Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Листопад 2015 23:59

Росіяни через допінг можуть залишитися без медалей

Rate this item
(0 votes)

Між­на­род­ний олім­пій­ський ко­мі­тет за­яв­ляє про го­тов­ність по­зба­ви­ти ме­да­лей будь-ко­го з ро­сій­ських спортс­ме­нів, ви­зна­них вин­ни­ми в за­сто­су­ван­ні до­пін­гу. МОК та­кож роз­гля­дає мож­ли­вість по­втор­но­го ана­лі­зу зраз­ків, узя­тих під час Олім­пі­ади в Со­чі. Вод­но­час у Все­світ­ній ан­ти­до­пін­го­вій аген­ції (ВА­ДА) ре­ко­мен­ду­ють від­сто­ро­ни­ти всіх ро­сій­ських лег­ко­ат­ле­тів від учас­ті в Олім­пі­аді 2016 ро­ку в Ріо-де-Жа­ней­ро.

Такими є наслідки скандалу: цього тижня з’ясувалося, що у російській легкій атлетиці є масовими випадки вживання заборонених препаратів, а Російська антидопінгова агенція (РусАдА) приховувала позитивні результати допінг-тестів.
Після термінового засідання виконавчої ради 10 листопада керівництво олімпійського руху вирішило призупинити повноваження колишнього очільника ІААФ (Міжнародної легкоатлетичної федерації) Ламіна Діака як почесного члена МОК. Це сталося на тлі звинувачень, що Діак отримав у 2011 році понад мільйон євро хабарів, щоб приховати позитивні допінг-тести російських спортсменів.

МОК вказав, що спортсмени, тренери та посадові особи, згадані в оприлюдненій цього тижня доповіді ВАДА (Всесвітньої антидопінгової агенції), щодо яких доведене порушення норм, мають бути покарані і позбавлені будь-яких нагород.
У доповіді, підготовленій ВАДА, слідчі назвали використання заборонених препаратів у російському спорті «культурою, яку підтримує держава». «Немає причин вважати, що легка атлетика є єдиним видом спорту в Росії, у якому відбувалося використання допінгу», — ідеться в доповіді.
Звинувачення у вживанні допінгу в легкій атлетиці, а також перспектива того, що російські спортсмени можуть бути усунені від Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро в наступному році, це найбільший спортивний скандал, який вибухнув у Росії за останні кілька десятиліть.
Велика частина звинувачень стосується лабораторії в Москві, яка тестувала спортсменів на предмет наявності заборонених препаратів.
У доповіді стверджується, що лабораторія знищила зразки, незважаючи на те, що ВАДА вимагала зберегти їх, і що співробітники брали хабарі від спортсменів чи тренерів в обмін на приховування тестів на допінг, які показували позитивний результат. Російська влада заявила, що сама ВАДА попросила їх знищити зразки.
Кремль назвав звинувачення безпідставними, а спортивні начальники заявили, що міжнародний скандал був політично вмотивованим. Тим не менш, у вівторок виконувач обов’язків президента Всеросійської федерації легкої атлетики Вадим Зеліченок повідомив, що допінг-проби російських атлетів на час призупинення роботи Московського антидопінгового центру перевірятимуться в аналогічних зарубіжних організаціях.

 

Українська реакція на російський скандал
Не залишилися осторонь цієї теми й українські спортивні функціонери. Президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул згоден із пропозицією ВАДА не допускати російських легкоатлетів на змагання, у тому числі й на Олімпійські ігри в Ріо.
«У світі спорту давно ходили розмови про те, що в російській легкій атлетиці, скажімо так, не все добре — в тому сенсі, що не завжди там грають за правилами. Тому оприлюднення фактів не стало такою вже несподіванкою, але масштаби вражають — напевно, навіть тих, хто був посвячений у деталі. Особливо в тому, що стосується цілої державної системи застосування допінгу і його приховання», — відзначив Ігор Гоцул.
«Ця історія показує, що Росія не зрозуміла тих змін, які відбуваються у світі в цілому і у світі спорту зокрема. Світ змінився, і те, що раніше було присутнім у спорті, зараз неможливо. Цей розрив у світосприйнятті проявив себе в спорті, і не лише в спорті, а й у багатьох інших сферах наших стосунків з Росією, стосунків світу з Росією як державою. На сьогодні мені невідомо про якісь кардинальні рішення, хоча обговорюється дуже багато серйозних речей, зокрема, припинення повноважень представників Росії в міжнародних спортивних організаціях — ВАДА, Міжнародному олімпійському комітеті, ІААФ. Також обговорюють можливість недопуску команди на змагання», — наголошує президент Української легкоатлетичної федерації.
«Так, можна співчувати спортсменам і тренерам, які якоюсь мірою стали заручниками ситуації. Але якщо говорити такою ціннісною категорією, як чесна спортивна боротьба, то порушення справді є. І такі суворі санкції треба застосовувати, інакше ми не зможемо говорити, що на цих турнірах спортсмени змагаються в рівних умовах. Якщо існують такі численні факти системних порушень, допустити їх було б нечесно по відношенню до інших спортсменів», — цитує Гоцула сайт xsport.ua.
Натомість президент Національного олімпійського комітету України, член виконкому МОК, перший віце-президент ІААФ Сергій Бубка вважає, що застосовувати в цьому випадку колективну відповідальність недоречно. Уславлений стрибун із жердиною, олімпійський чемпіон і рекордсмен світу сказав, що сам опинився в схожій ситуації в 1984 році, коли збірна СРСР — з політичних, а не допінгових мотивів бойкотувала Олімпіаду в американському Лос-Анджелесі.
«Те, що пережив я в 1984 році, не повинно повторитися. Багато талановитих спортсменів так і не отримали шансу поборотися за олімпійські медалі. Ми зобов’язані захищати «чистих» спортсменів від будь-якої форми масової дискваліфікації. Їх не можна карати», — вважає Бубка.
«ІААФ як найбільш зацікавлена сторона зобов’язана діяти. Ми повинні тісно співпрацювати з ВАДА, яка спирається на повну підтримку національних асоціацій і олімпійських комітетів. Ми маємо пам’ятати, що скандал стосується не лише спортсменів, а також їхнього оточення. Усі винні мусять заплатити свою ціну — чиновники, тренери, адміністратори, менеджери. Але чесні спортсмени, не залучені в це, не повинні пропустити жодного турніру», — наполягає Сергій Бубка.

 

Вердикту щодо росіян ще немає
У ВАДА кажуть, що 335-сторінковий звіт — не все, чим можна довести провину Росії. Окрім того, ще є документальні фільми німецького телеканалу ARD, що вийшли на екрани у грудні 2014 і серпні 2015 років — вони дали базис для розслідування.
Згідно з доповіддю ВАДА, 1417 зразків аналізів російських спортсменів знищили за наказом керівника «Антидопінгового центру» Григорія Родченкова, щоб приховати підробку результатів антидопінгового аналізу. Окрім того, ВАДА прямо звинувачує російську владу у використанні прихованої лабораторії для підробки антидопінгових аналізів.
Розгляд «російської справи» ще триває. Останнє слово в цій історії матимуть Міжнародний олімпійський комітет і Міжнародна федерація легкої атлетики. Але те, що слава багатьох нинішніх російських чемпіонів базується на обмані, як це було, приміром, із американцями Ленсом Армстронґом чи Меріон Джонс, вже є фактом незаперечним.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».