 21-річна Оксана Гергель відібрала чемпіонський титул у Церемчімед Сукхе з Монголії. З представницею Монголії українка бореться ще з юніорського віку. І завжди ці поєдинки нагадують шоу: суперниці обмінюються кидками та іншими видовищними прийомами. У фіналі нинішнього чемпіонату наша землячка відразу захопила лідерство (4:0). Та це розлютило монголку. Сукхе активізувалася і майже впритул наблизилася до українки. Та все ж Оксана вистояла і цілком заслужено стала чемпіонкою світу.
Цікаво, що у боротьбу Гергель потрапила, «переплутавши» двері. У дитинстві вона не вирізнялася зростом. Її навіть у школу не хотіли брати. Тож мама відвела майбутню чемпіонку до танцювального гуртка. Протанцювала Оксана три дні і зрозуміла, що це заняття їй не до душі.

Дорогою додому випадково зазирнула до іншого входу приміщення і побачила, що там тренуються дзюдоїсти і борці. І наступного дня ноги самі по собі привели її у той зал. Так вона почала займатися дзюдо, а згодом перейшла на боротьбу.
Через два місяці юна спортсменка підійшла до мами зі словами: «Матусю, ми їдемо на змагання!» «Це чудово! А в яких костюмах ви виступатимете?»,— поцікавилася мама. «Як це — в яких? Спортивних. Мама довго міркувала, що ж це за танці такі — у спортивних костюмах? А коли я розповіла про свої пригоди від самого початку, вона була, м’яко кажучи, не в захваті».
Однак Оксану підтримали старший брат і тато. Старший брат супроводжував її на перші змагання. З Луцька, з чемпіонату області, Гергель повернулася із золотою нагородою.
Не менш видовищним у Лас-Вегасі став тріумф Жана Беленюка. У фінальній сутичці перемогу йому принесла «кочерга» — так борці між собою називають кидок з підворотом через спину за руку. Цей прийом він постійно відпрацьовує на тренуваннях, хоча у сутичках застосовує дуже рідко. Кидок ніби створений проти суперників із низькою зігнутою стійкою, коли центр ваги — позаду. Саме так боровся узбек Рустам Асакалов. Жан на всі сто відсотків скористався моментом для атаки і став чемпіоном світу.
Боротьбою Жан займається вже п’ятнадцять років. Весь цей час він послідовно йшов до своєї мети — перемогти спочатку на чемпіонаті Європи, потім — на світовій першості. Тепер у переліку ще нереалізованих мрій київського борця залишається перемога на Олімпійських іграх.
«Поки не хочу думати, що буде далі. Життя у Ріо-де-Жанейро не зупиниться. У мене є кілька цікавих варіантів. Та поки що Олімпійські ігри — моя головна мета,— переконує спортсмен.— Не виключено, що після Олімпіади-2016 я залишуся у спорті. Якщо, звичайно, для цього буде мотивація. Та чи буде вона? Ось і досі я, чемпіон світу та Європи, із крихітної квартирки так і не перебрався. Якщо нічого не зміниться, я думатиму про те, як і де можна заробити на життя. Адже найкращі роки минають. У спорт ми вкладаємо всі свої сили і здоров’я».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».