Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Травень 03, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 21 Сiчень 2015 18:05

Ініціатива прозорості

Rate this item
(0 votes)

То­рік Ук­раї­на при­єд­на­ла­ся до Іні­ці­ати­ви про­зо­ро­сті ви­до­був­них га­лу­зей. Це між­на­род­ний стан­дарт звіт­но­сті, від­по­від­но до яко­го дер­жа­ва, яка до­лу­чи­ла­ся до Іні­ці­ати­ви, має що­річ­но опри­люд­ню­ва­ти ін­фор­ма­цію про лі­цен­зі­атів, які пра­цю­ють у сфе­рі роз­роб­ки і ви­до­бут­ку вуг­ле­вод­не­вих ре­сур­сів. В Ук­раї­ні це сто­су­ва­ти­меть­ся ру­до­ви­до­був­ної і ву­гіль­ної сфе­ри.

Наша країна буде зобов’язана публікувати не тільки дані про власника ліцензії, а й про кінцевого власника, тобто беніфеціарія. Також цей стандарт прозорості вимагає, щоб компанії оприлюднювали всі платежі, які здійснювали до різних бюджетів. А уряд і місцева влада оприлюднюють кошти, які надходять до них у рамках соціальних програм як податки від міжнародних партнерів і компаній. Така інформація має бути доступною для всіх громадян.
Компанії, які працюють у видобувній галузі, мають оприлюднювати дані про те, скільки видобули ресурсів, на якій території працювали. Нині така інформація в Україні закрита, але відповідно до стандарту прозорості має бути відкритою. Нещодавно Європарламент прийняв зобов’язання, відповідно до якого на території ЄС будуть розкриватися дані про кінцевих власників усіх ліцензій, тож беніфеціарне право запроваджується в Євросоюзі майже повністю.


Тенденція відкритості спостерігається не тільки в ЄС, а й в усьому світі. Нещодавно Канада ухвалила закон, який запроваджує Ініціативу прозорості й вимагає оприлюднення змістовної інформації про власників видобувних компаній і про сплату ними податків. Аналогічні процеси відбуваються у Великобританії, Австралії, США. Цей тренд зараз шириться світом. До нього Україна приєдналась офіційно, але ніяк не може зрушити з місця.
Проблема в тому, що в нашій країні бізнес не довіряє владі. Підвищення рентної плати за видобування вуглеводнів і руди, рішення уряду про необхідність купівлі газу компаніями лише у «Нафтогазу» не зміцнюють рівень довіри підприємців до влади, а також не покращують інвестиційного клімату.
Немає довіри в нашій державі й між громадянами та владою. Якщо влада хоче підвищити тарифи на газ і комунальні послуги, люди мають бути впевнені, що всі гроші, сплачені ними, підуть на розбудову інфраструктури, поліпшення сервісу, а не розкрадатимуться чи витрачатимуться неефективно.
Нині в Україні поширюються чутки, що Ініціатива прозорості нав’язується не дуже розвинутим державам, зокрема країнам Африки, аби ті не торгували зброєю. Про Україну треба говорити не як про недорозвинуту державу, а як про таку, що слідом за Євросоюзом, США, Канадою, Австралією посилює прозорість і контроль за грошовими потоками і діяльністю компаній в енергетичній галузі в цілому та у видобувній зокрема.
Такий механізм прозорості може бути застосований і в багатьох інших сферах. Нині при Мінекономіки України створено робочу групу, до якої увійшли представники міністерств і відомств, дотичних до видобувної сфери, громадськості і компаній. Серед них є представники трьох державних компаній — «Нафтогазу», «Укргазвидобутку», «Укртрансгазу» і трьох приватних — «Шел», «Шеврон», ДТЕК. Група має працювати над імплементацією Ініціативи прозорості в нашій країні, аби у жовтні 2015 року Україна могла оприлюднити перший звіт.
Цей стандарт прозорості зафіксований у багатьох зобов’язаннях нашої країни. Зокрема, у коаліційній угоді записано, що треба зробити все, аби у жовтні 2015-го видати перший прозорий звіт з усією необхідною інформацією. Про прозорість ідеться і в ініціативі «Відкритий уряд», до якої наша країна нещодавно приєдналась. У плані дій, затвердженому Кабінетом Міністрів, також є нагадування про імплементацію Ініціативи прозорості.
Нарешті, в Угоді про асоціацію з ЄС наголошується на важливості запровадження директив з прозорості й звітності. Нині розробляється шаблон (незабаром буде оприлюднений і обговорюватиметься громадськістю), з допомогою якого компанії розкриватимуть свої платежі. На жаль, нинішнє законодавство дозволяє компаніям не оприлюднювати їх, вони можуть це робити лише добровільно.
Навіть уряд без дозволу компаній не може розкривати таку інформацію. Зараз можна лише просити компанії показати, як вони платили податки в минулому році. Згідно з Ініціативою прозорості, уряд також має відкрити інформацію про надходження, які він отримав від видобувної галузі. Експерти радять ухвалити рамковий закон, який би зафіксував Ініціативу прозорості, щоб не доводилося просити компанії оприлюднювати свою податкову звітність, аби вся система звітності в країні була прозорою.
Отже, Україна приєднається до тренду, який шириться світом, і покаже, наскільки ефективно управляє своїми доходами, як прагне вибудувати довіру між владою і бізнесом, створити привабливий інвестиційний клімат.
Олена КОСЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».