Iншi розділи
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Березень 2019 12:21

Чия вона, «нічийна» земля?

Rate this item
(3 votes)

Підмічено, що споконвічні і, як правило, довготривалі й виснажливі спори за право власності на земельні наділи загострюються переважно навесні і восени. Саме тоді, коли приходить час засівати землю-годувальницю і коли настає пора збирати врожай.
Останнім часом в Україні в «земельну» тяжбу у ці пори року традиційно втягуються вже не тільки прості громадяни — власники земельних паїв та їхні орендарі, а й сама держава. Яка володіє мільйонами гектарів родючих земель, але дуже часто теж мусить доводити на них свої права...

Земля у «тіні»
Так само і на Полтавщині з початку 2019 року — коли до посівної кампанії залишилися лічені тижні, теж активізувалася боротьба влади за «свою» землю. Яку незаконно обробляють, а скоріш фактично захопили місцеві латифундисти.
Мабуть, невипадково обласна прокуратура цими днями ледь не щотижня повідомляє про повернення державі десятків гектарів землі, котрі незаконно засівали як великі і середні сільгосппідприємства, так і окремі сільгоспвиробники.
Приміром, прокурори розповіли, що державі вже повернуто 32 га землі сільськогосподарського призначення, яку в Полтавському районі тамтешня РДА передала у користування місцевому фермеру в обхід проведення аукціону.
Також обласна прокуратура через суд зобов’язала ще одне сільгосппідприємство, вже з Лохвицького району, повернути державі понад 40 га родючої землі, яку там обробляли два роки поспіль після закінчення договору оренди тощо.
Схожих прикладів того, як з благословення місцевих чиновників розбазарюються родючі чорноземи, котрі належать державі та територіальним громадам, на Полтавщині чимало. Лише за даними Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, на території регіону виявлено 20 тис. га «нічийної» землі, яка фактично обробляється без правоустановчих документів і перебуває поза обліком.
Ці гектари відшукали депутати Полтавської облради — члени постійної комісії з питань аграрної політики та земельних відносин. Разом із працівниками Держгеокадастру вони провели вибірковий аудит земель лише в одній з об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Полтавщини. І одразу отакий результат.
Утім, схоже, що це тільки вершина айсберга. Адже насправді «нічийної» землі, яка перебуває в обробітку і приносить непогані дивіденди тим, хто її незаконно використовує, зізнаються самі чиновники, набагато більше.
Цікаво, що повернути державі землю, яку протиправно, часто з відома місцевої влади, захопили агроділки, дуже складно. Судові перегони тривають роками, під час яких спірну землю, як раніше, засівають і збирають із неї врожаї.
Заради справедливості варто зазначити, що схожа ситуація з використанням земель, зокрема державної власності, типова для всієї країни. З різних джерел можна дізнатися, що використання 80% державних земель в Україні нині перебуває поза контролем держави.
Так, усього у власності держави перебуває 10,5 млн гектарів земель сільськогосподарського призначення, з яких тільки 1,6 млн га офіційно зареєстровано в Держгеокадастрі. Цікаво й те, що держава сама намагається передати свої землі в комунальну власність.
Зокрема, новоствореним ОТГ, щоб таким чином збільшити їхні статки. Але там «офіційну» землю беруть не дуже охоче. Так, ще понад рік тому Кабінет Міністрів прийняв розпорядження, яким передбачено передачу земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність, проте далеко не всі голови ОТГ цьому зраділи.
«Протягом 2018 року діяв план-графік, за яким ми передали у комунальну власність ОТГ 7 тис. 92 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 91 тис. 105 га. Але право комунальної власності зареєстрували лише на площу 48 тис. 423 га. Це трохи більше половини.
На сьогодні це проблема, адже 45% громад за собою право на землю не зареєстрували», — повідомляє начальник Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпила.
Отже, маємо певні проблеми: по окремих ОТГ часто підписують документи і їхні голови, і керівники районних відділів Держгеокадастру, а виявляється, що після інвентаризації ще знаходиться 10–20 га, які нібито пропустили...»
Отак із миру по нитці — 10–20 га необлікованих родючих земель, і виходить непоганий корупційний приварок на радість районним чиновникам і посадовцям новостворених ОТГ.

Хто шукає, той знаходить
Ситуацією, коли державну та комунальну землю використовують в обхід закону, зацікавились і члени обласного оперативного штабу захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів, де розглядають незаконну обробку землі як рейдерство.
Днями на його засіданні, де головував заступник керівника Полтавської ОДА Роман Товстий, обговорювали результати аудиту земель сільськогосподарського призначення у Новосанжарському, Великобагачанському та Лохвицькому районах Полтавщини.
Про реальну ситуацію з використанням землі, яку посадовці ховають від обліку та не укладають договорів оренди або не проводять аукціонів із продажу права оренди землі, можна дізнатися з доповідей окремих керівників районів області, яких запросили на засідання штабу.
Зокрема, голова Великобагачанської РДА Камандар Байрамов розповів про виявлені порушення у використанні земельних ділянок, які використовуються всупереч земельному та податковому законодавству.
Спеціально створена комісія з депутатів, громадських активістів, спеціалістів Держгеокадастру тощо виявила в районі 492,9 га землі як державної, так і комунальної власності сільськогосподарського призначення, які обробляли без правоустановчих документів. Власне, протизаконно.
Правда, інформував учасників засідання голова РДА, районна влада таки розібралася в ситуації і притягнула порушників до відповідальності. Чимало з них було оштрафовано, деякі ділянки повернуто державі, ще частину передали в законну оренду тощо.
«Цю роботу справді було необхідно провести. Хоча, можливо, десь і запізнилися, — визнав К. Байрамов. — Пасивність самих сільських голів та землевпорядників доводить до думки, що вони не надають у повному обсязі інформації. Або щось приховують, або в них є зацікавленість...»
Про те, що землі державної та комунальної власності дуже часто використовуються протизаконно, а попросту кажучи, розбазарюються посадовцями, говорив і голова Лохвицької РДА Володимир Рязанов.
У районі, де він очолює виконавчу владу, аудиторська перевірка виявила 60 земельних ділянок загальною площею 1645 (!) «з хвостиком» га з категорії нерозподілених земельних ділянок, які оброблялися без договорів оренди. Тож відповідно не сплачувалася орендна плата і податки.
Коли серйозно підійшли до справи і таки «трусонули» тих, хто захопив державну та комунальну землю, бюджети місцевих рад у Лохвицькому районі одразу зросли на 3 млн 128 тис. грн.
За словами В. Рязанова, після аудиту земель величезну кількість земельних ділянок вивели з тіні і відтепер за їхню оренду сплачують кошти до бюджетів.
Під час ревізії використання державної і комунальної землі на Полтавщині виявлено й інший шлях, яким ідуть недобросовісні посадовці, розпоряджаючись національним багатством.
Так, прокуратура області днями звернулась із позовом до суду щодо повернення до державної власності земельної ділянки площею 20,5 га, яку незаконно передали в оренду сільськогосподарському товариству в Пирятинському районі.
Ще 2012 року рішенням однієї із сільрад сільськогосподарському товариству там було надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки вартістю майже 2,5 млн грн для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
У подальшому було укладено договір оренди землі. У 2017 році рішенням сесії сільської ради продовжено термін оренди земельної ділянки до 2024 року. Але, як виявили прокурори, вказані рішення сільради прийняли всупереч вимогам Земельного кодексу України. Тобто без проведення земельних торгів на право оренди.
Крім цього, зазначають у прокуратурі, суму, вказану в договорі оренди землі, від розміру якої сплачується орендна плата, занижено майже в 10 разів від реальної нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Що призвело до недоотримання значних коштів бюджетом територіальної громади.
Підсумовуючи обговорення результатів аудиту використання на Полтавщині земель державної та комунальної форм власності, Р. Товстий зазначив, що цю роботу буде продовжено. Найкращим результатом роботи земельних комісій стане показник їхньої результативності. Тобто виведення сотень гектарів землі з тіні.
А ще — збільшення надходжень до місцевих бюджетів, бо за землю сплачують податки. І визнав, що «роботи по районах ще дуже багато...».
Необхідно залучати і правоохоронні органи, які допоможуть визначити справжні причини, що заважають головам ОТГ оформити передані громадам державні землі, щоб виключити корупційну складову у земельних відносинах.
Можливо, якщо у обласної влади вистачить наснаги довести до логічного завершення кампанію з виявлення земельних наділів, які обробляються незаконно, тобто фактично вкрадені у держави, то кількість «нічийної» землі скоротиться...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».