Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
«ДЗВЕНИ, МОЯ ГІТАРО!»
Концертом, у якому прозвучали чотири найвідоміших концерти для гітари з оркестром композиторів М. Кастельнуово-Тедеско, М. Понсе, Л. Брауера, Х. Родріго, у Національній філармонії України завершився П’ятий міжнародний фестиваль гітарної музики «Київ-2008».

Перший ювілей, що відзначає ця щорічна імпреза мистецтва гри на гітарі, є найкращим доказом утвердження фестивалю. Нині він має позитивну репутацію у світі. Велику роль у популяризації фестивалю відіграв проведений торік Перший міжнародний конкурс гітаристів. На ньому змагалися конкурсанти з різних країн та континентів.
Напередодні відкриття цьогорічного фестивалю гітарної музики автор проекту, заслужений артист України, соліст Національної філармонії Андрій Остапенко розповів, що остання фаза підготовки до цієї культурної події була надзвичайно напруженою. Виконавці сповіщали оргкомітет, що з різних причин не зможуть приїхати. Доводилось терміново шукати заміну. З огляду на міжнародний авторитет фестивалю це було не надто складно. «Виступить багато яскравих музикантів»,— пообіцяв Андрій Остапенко. Він повідомив ще одну приємну новину: фестиваль триватиме замість запланованих трьох днів чотири. Останнього дня на глядачів чекатиме знайомство з надзвичайно обдарованим американським виконавцем Ернесто Тамайя. Організатори також запевнили, що публіка відкриє для себе не одне нове ім’я, серед них, зокрема, молодий російський музикант, лауреат десяти міжнародних конкурсів гітаристів Юрій Алешніков.
Радісні зустрічі відбулися. Відмінною рисою музичного свята стала можливість не лише послухати виконавців, а й поспілкуватися з ними. З цією метою були організовані майстер-класи, під час яких імениті музиканти — лауреати міжнародних конкурсів Ернесто Тамайя (США) та Лоренцо Мікелі (Італія) — ділились з молоддю секретами своєї майстерності. «Після кожного фестивалю я як викладач помічаю, що студенти змінюються: вони починають краще грати, цікавитися гітарною музикою, інакше ставляться до інструмента,— розповів Андрій Остапенко.— Присутність на майстер-класах допомагає студентам вчитися працювати над програмами.»
Оголошено, що в грудні наступного року в рамках фестивалю відбудеться Другий міжнародний конкурс гітаристів. Його умови можна прочитати на сайті Національної філармонії України. Генеральний директор філармонії Дмитро Остапенко поінформував про збільшення преміального фонду майбутнього конкурсу: перша премія становитиме 2000 євро, друга — 1500, третя — 1000. Залишається подякувати інституціям, які щороку підтримують зустрічі й змагання гітаристів. Серед них — Міністерство культури і туризму, Фонд сприяння розвитку мистецтва, Італійський інститут культури, посольства Іспанії та США в нашій державі, Джаз-клуб — офіційний представник корпорації«YAMAHA» в Україні.

Тетяна КРОП
також у паперовій версії читайте:
  • НА КРИЛАХ МУЗИКИ І СЛОВА
  • ЮВІЛЕЙ АЛЛИ КУДЛАЙ
  • КОЛИ Ж УПЕРШЕ ЗАСПІВАЛИ ПРО ВІЙНУ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».