Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ХАБАРНИКИ ЙДУТЬ НА РЕКОРД

Цього року своє професійне свято — День міліції працівники МВС відзначили викриттям рекордного за всю історію України хабара. Ідеться про неабияку суму — 42 мільйони доларів.

Громадський резонанс цієї справи є таким великим, що міністр внутрішніх справ Юрій Луценко навіть наважився назвати ім’я головного зловмисника та його посаду. Мова про голову Броварської районної державної адміністрації Миколу Діденка. Разом з ним були затримані двоє заступників Броварського районного відділу земельних ресурсів та ще двоє чоловіків, котрі, не обіймаючи жодних посад, виконували роль посередників. Усього взято під варту п’ять осіб, у цій компанії мав би бути ще й шостий — начальник відділу земельних ресурсів, але він, за словами міністра, нині перебуває за кордоном.
Питань до діяльності цього районного голови в правоохоронців було чимало, і виникли вони давно. Посадовця підозрювали в шахрайських діях, пов’язаних з виготовленням службової документації для незаконного перерозподілу земельних ділянок, і вимаганні хабарів. Дати хід оперативній інформації допомогло звернення іноземного інвестора, який мав намір вкласти гроші в спорудження двох котеджних містечок.
Керівники Броварського району йому посприяли — підібрали дві ділянки під будівництво: одну площею 36 гектарів, другу — 40 га. Але за їхнє надання посадовці попросили хабар: за першу ділянку 38 мільйонів доларів США, за другу — чотири мільйони. Чому така велика різниця в ціні, у МВС поки що не пояснили, але порахували, що загальна сума становить 42 мільйони.
Таких грошей в інвестора не було, і він вирішив заявити про вимагання хабара до Управління боротьби з організованою злочинністю ГУМВС у Київській області. А там спільно з працівниками Генеральної прокуратури почали планувати операцію з викриття зловмисників.
Її підготовка була в розпалі, коли несподівано сталася інша подія, про яку ми вже розповідали в попередньому номері нашої газети. До СБУ звернулася зі скаргою жінка, директор колишнього радгоспу, а нині сільськогосподарського підприємства «Княжицьке». Вона повідомила, що керівник тієї ж Броварської райдержадміністрації примушував її незаконно переоформити на інших осіб майнові сертифікати на 50 гектарів землі, які належали жителям села Княжичі. Жінка відмовилася зробити це і про всяк випадок поклала документи в депозитний сейф одного з київських комерційних банків, але звідти вони якимось чином зникли, вочевидь, не без допомоги відповідальних працівників банку.
Правоохоронці під час спеціальної операції знайшли ці документи в кабінеті голови РДА Миколи Діденка. Тоді прес-центр СБУ повідомив, що вирішується питання про порушення кримінальної справи, але чомусь це не було зроблене, обвинувачення нікому не висунули і навіть тимчасово усувати від виконання посадових обов’язків теж нікого не стали. За цих обставин районний голова мав би, так би мовити, «залягти на дно» і відкласти до кращих часів будь-які оборудки. Але чи то жадібність застелила йому очі, чи то він був упевнений у своїй безкарності, що дав зрозуміти інвестору-заявникові: ладен узяти хабар.
Отже, усе було готове до здійснення операції, однак справа стала за грошима. У потерпілого такої суми не знайшлося, ніякий банк йому грошей у кредит не дав би, тож міліції лишалося десь знайти їх самій. З каси МВС вдалося нашкребти лише 11 мільйонів гривень, однак зловмисник погодився взяти їх як аванс і підписати необхідні документи на передачу у власність частини обіцяних ділянок.
Затримання проводили в приміщеннях відділу земельних ресурсів та райдержадміністрації за участі слідчого Генеральної прокуратури, який порушив кримінальну справу за ст. 368 ККУ — одержання хабара. Гроші, отримані зловмисниками, повернули до МВС і, як повідомив Юрій Луценко, вони підуть на зарплатню його працівникам.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • НА СТОРОЖІ МАЙНА
  • ХЛОПЧАЧЕ САМОВИКРАДЕННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».