Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 07 Лютий 2019 23:52

Канадці допоможуть формувати пожежні служби в громадах Вінничини

Rate this item
(0 votes)

На Він­нич­чи­ні ка­над­ці ви­вча­ли по­тре­би міс­це­вих та доб­ро­віль­них по­жеж­них ко­манд в об’­єд­на­них гро­ма­дах для на­дан­ня їм у по­даль­шо­му до­по­мо­ги в на­вчан­ні пер­со­на­лу та за­без­пе­чен­ні об­лад­нан­ням.

«В Україні з кінця січня перебуває місія представників канадських добровільних пожежних команд, які хочуть допомогти розвитку цього руху в Україні і системи цивільного захисту як такої. Адже зараз у ході реформи децентралізації повноваження у сфері пожежогасіння і цивільного захисту в цілому передаються на рівень об’єднаних громад.

Нині на Вінниччині тільки 8 із 35 ОТГ мають у своєму підпорядкуванні підрозділи пожежної охорони. Добровільних пожежних команд ми на всю область маємо тільки чотири, притому що в сусідній Польщі, навіть у воєводстві з найменшою кількістю населення, їх майже 350.
Можна сказати, ми на рівні Середньовіччя, тому так довго в нас їдуть пожежні на виклики, особливо — у села», — розповідає радник Вінницького ЦРМС з питань регіонального розвитку Юрій Войціцький.
За його словами, об’єднані громади мають певні фінансові можливості, а позаяк у будь-якому випадку витрачаються на субсидування державних підрозділів пожежної охорони, існує тенденція створення власних місцевих пожежних команд у центрах ОТГ і добровільних — у старостатах. Утім, на етапі становлення місцевим пожежникам бракує найнеобхіднішого.
До Вінниці на зустріч із представниками ОТГ прибули колишній керівник Асоціації добровільних пожежних команд провінції Альберта Девід Зайонсе разом із дружиною Шеріл, українкою за походженням.
Перш ніж поспілкуватися з учасниками зібрання, вони разом із керівництвом ГУ ДСНС у Вінницькій області побували в об’єднаних громадах, зокрема Жданівській, аби особисто оцінити рівень їхньої роботи та матеріально-технічного забезпечення.
«Я дуже вражений побаченим і всіма справами, які ви робите. Наразі ви створюєте таку систему, яка в Канаді працює вже давно і добре підтримується державою. Моя сфера територіального впливу — область і муніципалітет, служби, які утримуються за податки: я є начальником пожежної охорони.
Наша Асоціація — найвпливовіша організація, яка лобіює виділення коштів на пожежні служби різного рівня. Тому все, що я почую і побачу, донесу до свого керівництва і сподіваюся, що ми зможемо вам допомогти», — заявив Зайонсе.
Він повідомив, що канадська місія уважно вивчить пакет запитів вінницьких ОТГ для забезпечення місцевих і добровільних пожежних команд, сформований за допомогою Вінницького ЦРСМ. Відтак обере напрямки, до розвитку і матеріально-технічного забезпечення яких долучатиметься.
Окрім того, канадські пожежники хочуть налагодити з вінницькими колегами комунікацію, щоб системно передавати свої знання і досвід із формування пожежних служб у громадах.
Зустріч очільників ОТГ та місцевих пожежних команд із представниками Асоціації добровільних пожежних команд провінції Альберта (Канада) організував Вінницький центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.
Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».