Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Вересень 2016 18:51

Нічийний старт у групі «синьо-жовтих»

Rate this item
(0 votes)

Де­що не­спо­ді­ва­ни­ми ви­яви­ли­ся ре­зуль­та­ти пер­шо­го ту­ру від­бір­но­го тур­ні­ру чем­піо­на­ту сві­ту з фут­бо­лу 2018 ро­ку в гру­пі І. Усі три мат­чі за­вер­ши­ли­ся з ні­чий­ним ра­хун­ком 1:1 — так зі­гра­ли, ні­би змо­вив­шись, Ук­раї­на — Іс­лан­дія, Хор­ва­тія — Ту­реч­чи­на та Фін­лян­дія — Ко­со­ве.

Звісно, вітчизняних шанувальників футболу найбільше цікавив перший поєдинок збірної України під орудою легендарного в минулому форварда Андрія Шевченка. На тренерській лаві він лише починає доводити професійну придатність, і годі було сподіватися для цього кращого лакмусового папірця, ніж організована й мотивована команда Ісландії — колишній європейський аутсайдер, який здивував усю Європу фантастичним виступом на континентальній першості у Франції.

І А. Шевченкові вдалося здивувати вболівальників обраною тактикою на гру. Розуміючи очевидні плюси збірної Ісландії при стандартних положеннях і верхових єдиноборствах, новий наставник української збірної спробував звести до мінімуму переваги суперників. Ставка була зроблена на гру через короткі передачі низом, несподівані розіграші стандартів без подачі до чужого штрафного майданчика і старанність футболістів збірної України зіграти без фолів поблизу володінь Андрія П’ятова. Отже, Ісландія виявилася позбавленою значної частини своїх козирів.
Саме з огляду на тактичні задуми відбулися кадрові зміни в основному складі. У захисті очікуваною була лише пара центральних оборонців — Ярослав Ракицький і Олександр Кучер, повернувши собі прихильність нового клубного тренера Паулу Фонсеки в «Шахтарі», не дали підстав сумніватися у своєму професіоналізмі й у штабі на чолі з Андрієм Шевченком. А от на флангах захисту сталися несподівані зміни — ліворуч вийшов донеччанин Едуард Соболь, який нині виступає за луганську «Зорю», праворуч — ще один гравець «Шахтаря» Богдан Бутко. І це притому, що на лаві запасних залишився перевірений «правофланговий» Артем Федецький, який нині виступає в німецькій бундеслізі за «Дармштадт».
У центрі поля в опорній зоні розташувалися Сергій Сидорчук і Тарас Степаненко, ближче до нападу — Євген Зінченко, на флангах — очікувані Євген Коноплянка та Андрій Ярмоленко. Сюрприз тренерський штаб підготував і в нападі — на вістрі діяв Віктор Коваленко. Відсутність Євгена Селезньова зрозуміти можна — він однотипний з ісландцями високий форвард, а «синьо-жовті» в цьому матчі все ж мали грати низом. А от відмова від Романа Зозулі в стартовому складі (на останні півгодини гри він вийшов на заміну) стала сюрпризом...
Склад ісландців порівняно з тріумфальним Євро-2016 змінили хіба що травми певних виконавців: Халльдоурссон у воротах, захисники Севарссон, Арнасон, Р. Сігурдссон, Скуласон (Магнуссон, 42), півзахисники Гудмундссон (Халльфредссон, 84), Гуннарссон, Г. Сігурдссон, Бьярнасон (Траустасон, 75), нападники Фіннбогасон, Бодварссон.
Але на старті матчу після того, як складу господарів здивувалися вболівальники, майже одразу здивувати нашу команду вдалося гостям. Перевагою після стартового свистка володіли підопічні Шевченка, але голом уже на 6-й хвилині відзначилися саме ісландці. Б’ярнасон передачею низом на лівий край чужого штрафного майданчика вивів сам на сам Фіннбогасона, але той пробив з близької дистанції у воротаря.
Рикошетом від Кучера м’яч повернувся до нападника, а той із гострого кута відправив круглого в сітку воріт. Господарі певний час приходили до тями, і в цей відрізок ризикували пропустити й другий гол. Бодварссон з центру штрафного майданчика пробив спочатку в П’ятова, а потім вище порожніх воріт.
Надалі перевага повернулася до «синьо-жовтих». М’яч зрідка залишав чужу половину поля. Значна ставка при цьому була зроблена на удари з далекої дистанції, очевидно, з розрахунком на не надто впевнену гру Халльдоурссона в таких епізодах. В результаті ще до перерви націленість українців на чужі ворота принесла результат. Ракицький завдав гарматного удару з-за меж штрафного, Халльдоурссон парирував м’яч перед собою, а Ярмоленко вмілим пострілом добив ігровий снаряд у сітку.
У другому таймі Шевченко спробував підсилити атакувальну гру виходом Зозулі замість Сидорчука. Як уже після гри пояснив Андрій, нападники, які були в його розпорядженні, не були готові провести на полі весь регламентований час. І моментів для підсумкової перемоги у збірної України було вдосталь. Щонайменше тричі виручав свою команду Халльдоурссон. Небезпечно прострілював з лівого краю штрафного майданчика Соболь, небезпечно бив Коноплянка з центральної зони, а також Коваленко під поперечину воріт.
Уже наприкінці матчу у «синьо-жовтих» був найреальніший шанс вирвати перемогу. На 85-й хвилині Ярмоленко відпасував низом на правий край чужого воротарського майданчика, де проти Бутка були порушені правила. До точки підійшов Коноплянка, але відправив м’яч у ліву від себе штангу воріт.
1:1, і судячи з розвитку подій на футбольному полі, це не найкращий результат для збірної України. Команду Шевченка вже можна відзначити за тактичну гнучкість і вміння вибудувати свою гру під суперника.
«Спасибі хлопцям за віддачу. Я побачив на полі єдину команду, залишився задоволений грою, хлопці намагалися виконати установку. Результатом, звичайно, трохи незадоволені. Хотіли виграти. Пенальті забиваються або не забиваються. Це гра, не знаю жодного, хто не промахувався з 11-метрової точки. Коноплянка — пенальтист у команді, я сказав ще перед грою, щоб він бив пенальті», — так розпочав аналіз поєдинку Андрій Шевченко.
«У нас хороші півзахисники, які вміють працювати з м’ячем. Не було сенсу боротися з ісландцями вгорі. Для Коваленка позиція форварда була новою, не найкраще місце попереду для нього. Віктор зіграв чудово, він зробив усе, про що ми просили. Ми намагалися витягнути їх, щоб створювати чисельну перевагу на флангах. Усі гострі моменти — пенальті, удари, хороші атаки приходили з флангів», — так оцінив головний тренер збірної роботу півзахисту.
«У наших нападників мало ігрової практики. На жаль, вони не грають у своїх клубах, тому фізично не змогли б зіграти так, як ми б їх просили», — визнав проблему наставник.
«Так, ми вивчали ісландців. Не було сенсу подавати до штрафного майданчика. Ми намагалися розігрувати. Вважаю Ісландію дуже хорошою командою, з ними важко грати. Нам було важливо не давати можливостей суперникові контратакувати. Будь-який фол, аут міг становити небезпеку біля наших воріт», — вказав Шевченко.
Він також розповів про свої наступні плани як наставника головної команди країни: «Структура гри майже не змінюватиметься, будуть варіюватися лише схеми під команди, з якими ми будемо грати. У наступній грі можливі перестановки».
А наступним для наших співвітчизників стане дуже непросте, насамперед у психологічному плані, протистояння в Стамбулі: 6 жовтня українці зіграють на виїзді з командою Туреччини. 5 вересня турки грали з хорватами, і цей поєдинок був одним із центральних у всій європейській програмі першого туру відбірного турніру.
Обидві команди підійшли до поєдинку в статусі учасників минулої континентальної першості, на якому, до речі, були в одній групі. У тій грі, 12 червня, чудовий постріл у виконанні Луки Модрича приніс перемогу команді, очолюваній тоді ще Ніко Ковачем. Саме цей виграш дозволив хорватам пройти до стадії 1/8 фіналу.
Туреччина прагнула змінити сумну для себе статистку зустрічей проти збірної Хорватії, адже підопічні Фатіха Теріма дотепер мали три поразки при чотирьох нічиїх. Зустріч проти Хорватії змушений був пропустити Арда Туран, якого головний тренер команди вирішив не викликати через конфлікт із футболістом.
Перший тайм минув зі змінним успіхом аж до 44-ї хвилини, коли Лука Модрич заробив для своєї команди право на пенальті. Вирок виконав Іван Ракитич, гравець Барселони чітко переграв голкіпера гостей. Та не встигли хорвати відсвяткувати успіх, як Хакан Чалханоглу, вже в компенсований до першого тайму час, зважився на постріл зі штрафного з 25 метрів. Рикошет від захисника в «стінці» допоміг дезорієнтувати голкіпера хорватів Калінича, і з результатом 1:1 команди пішли на перерву.
Майже весь другий тайм кращий вигляд мали підопічні Анте Чачича. На 75-й хвилині зустрічі вирвати перемогу для збірної Хорватії міг Пьяца, проте його удар головою зумів у фантастичному стрибку відбити страж воріт турецької збірної. У підсумку була зафіксована нічия, яка більше влаштувала гостей. Хорвати, маючи багато шансів забити, швидше втратили два бали, ніж придбали один.
Важливо для майбутнього протистояння в Туреччині проаналізувати склад команди Теріма. У воротах у ній зіграв Бабаджан, у захисті — Озбайракли, Азіз, Топал, Кейбаші, в півзахисті — Йокушлу, Туфан, Мор (Шен, 84), Чалханоглу, Айхан (Чалик, 54), у нападі — Тосун (Шахан, 71). Очевидно, що зірок першої величини в складі турецької команди нині немає, але середній рівень виконавців є досить високим.
Поєдинок Фінляндія — Косове увійде до футбольної історії хіба що як перший офіційний матч колишньої автономії в складі Сербії. Косовці довели, що принаймні фінам у їхньому нинішньому стані вони не поступаються — на гол господарів у першому таймі гості змогли по перерві відповісти м’ячем із пенальті. Очевидно, що і на фінів, і на косовців чекатиме доля аутсайдерів у групі І.
Зі збірною Косова українська команда зіграє 9 жовтня. Зважаючи на відсутність офіційного визнання Києвом Пріштіни, свій формально домашній поєдинок «синьо-жовті» проведуть у Болгарії.

Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».