Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Листопад 2019 15:30

Чому стрес заважає травленню і три способи заспокоїтися

Rate this item
(0 votes)

Думки і емоції можуть створювати певні фізичні відчуття у тілі, оскільки розум і тіло пов’язані. Це можна перевірити на простому прикладі: подумайте про розрізаний апельсин, і у вас відразу ж почнеться слиновиділення. Тобто образи і думки можуть викликати фізичну реакцію в тілі.

Одним з учасників процесу є травлення, яке починається не з язика, а в мозку. Наші думки й емоції можуть впливати на якість перетравлення їжі.
У цьому плані очевидно, що на ньому позначається стрес, тому оптимізація психічного здоров’я є важливою частиною харчування.

Так, у стані стресу слинні залози майже миттєво втрачають активність, зменшується виділення травного соку. Запускається симпатична нервова система, повідомляючи, що тіло готується до дії. Через це зникає розслаблений стан і відключаються менш важливі функції, до яких належить і травлення.
Усе це збільшує ризик розвитку розладів травлення, в тому числі печію і хвороби кишечника.
Стрес порушує перистальтику, тобто стиснення і розслаблення м’язів кишечника, що просуває їжу.
Крім того, при стресі здатність організму виробляти шлункову кислоту знижується, тому їжа перетравлюється не повністю, особливо білки. Тим часом шлункова кислота допомагає захистити організм від патогенних бактерій і вірусів.
Інший надзвичайно важливий наслідок, який виникає у результаті стресу, — вплив на кишкові бактерії. Дослідження показали, що стрес може викликати зміни в їхньому складі. У підсумку можуть постраждати травлення, імунна система, виробництво нейротрансмітерів серотоніну і дофаміну.
На щастя, є способи зняти стрес перед їдою. Один із них — увійти у парасимпатичний стан перед їдою, що заспокоїть і обмежить вплив стресу на процес травлення.
Зробіть кілька глибоких вдихів, перш ніж узятися за їжу. Це сигналізує, що настав час розслабитись і підготуватися до травлення, дозволить травним ферментам і шлунковій кислоті активуватися.
Друге — усвідомлене жування. Не поспішайте ковтати, відкладайте виделку після кожного укусу, щоб налаштуватись і смакувати їжу, відчуваючи тільки те, що відбувається прямо зараз.
Відключіть відволікаючі фактори — телефон та інші пристрої під час їжі. Це допоможе не тільки зосередитися на прийомі їжі, а й дозволить перетравлювати її успішно й максимально розслабитися.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».