Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Вересень 2016 20:35

Приємні несподіванки від національної оперети

Rate this item
(0 votes)

Твор­че жит­тя Ки­їв­сько­го на­ціо­наль­но­го ака­де­міч­но­го те­ат­ру опе­ре­ти про­тя­гом ве­рес­ня бу­ло ба­га­тим на різ­но­ма­ніт­ні по­дії. Цьо­го мі­ся­ця від­бу­ли­ся пре­зен­та­ція книж­ки Яни Іва­ниць­кої «Бог­дан Стру­тин­ський: ре­жи­сер без ви­хід­них», Між­на­род­ний кон­курс-ла­бо­ра­то­рія по­ста­но­вок мо­ло­ди­ми ре­жи­се­ра­ми в жан­рі опе­ре­ти (мю­зик­лу) та опе­ри-буф і прес-кон­фе­рен­ція в По­соль­стві Угор­щи­ни в Ук­раї­ні. Але най­го­лов­ні­шою по­ді­єю мі­ся­ця ста­ло від­крит­тя 82-го те­ат­раль­но­го се­зо­ну.

Напередодні святкового гала-концерту відбулася творча зустріч, під час якої художній керівник театру, народний артист України Богдан Струтинський відповів на запитання журналістів, мистецтвознавців, театральних критиків, розповів, яких цікавих подій варто очікувати в новому театральному сезоні.
«За період міжсезоння ми встигли зробити дуже багато. Змінили опалення, вентиляцію, кондиціонери. У відреставрованому фойє відбуватимуться виставки українських художників.
Сьогоднішній гала-концерт представляє оперету, мюзикл, оперу-буф, естраду та інші жанри. Серед найближчих планів театру — «Вечір мюзиклу», прем’єри оперети «Маріца» Імре Кальмана, опери «Севільський цирульник» Джоаккіно Россіні, дитячого мюзиклу. Головне для нас — любов глядача», — наголосив пан Богдан.

Світлана Фоменко, перший заступник міністра культури України та Сергій Анжияк, перший заступник директора департаменту культури КМДА побажали театру нових творчих звершень та нових цікавих прем’єр.
У творчій зустрічі взяли участь представники компаній Google, які представили новий проект — 3D-екскурсію по театру. Тепер за допомогою простої навігації можна буде дізнатися багато цікавого про історію та сучасне життя Національної оперети.
Спеціально для сайта були відзняті близько 100 кругових панорам у найцікавіших місцях будівлі театру, а також 7 відео в форматі 360 градусів. Під час віртуального туру є звуковий супровід, що допоможе дізнатися багато невідомих раніше фактів про театр. Здійснити екскурсію можна на своєму смартфоні, планшеті або комп’ютері.
А представники компанії Amida Group представили живописний проект «Єгипет очима українських художників».
Під час гала-концерту звучала музика Ж. Оффенбаха, Дж. Россіні, Й. Штрауса, Ф. Шуберта, Дж. Верді, В. А. Моцарта, Й. С. Баха. Артисти-вокалісти Галина Грегорчак, Сергій Авдєєв, Ігор Левенець, Олена Арбузова, Соломія Приймак, Олександр Чувпило, Ірина Беспалова-Примак, Сергій Бондаренко, Сергій Павлінов, Володимир Одринський та артисти хору театру виконали арії з відомих оперет, опер, мюзиклів, артисти балету представили хореографічні номери. Серед 25 номерів 9 були прем’єрні.
Під час першого відділення глядачі мали змогу познайомитися з уривками з майбутніх прем’єр «Маріци» (чардаш Тасілло) та «Севільського цирульника» (дует Розіни і Фігаро). Порівняно з попередніми гала-концертами збільшилася кількість україномовних номерів.
У перекладі українською, зокрема, звучали куплети Зупана з оперети Й. Штрауса «Циганський барон», пісенька Жиголетт (оперета Ф. Легара «Граф Люксембург») та весела мелодія «Брюнетки, блондинки» на музику Р. Штольца і слова П. Потьомкіна. А завершилося перше відділення запальним танцем Grand Can-Can.
У другій дії звучали як добре відомі глядачам із попередніх концертів «Увертюра» (музика В. А. Моцарта), дует Ромео і Джульєтти з кінофільму «Ромео і Джульєтта» (музика Н. Рота), арія Ірода з рок-опери Е. Л. Веббера «Ісус Христос — суперзірка», так і зовсім нові номери — «Еммануель» (музика М. Коломб’єра), «Я вірую в любов» (музика і слова Е. Джона), «Барселона» (Ф. Мерк’юрі).
Закінчився концерт піснею «Разом назавжди» на музику О. Пономарьова і слова П. Шилька, яку виконали всі учасники концерту. У цій мелодії звучали слова щирої синівської любові до України.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».