Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 12 Липень 2018 19:43

Ожиріння підживлює депресію і тривогу

Rate this item
(0 votes)

Ожиріння, на думку дослідників, є живильним середовищем для кишкових бактерій, які впливають на мозок, а потім провокують тривогу і депресію.
Науковці Гарвардської медичної школи виявили, що харчування з високим вмістом жирів змінює тип бактерій у кишечнику, і вони відіграють певну роль у психічних розладах.
Спочатку дослідники виявили цей ефект в експерименті на мишах, яких годували їжею з високим вмістом жирів. У гризунів спостерігалися значне занепокоєння, депресивна і нав’язлива поведінка, на відміну від звичайного годування. Коли відбувалося лікування кишкових бактерій антибіотиками, у мишей поліпшувався настрій, симптоми повністю припинялись або зменшувалися.

Дослідники зробили висновок, що психічне здоров’я й ожиріння взаємопов’язані і впливають одне на одного, підтверджуючи зв’язок «кишечник — мозок» і концепцію, що кишечник функціонує як другий мозок.
Ожиріння, яке зараз вражає понад третину дорослих американців, пов’язане з довгостроковими ризиками для здоров’я, включаючи діабет другого типу, серцеві захворювання і загрозу ранньої смерті. Тим часом психічне здоров’я є провідною причиною інвалідності у США.
На думку вчених, 100 трильйонів бактерій живуть в організмі людини в умовах балансу. Однак якщо цей баланс порушено, він може викликати ланцюг реакцій.
Провідний автор дослідження доктор Рональд Кан наводить приклад, що люди завжди відчувають себе порізному залежно від з’їдених продуктів. Харчування змінює багато сигналів, що надходять від кишкових мікробів, і вони доходять до мозку.
Фахівці виявили, що ділянки мозку, які контролюють метаболізм, настрій і поведінку, стають резистентними до інсуліну через харчування жирною їжею.
Зараз вони працюють над визначенням конкретних груп бактерій, які сприяють цьому.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».