Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Серпень 2016 19:27

Трохи спорту у бадьорому ритмі

Rate this item
(0 votes)

Усе в жит­ті за­ле­жить від нас са­мих. При­га­дай­мо, скіль­ки мо­ти­ва­цій­них ци­тат ми вже про­чи­та­ли, скіль­ки ві­део, які за­кли­ка­ють «за­раз же ді­яти», по­ди­ви­ли­ся.
Од­нак, не­зва­жа­ючи на все це, ми про­дов­жу­ємо прос­то шу­ка­ти від­мов­ки і ви­прав­дан­ня за­мість то­го, щоб по­ча­ти за­йма­ти­ся спор­том або хо­ча б зви­чай­ною фіз­куль­ту­рою для під­трим­ки ті­ла здо­ро­вим і кра­си­вим.
Як на­лаш­ту­ва­ти­ся на за­нят­тя спор­том? Про це ми за­пи­та­ли у фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Те­тя­ни Аме­лі­ної.

— Почнемо з того, що треба просто почати поважати себе і своє тіло. Наука колинебудь знайде можливості зміни всієї цієї конструкції, в якій розташовуються наші органи. Однак поки цього не сталося, у нас є тільки одне життя і одне тіло, тому варто подбати про нього.
Нам усім хочеться жити в ошатному будинку.

Наші скелет і м’язи — це теж своєрідний дім, який завжди з нами. То чому ж ми вдома прибираємо, щоб підтримувати чистоту і порядок, а себе — не завжди? Досить часто, щойно виникає питання спорту, фітнесу або дієти, нам одразу ніколи, ніде, немає грошей тощо. Отже, що стосується питань відсутності часу або фінансів, то тут уже, вибачайте, будьмо чесними — це просто відмовки.
Фізкультурою можна займатися де завгодно, коли завгодно і в будьякій одежині, головне — захотіти. Робити вправи можна вдома, на кухні, навіть у ліфті, на робочому місці чи на прогулянці із собакою.
— Як тренуватися «між іншим»?
— Безумовно, починати треба з розтяжки. Вона не просто налаштує вас на робочий лад, а й розігріє м’язи, тим самим убереже вас від випадкових травм. Найкраще робити її вранці й у нашому варіанті — можна навіть лежачи в ліжку.
Наприклад, скручування корпусу. Як тільки прокинулися, потягніться і ляжте на спину. Ліву ногу зігніть у коліні і покладіть її на правий бік. А ліву руку витягніть перпендикулярно тілу. Скрутившись, пролежте у такій позі 30 секунд, потім поміняйте бік.
Або, скажімо, «кобра». Повернувшись на живіт, слід спертися на лікті, підняти голову вгору і трохи, секунд 30, потягнутися. А ще, на ваш розсуд, можете трохи покачати прес, піднявши обидві ноги на 90 градусів.
Відтак можна спокійно вставати і йти вмиватися. Але і тут є можливість «потренити». Поки чистите зуби — робіть звичайні нахили у різні боки, а при нахилі до раковини не округлюйте спини і не згинайте ніг.
Зазвичай, щоб не будити домочадців, ми ходимо на пальчиках. А це теж може стати в пригоді — допомогти прокачати ікри.
— А як бути зі сніданком?
— Слід снідати обов’язково, це основа здоров’я. Вранці віддавайте перевагу кашам.
— А чи можна займатися фітнесом по дорозі на роботу?
— Звичайно. Коли ви йдете на роботу або навчання, відмовтеся від ліфта. Ходіння сходами не лише прокачає ваші ноги, а й послужить кардіовправою, особливо якщо підніматися не один проліт. Однак тим, хто живе на 2 або 3 поверхах, бажано не поспішати, щоб навантажити м’язи і відчути їх. Якщо ви починаєте розуміти, що вам замало цього — пройдіть цю ж дистанцію на пальцях.
— На роботі вже не до тренувань, чи не так?
— Нічого подібного. Хоч ви і стали до роботи, але це не привід припинити тренування. Наступна вправа добре підійде дівчатам, які хочуть мати гарні сідниці. Нічого складного: напружуєте — розслабляєте. Ще один плюс — це можна робити не тільки сидячи, а й стоячи.
Прес. Ті самі бажані кубики! Їх теж можна прокачати на робочому місці, і для цього навіть не доведеться, лежачи на підлозі або сидячи на стільці, піднімати тулуб із горизонтального у вертикальне положення. Хоча якщо така можливість є, то, приміром, в обід можна так і тренуватися. Тут усе так само просто: випросталися, втягнули живіт, розслабили його, а потім — напружили.
— А ось увечері на прогулянці вже можна розслабитися?
— Зовсім ні. Навіть на прогулянці із собакою можна тренуватися, замість читання книги або розмови з товаришем. Поперше, поставте собі мету — скільки кроків вам необхідно пройти. Подруге, пройдіть 20 кроків на носках і 20 — на п’ятах. Третя вправа — втягування живота на 10–15 секунд, а потім, навпаки, випинання його.
Пам’ятайте, якщо у вас є час подивитися телевізор, то він є і для того, щоб повіджиматися, покачати прес або зробити планку («зависання» над підлогою на кілька хвилин, спираючись лише на руки і пальці ніг). Найголовніше — не лінуватися.
Усі ці вправи, звичайно, не стануть повноцінною заміною тренування, але й не дозволять вашому тілу бути кволим, ви будете підтримувати себе у формі.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».