Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 11:01

Рефлюксна хвороба. Це небезпечно?

Rate this item
(1 Vote)

— Які симптоми такого поширеного захворювання, як рефлюкс?
— Основним симптомом ГЕРХ є печія, другим за частотою симптомом є біль за грудиною, що віддає у міжлопаточну ділянку, шию, нижню щелепу, ліву половину грудної клітки і може імітувати стенокардію. На відміну від стенокардії, біль при ГЕРХ пов’язаний з прийомом їжі, положенням тіла і купірується прийомом лужних мінеральних вод, соди або антацидних препаратів. Біль також може виникати в спині — в такому разі його часто вважають симптомом захворювань хребта.


— Що ж викликає захворювання?
— Причинами рефлюксу є ушкодження або функціональна недостатність спеціальних замикальних механізмів, розташованих на межі стравоходу і шлунка, що унеможливлює потрапляння шлункового соку назад у стравохід. Обпікаючи слизову стравоходу, цей процес викликає нестерпну печію, особливо якщо після прийому їжі людина нахиляється або приймає горизонтальне положення. Крім печії, симптомами цього неприємного стану є: гикавка, відрижка їжею або повітрям, біль у серці або «під ложечкою».
Епізоди рефлюксу можуть бути короткочасними і проходити самостійно, не завдаючи шкідливого впливу на слизову оболонку стравоходу. Розрізняють стравохідний, або гастроезофагеальний рефлюкс, тобто — розслаблення нижнього стравохідного сфінктера, що може супроводжуватися закиданням шлункового вмісту в стравохід. Це нормальне фізіологічне явище, що сприяє звільненню шлунка від повітря, проковтнутого під час їди. Стравохідний рефлюкс спостерігається в усіх здорових людей, переважно в денний час, після або між прийомами їжі, іноді може з’являтися під час нічного сну.
Гастроезофагеальний рефлюкс — це не обов’язково гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Однак якщо його симптоми відзначаються частіше, ніж двічі на тиждень, можна говорити про розвиток ГЕРХ.
— Чим же небезпечне це захворювання?
— Справа в тому, що порушення функціонування нижнього стравохідного сфінктера призводить до розвитку патологічного рефлюксу, при якому епізоди закидання вмісту шлунка в стравохід, а іноді й 12-палої кишки, різко збільшуються, що спричинює пошкодження слизової оболонки стравоходу, виникнення клінічних симптомів і розвиток патології. За даними деяких авторів, гастроезофагеальний рефлюкс також може викликати появу аритмій.
— У чому причини такого стану і які фактори впливають на розвиток патологічного стравохідного рефлюксу та ГЕРХ?
— Патологічний стравохідний рефлюкс спостерігається при різних захворюваннях внутрішніх органів (склеродермія, асцит, алкогольний гастрит, вісцеральна полінейропатія, гастростаз, стеноз привратникового сфінктера). До виникнення патологічного рефлюксу можуть призвести і цілком фізіологічні причини: переїдання, вживання певних продуктів харчування (жирна їжа, кава, шоколад, газовані напої), а також фізичні вправи, нахили, особливо після їди, натужування, сильний кашель.
Часте закидання шлункового вмісту в стравохід спостерігається в осіб з надлишковою масою тіла. Згідно з деякими дослідженнями, патологічний рефлюкс спостерігається однаково часто як у осіб з надмірною масою тіла, так і без неї, проте ускладнення рефлюксної хвороби виникають частіше у людей з підвищеною вагою.
Куріння, зловживання алкоголем сприяють тривалому контакту шлункового вмісту зі слизовою оболонкою стравоходу і подальшому розвитку рефлюкс-езофагіту. Є спостереження, що на виникнення патологічного рефлюксу у дітей впливає навіть наявність курців у будинку.
— Які ускладнення може спричинити ця недуга?
— Незалежно від причин виникнення патологічного стравохідного рефлюксу порушуються фізіологічні захисні механізми, що призводить до функціональної недостатності нижнього стравохідного сфінктера, а в більш тяжких випадках — до патологічних змін стравоходу.
Регулярний рефлюкс вмісту шлунка в стравохід може стати причиною виникнення ерозій і пептичних виразок його слизової, останні можуть призвести до перфорації стінки стравоходу і кровотечі (у половині випадків — значної). Іншим серйозним ускладненням ГЕРХ є стриктура — звуження просвіту стравоходу через формування рубцевих структур, які порушують процес ковтання твердої, а у тяжких випадках навіть рідкої їжі, значного погіршення самопочуття, втрати маси тіла. Небезпечним ускладненням ГЕРХ є переродження багатошарового плоского епітелію в циліндричний, яке позначається як стравохід Баррета і є передраковим станом. Частота захворювань на рак у пацієнтів із стравоходом Баррета в 30–40 разів вище, ніж у середньому серед дорослого населення.
Крім того, ГЕРХ може бути причиною хронічних запальних процесів у носоглотці, призводити до хронічного фарингіту або ларингіту, виразок, гранулем і поліпів голосових складок, стенозування гортані нижче голосової щілини, середнього отиту, риніту. Ускладненнями хвороби можуть бути: хронічний рецидивуючий бронхіт, аспіраційна пневмонія, абсцес легень, кровохаркання, ателектаз легень або їх долей, напади пароксизмального нічного кашлю, а також рефлюкс-індукована бронхіальна астма. Під впливом вмісту рефлюксата — соляної кислоти і ферменту пепсину, який розщеплює білки, відбувається пошкодження зубної емалі, розвивається карієс і періодонтит. Також при ГЕРХ часто відзначається халітоз (неприємний запах з рота) і гикавка.
— Чи можна позбутися цієї недуги?
— Лікування ГЕРХ проводиться консервативно: за допомогою лікарських засобів, зміни способу життя або хірургічно. Для медикаментозного лікування ГЕРХ призначають препарати, котрі знижують кислотність шлункового вмісту, а також препарати, що пригнічують секреторну функцію шлунка і нормалізують моторну функцію травного тракту.
Хворим рекомендують відмовитися від прийому ліків, що провокують рефлюкс, уникати після вживання їжі нахилів уперед і горизонтального положення тіла. Спати слід з припіднятою головою, не можна носити тісний одяг і тугі пояси, корсети, бандажі, що призводять до підвищення внутрішньочеревного тиску. Важливо відмовитися від куріння і вживання алкоголю, а при ожирінні — знизити вагу. Також необхідно не переїдати, вживати їжу малими порціями, з інтервалом 15–20 хвилин між стравами, не їсти пізніше, ніж за 3–4 години до сну. Необхідно виключити зі свого раціону жирну, смажену, гостру їжу, каву, міцний чай, шоколад, цитрусові, томати, цибулю і часник, а також будь-які газовані напої, в тому числі кока-колу, пиво і шампанське.
Хірургічне лікування проводять при наявності вираженого звуження просвіту стравоходу або при значних кровотечах унаслідок перфорації його стінки.
— Якою має бути дієта при рефлюксі?
— При рефлюксі існують загальні правила дієтичного харчування. Дієтологи загострюють увагу на тому, що універсальної дієти, котра гарантує захист від цього захворювання, не існує. Кожна людина індивідуальна, у кожного різний рівень кислотності шлункового соку, та до того ж у деяких хворих рефлюкс-езофагіт може поєднуватися з іншими захворюваннями шлунка, що потребують певних обмежень у харчуванні. (реклама – препарат для збільшення апетиту та мязової маси перейдіть за посиланням на сайте)
Крім того, якщо людина хоче назавжди забути про таку проблему, як рефлюкс-езофагіт, їй необхідно вести щоденник, в якому слід зазначати всі продукти, спожиті за день, та власне самопочуття при цьому (наприклад, нормальна переносимість чи нудота, печія). Цей процес дозволить виключити з раціону «небезпечні» продукти та перейти на харчування «безпечною» їжею.
Бесіду вела Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».