Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Травень 2018 11:28

Меркель і Макрон дослухалися до Трампа

Rate this item
(0 votes)

Днями у Вашингтоні один за одним побували президент Франції і канцлер Німеччини. Французький президент Емманюель Макрон здійснив офіційний державний візит, наслідками якого французи вважають факт посилення французько-американського стратегічного партнерства.

Натомість німецький канцлер Ангела Меркель побувала у Вашингтоні з робочим візитом. В обох випадках президент США Дональд Трамп скористався нагодою, щоб висунути Європі торговельний ультиматум: або німці і французи «добровільно» погодяться обмежити свій експорт до США, або торговельна війна стане ще більш інтенсивною.

Перед особливо неприємним вибором внаслідок цього опинилась Ангела Меркель. Оскільки обмеження експорту, наприклад, німецьких автомобілів до США загрожує стагнацією німецької економіки та втратою Німеччиною неофіційного статусу чемпіона світу за показниками експорту промислових товарів та послуг.
Способом знаходження компромісів Німеччина і Франція вважають визнання американського лідерства у продовженні та посиленні протистояння з Росією та Іраном.
Зокрема, Макрон, Меркель і британський прем’єр-міністр Тереза Мей уже погодилися висунути спільний із США ультиматум Ірану з вимогою перегляду ядерної домовленості 2016 року.
Нагадаємо, що Україна звернулася до міжнародного співтовариства щодо недопущення будівництва газопроводу «Північний потік-2» та встановлення монополії Росії на газових ринках світу.
Добудова газопроводу відповідно до американського закону про санкції проти Росії може коштувати німецьким фірмам, які беруть участь у реалізації проекту «Північний потік-2», запровадження проти них американських економічних санкцій. Утім, попри розуміння цих наслідків Меркель обіцяла у Вашингтоні провести через бундестаг додаткові санкції проти Росії.
За підсумками візитів Меркель і Макрона до США цікаво виглядає перспектива реформування Євросоюзу. Макрон запропонував переглянути правила роботи монетарного союзу спільної європейської грошової одиниці, але поки що не знайшов розуміння у Меркель. Меркель констатувала, що Євросоюз повинен переглянути свої підходи до спільної зовнішньої політики і спільної політики безпеки.
Зокрема, німецькі військові вимагають, аби до 2021 року було закуплено різні види сучасних озброєнь на суму 15 мільярдів доларів. Цей військово-технічний сектор дає можливість заробити військовопромисловому комплексу США. Проте Дональд Трамп також на обох зустрічах просував ідею продажу до Європи американського скрапленого газу.
Крім економічних питань, на порядку денному переговорів Трампа з Меркель і Макроном були й міжнародні питання. Ані Макрон, ані Меркель не змогли переконати Трампа не відмовлятися від домовленостей 2016 року щодо встановлення контролю Міжнародного агентства з атомної енергетики над ядерними реакторами та всією ядерною програмою Ірану.
Не дослухались у Вашингтоні також до обережної думки європейців щодо перенесення найближчим часом Посольства США в Ізраїлі до Єрусалима.
Зовнішньополітичний курс США після затвердження на посаді державного секретаря Майка Помпео обіцяє стати більш радикальним. Росіяни навіть вважають, що це кадрове рішення буде символізувати «останній день Помпеї» у російсько-американських відносинах.
За підсумками візитів Меркель і Макрона до Вашингтона європейська преса досить жорстко розкритикувала обох державних діячів. На її думку, європейські лідери не спромоглися схилити Трампа на європейську точку зору щодо основних проблем торговельних відносин та гострих міжнародних проблем.
Опитування журналу «Шпігель» засвідчили, що кожен четвертий німець вважає Трампа надто непрогнозованим політиком, який може становити загрозу світу. Абсолютно іншої точки зору дотримуються представники німецької політичної еліти.
Реалізувати домовленості, досягнуті Меркель і Макроном, можна буде лише на умовах зближення позицій між країнами, розташованими по обидва береги Атлантичного океану.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».