Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 22 Лютий 2018 17:05

Нетипова роль глави держави

Rate this item
(0 votes)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО ДАВ СВІДЧЕННЯ У СПРАВІ ПРО ДЕРЖАВНУ ЗРАДУ СВОГО ПОПЕРЕДНИКА

Су­до­вий роз­гляд спра­ви про дер­жав­ну зра­ду Вік­то­ра Яну­ко­ви­ча цьо­го тиж­ня увій­шов у но­ву ста­дію. При­чи­ною то­му ста­ли свід­чен­ня чин­но­го Пре­зи­ден­та Пет­ра По­ро­шен­ка. І на­віть по­при те, що до оста­точ­них вис­нов­ків ще да­ле­чень­ко, ни­ніш­ня по­дія за­слу­го­вує на окре­му ува­гу чи, ско­рі­ше, про­мі­жний звіт.

Передусім у вічі впадає те, як захисники Януковича намагаються маніпулювати процесом. Вони ніби й не заперечують того факту, що їхній підзахисний звертався до російського президента з клопотанням про введення в Україну військ.

Однак усю відповідальність за анексію Криму та війну на Донбасі воліють перекласти на плечі чинних українських можновладців.
Подібна казуїстика, вочевидь, переслідує головну мету — дискредитувати й без того нині не надто популярну владу. По суті, підтвердивши тезу про те, що «всі вони однакові».
Зрозуміло, що для тверезомислячих громадян подібні намагання не матимуть успіху, бо ж при всіх недоліках нинішніх можновладців ставити їх в один ряд із режимом Януковича не можна. А от для створення загального негативного іміджу України — методи, що називається, саме ті...
Отже, глава держави Петро Порошенко дав свідчення у справі про державну зраду, яку інкримінують його попереднику Віктору Януковичу.
Попри очікуване прибуття Порошенка до зали суду в останній момент допит було вирішено провести в режимі відеоконференції з президентської Адміністрації. Порошенко свідчив понад годину, відповідаючи на запитання обвинувачення і захисту, але жодних сенсацій у його словах не прозвучало.
Ще зранку в день надання президентських свідчень будівля Оболонського райсуду була оточена бійцями Нацгвардії та патрульною поліцією. Подвір’я суду та саме приміщення обстежували кінологи Державної служби охорони зі службовими собаками. Більше сотні журналістів юрмилося на вході, де їх чекала процедура обстеження особистих речей і сканування металошукачами.
Найбільшу увагу правоохоронці приділяли жінкам, яких на вході до суду просили розстібати верхній одяг для догляду, а на вході до судової зали ще раз обстежували в окремій кімнаті. Після цієї процедури деякі журналістки стверджували, що так правоохоронці намагалися запобігти проникненню на суд активісток жіночого руху Femen, представниця якої нещодавно в Австрії прилюдно продемонструвала українському Президентові свої принади.
Утім, цього разу чи то через недремне око правоохоронців, а чи з якихось інших причин, подібних інцидентів удалося уникнути.
Натомість в очікуванні початку процедури колеги-журналісти не приховували свого здивування тим, що Президент вирішив виступити свідком у суді у справі Януковича, але не прийшов на жодне судове засідання у справах про розстріл людей на Майдані 2014-го, роковини якого відзначаються саме в ці дні. Зрештою, події ці нерозривно пов’язані між собою.
Утім, нині глава держави заявив, що відмовляється від свого президентського імунітету та готовий виступити свідком на загальних підставах. Загалом, під час допиту Петро Порошенко встиг сказати небагато. Увесь його виступ, включно з не надто численними відповідями на запитання, можна розбити на кілька тез.
Перша зводиться до того, що Росія провела у Криму псевдореферендум із повним розумінням незаконності своїх дій. «Маніпуляції з датою проведення референдуму свідчили про невпевненість, поспішність і незаконність дій РФ, які намагалися легітимізувати свої дії. Все це свідчить про добре скоординовані дії керівництва Росії і військовослужбовців і найманців, які перебували в Криму для незаконної анексії», — зазначив Президент.
Порошенко також додав, що з точки зору міжнародного права Росія не мала жодних підстав діяти способом, який вона продемонструвала з 20 лютого 2014 року.
Друга теза — це, так би мовити, особисті враження від поїздки до Криму наприкінці лютого 2014-го. Петро Порошенко засвідчив, що саме тоді бачив поблизу Верховної Ради Криму військовослужбовців російської армії, зокрема військовослужбовців Чорноморського флоту і російських регулярних сил, перекинутих з 20 лютого на територію півострова через порти і аеропорти.
Президент зазначив, що особисто просив у 2014-му виконуючого обов’язки глави держави Олександра Турчинова відрядити його до Криму для врегулювання ситуації. За його словами, отримавши інформацію, що Сімферополь уже блокований військами та цивільними, він «ухвалив рішення продовжити цю поїздку». За словами Порошенка, він зідзвонився з Головою ВР Криму Володимиром Константиновим і попросив осіб, які його супроводжували, довезти до будівлі ВР Криму.
«Я особисто переконався, що Верховна Рада була зачинена, не працювала, була оточена військовослужбовцями Російської Федерації. Також був ланцюг людей у камуфляжі, які себе називали кримською самообороною і координувались офіцерами спецслужб Російської Федерації щодо їхніх дій, — зауважив глава держави.
Як тільки журналісти почали знімати пусту і непрацюючу Верховну Раду Криму, було дано команду блокувати мене, оточити і застосувати засоби фізичного впливу. Декілька осіб намагалися мене зупинити, зав’язалася сутичка, я прорвався через оточення і, коли пройшов через нього, блокувальники побоялися потрапити в зону дії камер.
Я зробив заяву. Зміст її полягав у тому, що Крим є українським, ми готові негайно створити робочу групу між депутатами Верховної Ради України і Верховної Ради Криму, щоб вирішити всі питання, які можуть стояти на порядку денному».
Третя теза зі свідчень Петра Порошенка стосується вже його поїздки до Луганської області як кандидата в президенти. «У квітні я прилетів у заблокований Луганський аеропорт для зустрічі з професорсько-викладацьким складом Луганського університету, який розташований в 200—300 метрах від захопленої будівлі СБУ», — розповів Президент і уточнив, що на той момент він був народним депутатом.
Петро Порошенко зазначив, що ту зустріч намагалися заблокувати молодики, дії яких були добре скоординованими. «Також мною було ухвалене рішення відвідати державний кордон України в селищі Ізварине. Моя машина, за повідомленням мого помічника, була обстріляна», — заявив Президент України.
За словами Порошенка, під час проведення зустрічі з мешканцями селища Ізварине також були провокаційні виступи невідомих людей, які перетнули кордон з російського боку: «Одна жінка спробувала зупинити провокаторів і після того, як на неї почали тиснути і погрожувати їй, я змушений був вступитися за неї і навіть попросив правоохоронні органи притягнути до відповідальності тих, хто намагався завдати шкоди цим людям.
На жаль, правоохоронці не відреагували своєчасно, тому обстановка була дуже напруженою і дуже добре координувалася, на мою думку, спецслужбами Російської Федерації».
А от відповідаючи на запитання захисту Януковича, Порошенко фактично встиг сказати лише про процедуру усунення Верховною Радою України від влади свого попередника та передачі його повноважень тодішньому Голові парламенту Олександру Турчинову. Порошенко пояснив цю постанову депутатів, за яку він сам також голосував, самоусуненням Януковича від виконання обов’язків президента.
Обіцяних 200 запитань від захисту Януковича в суді так і не прозвучало. Втім, не важко здогадатися, що всі вони, як і ті, що адвокати встигли поставити, стосуються конституційності того парламентського кроку.
До честі Петра Порошенка, він досить аргументовано порадив не підбурювати його на тлумачення Основного Закону. «Це — виключно прерогатива Конституційного Суду», — резюмував глава держави.
Таким чином, можна припустити, що судове засідання у справі про державну зраду виходить на фінішну пряму. От тільки, схоже, в Україні сьогодні практично немає оптимістів, котрі б вірили у невідворотність покарання обвинуваченого. Навіть якщо його визнають винним, він, вочевидь, назавжди окошився в Росії. А там українська Феміда, на жаль, абсолютно безсила...

Руслан ІВАНІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».