Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОСОБИСТІСТЬ
ЛІКАР, УЧЕНИЙ, ПОЛІТИК
24 грудня 2008 року виповнилося 70 років від дня народження відомого вченого-гігієніста, громадського діяча, академіка Академії медичних наук, професора, директора ДУ «Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва АМН України» Андрія Михайловича Сердюка.

Доля провела Андрія Михайловича через різні тяжкі випробування, наче перевіряючи його на витривалість і мужність, уміння боротися з труднощами й бути вірним раз і назавжди обраній професії, самовіддано служити благородній справі — охороні здоров’я людей. У його пам’яті назавжди залишилися страхіття війни, холод і голод повоєнних років, часи не зовсім ситного студентства, коли міцніла його воля і виховувався характер людини-творця, здатної долати життєві негаразди і впевненої у своїх можливостях досягти визначеної мети.
З 1987 року він — перший заступник міністра охорони здоров’я УРСР, з 1990 р. — директор Українського наукового гігієнічного центру МОЗ України, з 1994 р. — перший заступник міністра, з 1996 р. — міністр охорони здоров’я України й одночасно на громадських засадах керівник лабораторії еколого-гігієнічної безпеки в Українському науковому гігієнічному центрі.
Як організатор охорони здоров’я, А. Сердюк спрямовував свою діяльність на досягнення ефективного управління цією галуззю, її правове забезпечення та інформатизацію. У цей час з його ініціативи в Україні була сформована і почала функціонувати чітка структура медико-генетичної допомоги населенню, для чого був створений науковий центр медичної генетики МОЗ та президії АН України.
У 1999–2000 роках він очолює Національне агентство з контролю за якістю та безпекою продуктів харчування, лікарських засобів та виробів медичного призначення. У 2000 році учений обіймає посаду директора Інституту гігієни та медичної екології ім. О. Марзєєва АМН України, у якому досяг значних успіхів у царині зміцнення здоров’я населення та запобігання негативному впливу на нього хімічних, фізичних та біологічних чинників навколишнього середовища.
На цій ниві А. Сердюк одним з перших у країні розпочав розробку теоретичних засад дослідження впливу електромагнітної енергії антропогенного походження на організм людини, залежності стану здоров’я населення від її дії. Він — автор методичних та нормативних санітарно-гігієнічних документів.
У роботах ученого висвітлено взаємозалежність глобальних проблем сучасності, науково-технічного впровадження в Україні медико-екологічного та біологічного моніторингу, комплексного вирішення екологічних проблем за багатьма науковими напрямами, правового забезпечення й планового управління якістю довкілля.
Розроблена А. Сердюком теорія резонансної взаємодії організму з навколишнім середовищем є якісно новим підходом до вирішення проблем медичної екології, гігієнічних аспектів захисту людини від можливого несприятливого впливу багатьох чинників.
Хай би де він працював, які посади обіймав, Андрій Михайлович завжди залишається порядною, доброзичливою, чуйною людиною. Кожен, хто спілкувався з ним, вирішуючи будь-які питання — наукові, організаційні, громадські чи особисті, або слухав його виступи,— відчував на собі вплив інтелекту цієї високоосвіченої та високообдарованої людини, яка має ґрунтовні знання в різних галузях не лише медицини та біології, а й у суспільних науках, літературі та мистецтві. Він може цілком упевнено повторити слова Бориса Пастернака: «В усьому прагну я дійти до суті». Усім своїм життям Андрій Михайлович довів, що постійно прагнув до цієї мети.
Сьогодні ми раді привітати ювіляра з днем народження, побажати йому міцного здоров’я, подальшої творчої активності та реалізації окреслених планів.

Президія АМН України, колектив ДУ «Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва АМН України», правління Наукового товариства гігієністів України, департамент державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України, редколегія журналу «Довкілля та здоров’я»
також у паперовій версії читайте:
  • ПО ПРАЦІ Й ШАНА
  • ОСТАННІЙ ГЕТЬМАН УКРАЇНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».