Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
БОРОТЬБА З ХАБАРНИЦТВОМ: ПІДСУМКИ РОКУ
Міністерство внутрішніх справ України відзвітувало перед громадськістю про підсумки роботи із протидії хабарництву. Цьогоріч його підрозділами викрито майже три тисячі таких злочинів. Загальна сума отриманих посадовцями хабарів сягнула 91 мільйона гривень, тоді як торік ця цифра була майже втричі меншою — 34 млн грн. Зауважимо, що йдеться лише про випадки, коли потерпілі зверталися до правоохоронних органів і давання хабара проходило під їхнім контролем. А в таких випадках давали не ту суму, яку хотіли одержати зловмисники, а ту, яку вдавалося нашкребти міліціянтам для імітації хабара. Щодо апетитів корумпованих чиновників, то в МВС порахували, що в середньому кожен викритий «вимагач від влади» розраховував покласти до власної кишені 57 тисяч гривень.

Читачам відомо, що спіймати хабарника «на гарячому» — це ще половина справи, бо далеко не кожен із викритих буде покараний. Стаття 368 Кримінального кодексу України складається з трьох частин. Перша з них стосується хабара на суму до 3400 грн — за це передбачено як мінімум 12750 грн штрафу, як максимум — п’ять років позбавлення волі. Друга частина статті стосується хабарів у великому розмірі — від 3,4 до 8,5 тисячі гривень. За це дають від п’яти до десяти років позбавлення волі. А найсуворіша кара (як мінімум вісім, а максимум дванадцять років позбавлення волі) настає за хабар в особливо великому розмірі, тобто від 8,5 тисячі гривень.
Проте, за підсумками року, що минає, тільки кожен двадцятий хабарник за вироком суду був позбавлений волі. Тут знову треба зауважити, що слідство у кримінальній справі про хабарництво й розгляд її в суді може тривати не місяць, а то й не рік, тож нинішнього року були винесені вироки переважно тим зловмисникам, котрі були викриті у минулі роки, коли середня сума отриманих хабарів була дещо меншою. Одначе подібний лібералізм судових органів наводить на думку, що із правосуддям у нас не все гаразд. Чверть кримінальних справ такої категорії суди закривають з передачею на поруки і амністією, а також звільненням від покарання з випробним терміном.
Серед викритих у хабарництві майже 1,6 тисячі осіб, 367 — службовці органів влади і 374 — контролюючих органів. Потрапили до переліку хабарників і 19 суддів — працівники міліції викрили їх у скоєнні 22 злочинів, пов’язаних із хабарництвом: чи то за ухвалення позитивного рішення у цивільних справах, чи то винесення вироків, не пов’язаних із позбавленням волі. На жаль, судді часто лояльні до чиновників, які набивають кишені за рахунок усіляких «подяк». Цього року з 1576 осіб, викритих у хабарництві, затримали, тобто взяли під варту на строк до трьох діб, лише кожну третю особу — 514, а заарештували за рішенням суду тільки п’яту — 317. Як наслідок, судами не завжди забезпечується принцип невідворотності покарання.
Один із характерних прикладів цього стався на Чернігівщині, де фігуранта кримінальної справи — керівника одного з управлінь санітарно-епідеміологічної станції, якого затримали під час одержання хабара (ноутбука вартістю понад 10 тис. грн) за надання погоджувальної документації, рішенням суду звільнили за амністією. Аналогічний випадок стався на Тернопільщині, де заступника міського голови, який вимагав і отримав З тисячі доларів США хабара за сприяння у перемозі в тендері, судом лише оштрафовано.
Утім, хай там як із проблемами у «третій владі», а значно зрослі задокументовані суми, які одержували викриті у хабарництві посадовці, свідчать про те, що до антикорупційних тенет правоохоронців потрапила справді немала «рибка». Це кожен п’ятий злочин із сумою хабара більш ніж 10 тис. грн, що вдвічі більше порівняно з аналогічним періодом минулого року (576 проти 389). Подвоїлося і викриття хабарів із сумою понад 30 тис. грн (228 проти 126). За 122 такими кримінальними справами сума задокументованих хабарів перевищила 50 тис. грн, а із вісімдесяти — 100 тис. грн. Тож дорікнути міліції у «дріб’язковості» у цьому разі навряд чи буде справедливо.
Трійка перших рекордсменів за сумою отриманих хабарів — посадовці Партенітської сільради Криму, Броварської райдержадміністрації Київської області та Білгород-Дністровської РДА Одеської області. Про два перших ми докладно розповідали у минулих номерах газети. Щодо останнього, то там, на Одещині, порушено кримінальну справу проти першого заступника і заступника голови райдержадміністрації, які одержали 10 млн грн за видавання розпорядження на право розробки проекту землеустрою для відведення земельної ділянки на узбережжі Чорного моря із земель запасу Миколаївської сільради площею 8 га чотирьом фізичним особам для ведення особистого селянського господарства.
Узагалі найбільші суми вимагають за землю чи державне майно. Цьогоріч викрито 307 злочинів, пов’язаних із приватизацією, орендою чи продажем земельних ділянок. Так, до позбавлення волі на п’ять років засуджено В. Грищука, голову Ковельської районної держадміністрації на Волині, котрий отримав 24 тис. доларів США хабарів за виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Затримали і голову Олександрівської міськради на Луганщині, яка за сприяння у наданні в постійне користування трьох земельних ділянок загальною площею 0,24 га одержала 220,5 тисячі гривень. У Київській області заарештували голову Гвоздівської сільради Васильківського району, який отримав 500 тис. грн, а невдовзі після нього — голову і землевпорядника Вузівської сільської ради Києво-Святошинського району під час одержання 180 тис. грн за виділення у власність земельних ділянок.
За хабарництво до кримінальної відповідальності притягають таких високопосадовців: на Черкащині — голову Уманської райдержадміністрації, на Дніпропетровщині — заступника голови Софіївської райдержадміністрації, в АР Крим — заступника голови Сакської міськради, на Одещині — начальника відділу промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації, а також начальника відділу земельних ресурсів Котовської райдержадміністрації.
Останній резонансний випадок з ряду подібних задокументовано у Ніжині, де голова міськради отримав 20 тис. доларів США хабара від представника комерційного підприємства за надання дозволу на приватизацію нежитлового приміщення. Про «досвідченість» цього корумпованого чиновника, проти якого порушено кримінальну справу за частиною другою ст. 368 КК України, свідчить така цифра: усього задокументовано отримання ним 55 тис. доларів США хабарів.
Не залишаються поза увагою правоохоронців і заклади освіти та охорони здоров’я, де загалом викрито 404 злочини, сфера фінансових послуг — 87, регуляторна й дозвільні системи — 582. Найчастіше службовці вимагають і отримують хабарі за сприяння у перемозі на тендерах щодо здійснення закупівель за бюджетні кошти, виділення бюджетних коштів для проведення ремонтних робіт і реконструкцій.

За повідомленням Департаменту зв’язків з громадськістю МВС України
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • МАЙСТРИ ЕКСПЕРТИЗ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».