Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Листопад 2016 12:12

Українські пейзажі на іншому континенті

Rate this item
(0 votes)

Екс­по­зи­ція Му­зею ук­ра­їн­ської діа­спо­ри в Києві на Пе­чер­ську роз­по­ві­дає про жит­тя та твор­чий шлях ві­до­мих лю­дей, які на­ро­ди­лись в Ук­раї­ні, але з пев­них при­чин пра­цю­ва­ли по­за ме­жа­ми Бать­ків­щи­ни, в еміг­ра­ції. Та­ка до­ля ви­па­ла і та­ла­но­ви­то­му жи­во­пис­цю-пей­за­жис­ту Олек­сі Бу­ла­виць­ко­му (1916–2001), пред­став­ни­ку ук­ра­їн­ської мис­тець­кої діа­спо­ри США.
Нещодавно у музеї відбулося відкриття виставки «Земля надії», присвяченої 100річчю від дня народження О. Булавицького. У просторі постійної експозиції представлено пейзажі та портрети художника, що належать до різних періодів його творчості, деякі роботи ніколи раніше не експонувались. Пейзажі Канади і Америки, портрети близьких людей дають можливість повною мірою оцінити талант митця, творча спадщина якого відображає кращі традиції українського і світового реалістичного мистецтва.

Народився О. Булавицький в Умані, його дитинство проходило серед чарівної природи парку Софіївка та довколишніх гаїв, що, можливо, й визначило поетичну спрямованість творчості художника. Мистецьку освіту здобував у приватній школі професора М. Ярошенка в Києві, у 30х роках навчався в Одесі, Ленінграді.
Під час Другої світової війни в боях під Полтавою Булавицький потрапив у німецький полон, звідки втік із ризиком для життя. Наприкінці війни він разом із дружиною виїхав на Захід, а у 1950 р. емігрував до США. Працював художником в архітектурних фірмах.
Оселившись у Міннеаполісі (штат Міннесота), О. Булавицький відновив заняття малярством. Цей штат межує з канадською провінцією Манітоба, природа і клімат якої дуже нагадує Наддніпрянську Україну. Саме тут наприкінці ХІХ та на початку ХХ ст. оселялися великими групами емігранти з України і збереглись хутори, засновані першими переселенцями.
Зацікавившись цими поселеннями, художник здійснив подорож до них і був зворушений виглядом типово українських хатин, стодол, дерев’яних церков, створених людьми, що намагалися зберегти свою ідентичність на чужій землі. Він із захопленням замальовував старовинні споруди, відчуваючи свою спорідненість із народною культурою і намагаючись бути максимально точним у зображенні. Полотно за полотном поповнювалася серія «етнографічних пейзажів», будівель, приречених на зникнення під впливом невблаганного часу. Картини митця, сповнені ностальгічного настрою, гармонії кольорів і світла, містять роздуми про мінливість життя.
Роботи О. Булавицького привернули увагу Манітобського інституту охорони пам’яток, завдяки чому окремі об’єкти були відремонтовані, засновані невеликі музеї народної архітектури просто неба. Малював Олекса Булавицький українську архітектуру і в США, вкладаючи у свої твори щиру любов до Батьківщини, її народу та культури. Художник збагатив своїм творчим доробком мистецтво України та США. У 1990х роках О. Булавицький побував в Україні, подаровані ним картини стали окрасою колекції музею.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».