Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Березень 2019 11:32

Весняне загострення хронічних хвороб

Rate this item
(0 votes)

Весняне загострення, на думку експертів, характерне практично для всіх хронічних хвороб. Причини зрозумілі: після зими організм ослаблений, фрукти й овочі до цього часу втрачають вітаміни та енергетичну цінність, до того ж хорошому самопочуттю не сприяють різкі коливання атмосферного тиску та посилення сонячної радіації.
Тому стежити за здоров’ям у цей час потрібно особливо ретельно. Але є недуги, які особливо часто поглиблюються з приходом весняного тепла. І важливо вчасно почати їх лікування, щоб воно стало посправжньому ефективним, або подбати про профілактичні заходи, щоб звести загострення симптомів хронічних захворювань до мінімуму.
Що це за недуги і яких заходів слід вжити, щоб не дати шансів хворобі? Про це ми розпитали фахівця — сімейного лікаря Галину Марківну ГРУДІНІНУ.

— Отже, які ж хвороби найчастіше загострюються навесні?
— Перш за все це — виразка, психічні захворювання, застуди, алергії та дерматологічні хвороби. Звичайно, навесні можуть почати турбувати й інші хронічні недуги, але частіше за все нас дістає саме ця п’ятірка.
— Тоді, чому, наприклад, саме виразка починає «пустувати» навесні?
— Так, вона практично зі 100відсотковою ймовірністю починає «пустувати» у квітні у тих, хто схильний до виразкової хвороби. Чим це можна пояснити, лікарі не визначили досі. Симптоми загострення: болі у надчеревній ділянці натще (так звані голодні болі), нічні болі, нудота, порушення випорожнення, неприємний запах із рота.
Особливо небезпечні ускладнення виразки — шлунковокишкова кровотеча, перфорація виразки, які вже вимагають невідкладного хірургічного втручання. Однак навіть при благополучно подоланому загостренні на слизовій оболонці шлунка або кишечника утворюється черговий рубець — ділянка, яка не здатна нормально функціонувати.
— Як же убезпечити себе від крайніх проявів виразки?
— Знаючи про сезонні загострення, слід уже напередодні цих періодів починати профілактичні заходи. Справа у тому, що виразкова хвороба, як і гастрит, має в основному бактеріальне походження (викликана присутністю в організмі Helicobacter pylori).
Щоб не стати жертвою активності бактерій, необхідно не допускати ослаблення імунітету. Пам’ятайте і про золоте правило: у тих, хто страждає на захворювання шлунковокишкового тракту, харчування має бути часте (5–6 разів на день), дробове і дієтичне (виключіть жирне, гостре, солоне, кисле, смажене, спеції, алкоголь і газовані напої).
— А що можна сказати про загострення психічних захворювань? Як уникнути неприємних депресивних і невротичних станів навесні?
— Дійсно, як показує статистика, у весняний період помітно збільшується частота депресивних розладів і різних невротичних станів. Виною тому, вважають лікарі, весняний збій у роботі біологічного годинника через зміни світлового режиму. Слід бути пильними, якщо людина відчуває незрозуміле нездужання, їй важко змусити себе зробити щось, вона відчуває невдоволення собою і близькими, не хоче спілкуватися з оточуючими, у неї переважають песимістичні думки, особливо щодо майбутнього.
Медики рекомендують: лягати спати на годину раніше, ніж зазвичай, більше гуляти на вулиці, дихати свіжим повітрям, займатися спортом. Можна взяти на роботі тижневу відпустку і просто відпочити у своє задоволення.
— Ви згадали застуди, чому ж не до вподоби цій групі захворювань весняний період року?
— А що ми маємо у цю пору? Мінлива погода, ослаблений імунітет і навіть нетривалий контакт із хворим на вулиці або у транспорті — усе це створює навесні ідеальні умови для інфекційних і бронхолегеневих захворювань. До сезонних застуд схильні всі без винятку. Саме навесні найчастіше загострюються цистити, гайморити. Але правильне харчування, противірусні препарати і вітаміни допоможуть перемогти віруси і зміцнити імунітет.
Не варто нехтувати правилами особистої гігієни: мити руки після повернення з вулиці і ретельно прибирати і провітрювати житлові приміщення. Навіть якщо відкривати у помешканні кватирку лише на 5 хвилин щогодини, цього вже достатньо, щоб багаторазово знизити концентрацію мікробів у повітрі.
— Алергія — досить поширене захворювання, з яким немає можливості боротися, коли зацвітають сади...
— Не тільки цвітіння садів є причиною одного з найпоширеніших весняних захворювань. Реакція організму на квітковий пилок понауковому називається поліноз, а у побуті — сінна лихоманка. Вважається, алергію можуть викликати близько 100 рослин. Серед них: береза, вільха, ліщина, дуб, клен, ясен.
До сінної лихоманки більш схильні люди, у родичів яких була або є алергія, але проявляється цей небажаний спадок, як правило, не з народження, а починаючи з 7–8 років. Ця хвороба дуже погано піддається лікуванню. Лікарі радять: рідше виходити з дому до 11 години ранку, у сонячну і вітряну погоду вивішувати на вікна мокрі простирадла, марлеві сітки і частіше їх міняти — тоді пилок не пройде.
— Шкірні хвороби, за Вашим твердженням, теж частіше загострюються навесні... Чому?
— Загострення дерматологічних хвороб і справді — ще одна прикмета весни. Жертвою весняних вугрів стають не тільки підлітки, а й жінки від 20 до 40 років. Справа вся в тому, що через перебудову організму (під впливом сезонних факторів) сальні залози перестають справлятися зі своїми функціями. До того ж у цей період активізуються й мікроорганізми, що справляють негативний вплив на шкіру.
Найактивнішими стають кліщі, що живуть у домашньому пилу і пір’яних подушках. Вони не є небезпечними за умови, що захисні сили організму в нормі. В іншому випадку на шкірі тут же починають з’являтися дрібні прищики і запалення, а на очах — кон’юнктивіт. Щоб уникнути подібних дерматологічних неприємностей, медики радять налягати на вітаміни.
— А що може бути універсальним засобом профілактики сезонних загострень? Одне слово, що допомагає здоров’ю?
— Кисломолочні продукти (у тому числі сир) здатні значно підтримати організм у весняний час. Дієтологи радять ослабленим людям їсти кефір або ряжанку, додаючи до них корицю, мед, курагу, кардамон. Кефір має виражений лікувальний ефект при втомі, розбитості, слабкості, що також є характерними для весни.
Ще допоможе капуста. Причому — краще квашена. Справа у тому, що в результаті бродіння кисломолочних бактерій такий продукт збагачується багатьма корисними речовинами. Усього лише 300 г кислої капусти достатньо, щоб отримати добову норму вітаміну С, який підтримує наш імунітет.
Корисним є і виноград. Однієї склянки виноградного соку досить, щоб забезпечити організм добовою дозою вітамінів групи В. Це захистить вас від стресів. Аскорбінка, що міститься в ягодах, допоможе впоратись із вірусами й мікробами. Крім того, виноград корисний для зору і дозволяє зберегти його гостроту до старості.
Такого висновку дійшли нещодавно вчені з Фордхемського університету в НьюЙорку. Результати їхніх експериментів показали, що цей фрукт забезпечує захист сітківки і запобігає сліпоті. Секрет лікувального ефекту, на думку дослідників, криється в антиоксидантних властивостях ягід.
А ось сінгапурські вчені рекомендують регулярно їсти банани. Вони знайшли в їх м’якоті речовини, котрі підвищують працездатність і поліпшують пам’ять. Крім того, завдяки великій кількості вітамінів групи В банани можуть захистити від весняної депресії, а велика кількість калію підтримає роботу серця.
Отже, будьте уважні до себе і вам удасться уникнути неприємностей.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».