Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
ЧЕКАЛИ НА «БУМ»...
Ситуація на туристичному ринку Івано-Франківщини непевна. Частина клієнтів відкликають свої замовлення, частина вагаються, а тим часом вартість відпочинку зросла і, зважаючи на тенденції, зростатиме.

Спочатку гірськолижників спантеличила тепла й малосніжна минула зима, через що сезон катання завершився раніше, ніж планувалось. Із настанням літа в Карпати знову потягнулися туристи, але повінь і дощі перекреслили сезон грибів і турпоходів. Згодом підприємці взялися готувати зимовий відпочинок-2009, та не забарилась економічна криза... Що чекає на потенційних гостей і туристичне Прикарпаття наступного року?
«Прикарпатський туристичний шлях» — неофіційна назва Яремчанського напрямку (від Делятина до Яблуницького перевалу) продовжує розбудовуватися. Повінь істотно не вплинула на цю частину гір. І все ж дорогу цієї осені ремонтували — розширили дорожнє полотно, закінчили мости, залатали ямки. Уздовж асфальту за минуле літо виросли десятки нових гостинних дворів і готелів, приватних дач. Ті, що не докінчені, добудовуються швидко — не за горами гірськолижний сезон. Табличок «продається» на деяких законсервованих будовах не видно.
Нині в зоні Яремчанської міськради на туристів працюють понад 250 відпочинкових закладів, у тому числі зелені садиби. (Для порівняння: в Долинському районі туристів приймають лише 18 рекреаційних закладів і 23 садиби).
«Незважаючи на подорожчання світла, газу, продуктів, техніки та деяке зменшення потоку туристів на новорічні свята, готуємось до зимового сезону і не надто підвищуємо ціни»,— зазначає Наталія Кульчицька, власниця гостинного двору «Анастасія», директор туристично-інформаційного центру в Татарові. «Багато хто набрав кредитів, щоб зробити свій бізнес. Підприємці через низькі ставки віддавали перевагу доларовим кредитам, і тепер у великих збитках. Люди очікують, що буде далі».
А далі буде ще дорожче. Зросла собівартість послуг турзакладів, а їхня ціна в більшості випадків прив'язана до долара. У котеджі «Говерла» (Яремче) вартість доби проживання подається у гривнях і в умовних одиницях. У прайсі примітка: «Оплата відбувається в гривнях за комерційним курсом долара». В інших садибах і туркомплексах — така сама практика, щоправда, неофіційна.
І все ж вони «крутяться». Деякі підприємці мають намір знизити ціни. Дехто запровадив систему знижок на тривалий час перебування, зменшив платню за дітей чи додаткові місця. Проте всі одностайні: наступного року відпочинок у Карпатах подорожчає. За прогнозами, щонайменше на третину. Зустріти 2009 рік у турзакладах області коштуватиме від 250 грн на особу без харчування, мінімальний турпакет — чотири— шість днів.
І все ж повінь не зменшила кількості гостей. Акція від Головного управління туризму ОДА та Регіонального туристично-інформаційного центру «Вдячне Прикарпаття» (10—20-відсоткові знижки) привернула увагу туристів.
Головне управління туризму в області продовжить активне просування прикарпатського туристичного продукту, передовсім на внутрішньому ринку, повідомила начальник управління Наталія Гасюк. 2009 року це втілиться у серії тематичних прес-турів: по музеях, до пам'яток культури й архітектури, у розширенні мережі туристично-інформаційних центрів, продовженні практики присвоєння категорій приватним садибам. Ще новація: провідні місцеві туристичні фірми, заохочені до співпраці управлінням туризму ОДА, вирішили об'єднати ресурси та інтелектуальні зусилля на туристичному ринку Прикарпаття. За словами директора турагенції «Довіра-ІФ» Ірини Турчак, йдеться про розробку принципово нових послуг, зокрема турів вихідного дня.
З інвестиційним, можна сказати амбітним, проектом виступила Долинщина. Районна влада розробила проект розбудови туристичної інфраструктури села Мислівка на перспективу. Схемою планування території передбачено розвиток курортно-рекреаційної зони в урочищі Йожефсталь — під курортно-бальнеологічні та туристично-відпочинкові комплекси, гірськолижні витяги й лісопарк. Територія, що простяглася на 12 км аж до Бескидського лісництва, буде зайнята будівлями і спорудами на 30% із максимальним збереженням рослинності й природного рельєфу. Архітектура будівель — в народних традиціях, не більше двох поверхів і мансарди. Очікується, що проект дасть роботу п'ятьом тисячам осіб. На курорті «Мислівка» відпочиватимуть 25 тисяч туристів водночас.

Сергій ЛИЗАНЧУК, м. Івано-Франківськ
також у паперовій версії читайте:
  • СТРАТЕГІЮ СХВАЛЕНО
  • РАЗОМ З АВТО
  • ВИ ДАВНО БУВАЛИ В ПОЛТАВІ?
  • У КОЖНІЙ САДИБІ — СВОЯ «РОДЗИНКА»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».