Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 22:43

Новий цикл Андрія Шевченка: чого ми очікуємо від збірної України в 2018 році?

Rate this item
(0 votes)

Фут­боль­на збір­на про­пус­кає чем­піо­нат сві­ту в Ро­сії і цей рік для неї пе­ре­тво­рює­ть­ся на про­мі­жний. Так, є но­вий тур­нір — Лі­га на­цій УЄФА. Але йо­го цін­ність та прес­тиж по­ки що не зов­сім зро­зу­мі­лі.
То­му го­лов­не зав­дан­ня для шта­бу Ан­дрія Шев­чен­ка — за­вер­ши­ти пе­ре­бу­до­ву коман­ди та під­вес­ти її до від­бір­ко­вих мат­чів Єв­ро-2020 уже го­то­вою до бо­роть­би за пу­ті­вку.

Не­пов­ний ка­лен­дар
На сьогодні відомі дати семи матчів збірної в 2018 році. Три поєдинки контрольні і чотири матчі — в Лізі націй. 23 березня в іспанській Марбельї Україна зіграла спаринг із Саудівською Аравією, а 27 березня в бельгійському Льєжі — з Японією. Нагадаємо, що обидва суперника — фіналісти ЧС-2018, тому будь-які розмови про недостатню силу цих команд — несерйозні.
Восени точно відомо про п’ять матчів. Чотири з них — це груповий турнір Ліги націй. Зі Словаччиною зіграємо 9 вересня (вдома) і 16 листопада (в гостях), а з Чехією — 6 вересня (в гостях) і 16 жовтня (вдома).
10 жовтня команда Андрія Шевченка зустрінеться на виїзді з Італією. Це буде контрольний матч. А ще один спаринг ми зможемо провести 19-20 листопада і Федерація повинна вже шукати суперника. Втрачати офіційну дату ФІФА для збірних — неймовірне марнотратство.


Чи от­ри­ма­ють шанс Лу­нін, Бур­да і Ци­ган­ков?
Натовпи експертів, журналістів та вболівальників постійно вимагають від штабу Шевченка нові обличчя в збірній. Там стараються оперативно реагувати на появу сильних кандидатів, але роблять це обережно.
От і цього разу на березневі матчі викликали лише трьох формальних новачків — захисника Микиту Бурду, півзахисника Володимира Шепелєва і нападника Романа Яремчука, однак останній через травму вже залишив розташування збірної.
Насамперед цікаво було, чи отримає шанс дебютувати в збірній Бурда? Зважаючи на його останні матчі за «Динамо», Микита міг би розбити «шахтарський» дует у центрі захисту Ракицький — Ордець.
Інтригує і вибір Шевченка на фланги оборони. Справа можуть зіграти Бутко і Караваєв, а зліва кандидатів одразу троє — Матвієнко, Соболь і Зінченко.
Причому останній номінально центральний півзахисник, але в «Манчестер Сіті» він вимушено грає лівого захисника. Останнє слово тут за Шевченком — саме тренер повинен визначити, де Зінченко буде найбільш корисним для збірної.
Нарешті отримав свій шанс воротар «Зорі» Андрій Лунін. Так, П’ятов — це беззаперечний перший номер «синьо-жовтих». Утім, і Лунін заслужив на дебютний матч із перших хвилин. Його талант зацікавив навіть європейські топ-клуби, тому матч за збірну додасть йому впевненості та вплине на трансферну ціну.
Березневі матчі повинні окреслити і коло нових виконавців у групі атаки. Звичайно, є Ярмоленко, Марлос і Коноплянка, які й надалі визначатимуть стиль і напрямки креативу збірної. Але час виводити на провідні ролі й нових виконавців. Передусім нового лідера «Динамо» Віктора Циганкова.
Було цікаво подивитись і на свіжі конфігурації в середині поля за участі Коваленка, Зінченка, Буяльського і Малиновського. Достатньо ігрового часу отримали і нападники Бесєдін та Кравець.

Ви­рі­шаль­ний рік пе­ре­бу­до­ви
Андрій Шевченко продовжує стилістично та ментально змінювати головну команду країни. 2018-й повинен стати переломним у цьому плані. Якщо моделі 4-1-4-1 не буде альтернативи, то тренерський штаб має остаточно визначитись із п’ятіркою хавбеків.
Саме вони визначатимуть гру збірної у відборі на Євро-2020. Нині лише Степаненку і Ярмоленку гарантовано місце у цьому квінтеті. Іншим доведеться доводити своє право на основний склад.
Збірна України й надалі намагатиметься якісно контролювати м’яч і диктувати свої умови на флангах, де Шевченко особливу ставку робитиме на крайніх захисників. Їх роль у збірній ставатиме все більш важливою.
Хтозна, може, експеримент Хосепа Гвардіоли в «Ман Сіті» з переводом Зінченка на лівий фланг захисту приживеться і в збірній та стане одним із козирів «синьо-жовтих».

Свя­то­слав ВА­СИ­ЛИК, Укр­ін­форм

* * *
Футболісти національної збірної України не втримали переможного результату у зустрічі з командою Саудівської Аравії, з якою провели контрольний поєдинок на нейтральному полі в Іспанії.
Матч на Муніципальному стадіоні в Марбельї завершився з рахунком 1:1. М’ячі забили Артем Кравець, якому на 32-й хвилині асистував Євген Коноплянка, та Саїд Аль-Мувалад (38).
Україна та Саудівська Аравія вдруге зійшлися в очному протистоянні. У червні 2006 року на груповому етапі фінальної частини чемпіонату світу українці в Гамбурзі (Німеччина) розгромили суперників із рахунком 4:0 (м’ячі забили Андрій Русол, Сергій Ребров, Андрій Шевченко та Максим Калиниченко).
Після матчу головний тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко основною проблемою команди у матчі проти збірної Саудівської Аравії визначив невдалу реалізацію моментів.
«У мене немає претензій до того, як гравці поставилися до цього матчу і до того, як вони віддавалися на полі. Є претензії щодо ведення гри, реалізації моментів.
Дуже важливо, коли маєш один момент або напівмоменти, доводити його до гола. Тоді буде набагато легше грати. У нас достатньо моментів, але ми їх не реалізуємо. І цим самі собі ускладнюємо матчі», — сказав Шевченко в інтерв’ю FootballHub.
* * *
27 березня у бельгійському Льєжі національна збірна України здобула перемогу у товариському матчі зі збірною Японії з рахунком 1:2.
У складі українців голи забили на 21-й хвилині Ярослав Ракицький та Олександр Караваєв (69-а хвилина), а також Томоакі Макіно (41-а хвилина) — у японців.
Після матчу Андрій Шевченко заявив: «Я задоволений змістом гри. Наша друга гра вже набагато краща у контролі і м’яча, і гри. Окрім, звичайно, гола, який ми пропустили у найпростішій ситуації».
Водночас Шевченко критично оцінив проведені національною збірною фінальні 5–7 хвилин матчу.
«Втратили контроль гри. Незрозуміло, які рішення пішли. Ускладнили собі завдання. Дали можливість команді Японії повірити, що вони можуть повернутись у гру», — додав Шевченко.
Він також зазначив, що українці загалом добре контролювали м’яч та могли забити більше.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».