Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Листопад 2019 17:10

Чому болить голова?

Rate this item
(0 votes)

Періодично у кожного з нас болить голова. Але які типи головного болю ми знаємо? Тільки мігрень? На жаль, це далеко не повний список. Адже існує безліч різновидів головного болю.
Про найбільш поширені з них ми попросили розповісти фахівця — лікаряневролога Григорія Васильовича ГУНЬКА.

— Найбільш часто зустрічається головний біль, спричинений напругою. Більшість людей час від часу відчувають епізоди такого головного болю, при цьому у жінок він спостерігається частіше, ніж у чоловіків. Головний біль напруги може відзначатись і в дитячому віці.

Механізми виникнення і розвитку головного болю напруги вивчено недостатньо. Раніше розвиток його пов’язували зі спазмом м’язів голови і шиї. Передбачалося, що через здавлювання судин спазмованих м’язів голови і шиї в них знижується кровообіг, що призводить до болю.
Сьогодні встановлено, що провідну роль у розвитку такого болю відіграють — тривалий психоемоційний стрес, тривога, депресія. Пацієнти з хронічним головним болем напруги, як правило, мають низький рівень кортизолу, що може бути наслідком хронічного стресу.
Емоційне напруження: підвищена тривожність, стрес, порушення сну. Фізичне напруження у м’язах скальпа, шиї, причиною якого може бути робота у незручній позі, тривале сидіння за комп’ютером, невдала поза при піднятті важких предметів і подібні навантаження.
— Якими є симптоми головного болю напруги?
— Біль майже завжди двосторонній, відчувається ніби больовий обруч або каска. Часто локалізується в ділянці скронь, чола, потилиці. Характер стискаючий або тиснучий. Іноді може поєднуватись із порушенням апетиту, рідко — з легкою нудотою або блювотою, світлобоязню або звукобоязню. Біль не посилюється на тлі фізичного навантаження.
Нерідко хворі скаржаться на відчуття тяжкості або тиску, а не на біль. При пальпації можна виявити хворобливість м’язів голови і шиї, особливо м’язів скроневої і потиличної ділянок.
Розрізняють два види головного болю напруги. Епізодичний ГБН (від 1 до 14 днів із головним болем за місяць). Цей тип головного болю зазвичай пов’язаний зі стресовою подією, має помірну інтенсивність, як правило, самостійно закінчується або легко купірується стандартними анальгетиками.
Хронічний ГБН (більше 15 днів із головним болем за місяць) часто пов’язаний із хронічним психоемоційним стресом, тривогою і депресією, підвищеною напругою в м’язах шиї і голови. Тривалість епізоду головного болю напруги може становити від 30 хвилин до семи днів за відсутності знеболювальної терапії.
— Що ж робити?
— Від неприємних відчуттів позбавлять звичайнісінькі таблетки від головного болю, які відпускаються в аптеці без рецепта. Не катуйте себе даремно, а відразу ж випийте знеболюючий препарат (цитрамон, аспірин, спазмалгон).
Ці препарати знімуть спазм і нададуть розріджуючий вплив на кров, тим самим сприяючи відтоку крові і зниженню внутрішньочерепного тиску. Щоб таблетка швидше подіяла, важливо зайняти горизонтальне положення і відпочити у тиші хоча б 30–40 хвилин.
Якщо ж причиною болю стало порушення водного балансу, достатньо буде випити склянку води.
— А що ж таке мігрень? Ми чуємо так часто про неї.
— Цей тип головного болю проявляється у вигляді сильної хворобливої пульсації в ділянці скронь, чола і очей. У деяких випадках людина може блювати, їй буде важко дивитися на світло, можливі шуми у вухах. Причиною розвитку захворювання на сьогодні прийнято вважати первинну дисфункцію центральної нервової системи.
— А як бути в цьому випадку?
— Оскільки мігрень часто з’являється у людей, які недостатньо сплять, боротися з недугою потрібно за допомогою повноцінного відпочинку. Якщо якісний сон вам не допоміг, доведеться звернутися до лікаря, який випише вам ефективний засіб.
— Чим же може допомогти невропатолог при скаргах на мігрень?
— Для ефективного купірування нападу мігрені використовують препарати групи триптанів і ерготамін. Доведена клінічна ефективність робить триптани препаратами переважного вибору при лікуванні мігрені.
Загальною рекомендацією при призначенні будьяких лікарських засобів, що купірують мігрень, у тому числі триптанів, є якомога більш ранній прийом препарату (як тільки пацієнт упевнений, що у нього почався напад мігрені, але біль ще слабкий).
У сучасній терапевтичній практиці широке застосування отримали три види триптанів: суматриптан, золмітриптан і різатриптан.
— Часом доводиться чути: «У мене синусові болі». Що це?
— Симптоми цього типу дуже схожі на мігрень, однак такий біль супроводжується ще появою слизу в носі і підвищенням температури тіла. Людина не може різко рухати головою і відчуває себе абсолютно знесиленою. Такий тип головного болю неможливо вилікувати самостійно. Необхідно відвідати лікаря, який призначить вам антибіотики. Однак і самим хворим не варто сидіти, склавши руки.
Масажуйте синусові зони. Помасажуйте пальцями рук ті зони, де ви відчуваєте біль, особливо це стосується чола і скронь. Уявіть, як відкриваються дихальні шляхи, коли ви масажуєте проблемні ділянки. Покиньте масажувати, якщо протягом наступних п’яти хвилин ви не відчуваєте поліпшень.
Якщо ви можете попросити когось із друзів вам допомогти, ляжте і нехай він зробить вам масаж голови. Нехай він покладе свої великі пальці рук трохи вище брів, у центрі вашого чола і проведе ними у напрямку до волосся, потім підніме їх. Слід повторити знову, але тепер потрібно провести великі пальці до скронь, а потім до лінії волосся. Потрібно повторювати ці рухи, кожен раз починаючи все вище і вище, поки не буде промасованим увесь лоб.
Не куріть. Не куріть самі і намагайтеся не перебувати поруч із курцем. Куріння може вплинути на синусові головні болі, посилюючи запалення у носових шляхах.
— Жінкам часто ставлять діагноз «гормональні болі»...
— Ця недуга властива жінкам. Біль виникає при різкій зміні рівня того чи іншого гормону. Найчастіше голова може боліти у період менструації. Нерідко з такою проблемою стикаються жінки й у післяпологовий період.
Що робити? Фахівці рекомендують у таких випадках постаратися розслабитись або ж випити звичайні таблетки від головного болю.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».