Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Червень 2015 10:33

Портрет Мерлін Монро не замінить таблиці для перевірки зору

Rate this item
(0 votes)

Науковці зі Сполучених Штатів запропонували простий експрес-метод для перевірки зору в неписьменних. Утім, лікарям-офтальмологам він не подобається...
Кілька років тому американські вчені з Массачусетського технологічного інституту створили за допомогою комп’ютера «гібридний» портрет, який, на їхню думку, можна використовувати для швидкої перевірки гостроти зору.
Для цього достатньо по черзі подивитися кожним оком на зображення — людина, яка володіє нормальним зором, побачить портрет великого фізика Альберта Ейнштейна, а при поганому — замість творця теорії відносності проступить фото красуні з трагічною долею — знаменитої американської кіноактриси Мерилін Монро.


При цьому пацієнтам зовсім не обов’язково знати імена обох великих людей — достатньо сказати лікареві про те, що на фото зображений «вусатий чоловік» або «симпатична жінка».
Однак австралійський учений професор-офтальмолог Люк Ерандел вважає, що перевірка гостроти зору (навіть попередня) за допомогою «гібридного» фото несе в собі приховану загрозу. Людина, яка приходить на прийом до окуліста, піддається ретельному всебічному обстеженню, що передбачає вимір очного тиску, перевірку бінокулярності зору, стану периферичного зору, кольоросприйняття та багато іншого.
А без такої перевірки особа із запущеною глаукомою, при якій поступово зникає периферичний зір, цілком здатна до певного часу бачити на перевірочному фото особу Ейнштейна, що може зумовити небезпечне заспокоєння.
Крім того, цей метод не дозволяє визначити причину погіршення зору і тим більше підібрати окуляри.
З цієї причини таблиця для перевірки гостроти зору, що була створена рівно 180 років тому, ще довго залишатиметься в арсеналі лише лікарів-окулістів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».