Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
«МОРСЬКИЙ ВУЗОЛ-2008»
Військово-морські сили України, становлення яких — порівняно з іншими видами Збройних сил — відбувається чи не найважче, все впевненіше завойовують місце під сонцем. Свідченням цього є те, що останнім часом кораблі під українським прапором усе частіше можна зустріти за сотні миль від рідних берегів. Хоча до океанських просторів вони, як мовиться, не дотягують, це не може не радувати.

Нещодавно в Чорному морі відбулися масштабні навчання «Морський вузол-2008». Їхня мета — визначити рівень готовності частин і підрозділів до виконання завдань щодо захисту морських кордонів нашої держави, а також удосконалення взаємодії між органами управління та екіпажами бойових кораблів.
Понад десять бойових кораблів українського військового флоту, зокрема фрегат «Гетьман Сагайдачний», корабель управління «Славутич», корвети «Луцьк», «Тернопіль» та «Придніпров’я», великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» і артилерійський катер «Скадовськ», здійснили з різної відстані від берега ракетно-артилерійські стрільби. Великому десантному кораблю відводилася особлива роль: він виконував стрільби ударним комплексом по цілях, що були на березі й на значній відстані від нього. Стрільби такої складності, насиченості й на таких курсових кутах і швидкостях в історії Військово-морських сил не виконував жоден корабель. Для того щоб вони відбулися, на «Костянтині Ольшанському» протягом останніх двох років був відремонтований комплекс некерованого реактивного озброєння «Гроза» та матеріальна частина, що її забезпечує. Стрільбу ВДК вів по позиції умовного супротивника розміром 500 на 150 м і на відстані близько 14 км.
До проведення навчань залучали й авіаційні підрозділи. Літаки Бе-12 морської авіаційної бригади ВМС ЗС України провели бомбометання, а екіпажі Су-27 Повітряних сил теж опрацювали відповідні завдання в повітрі. Пройшли також стрільби з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град». Причому вогонь із цих потужних установок вели військовозобов’язані, відмобілізування яких зробили військкомати АР Крим напередодні навчання.
Із борту великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський» висадили морський десант. Уперше в історії ВМС ЗС України разом із десантом на берег «висадилися» три 122-міліметрові самохідні артилерійські гаубиці 2С1 «Гвоздика», що були як засіб вогневої підтримки морських піхотинців. З вертольотів Мі-8 армійської авіації «спішився» повітряний десант.
У межах навчання «Морський вузол-2008» вище командування перевірило готовність екіпажів Повітряних сил до несення бойового чергування в системі протиповітряної оборони держави. В один із днів навчання з метою знешкодження «порушника державного кордону» у повітря піднявся черговий винищувач МіГ-29 бригади тактичної авіації Повітряного командування «Південь» ПС ЗС України, що на аеродромі «Бельбек» поблизу Севастополя. За три хвилини екіпаж командира авіаційної ескадрильї льотчика 1-го класу підполковника Сергія Афанасьєва виявив біля полігона «Чауда» над акваторією Чорного моря умовного порушника, роль якого виконував безпілотний літальний апарат ВР-3 «Рейс», і пуском ракети класу «повітря— повітря» знищив його.
Це практичне завдання екіпажі Повітряних сил теж виконували вперше за часів незалежності України. До цього повітряного «супротивника» знищували лише підрозділи зенітних ракетних військ.
Водночас на аеродромі «Бельбек» відбулись льотно-методичні збори екіпажів авіаційних частин із виконанням бойових стрільб по повітряних цілях. До зборів залучили авіаторів з Івано-Франківська, Одеси, Миргорода, Озерного, Василькова, Севастополя, а також інженерно-технічний склад і фахівців з озброєння, логістики та зв’язку авіаційних частин.
Під час наступного етапу «Морського вузла-2008», що проходив на полігоні «Чауда» Державного науково-випробувального центру ЗС України в Криму, пройшло тактичне навчання з бойовою стрільбою частин і підрозділів зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗС України. У них брали участь зенітники з Донеччини, Черкащини, Одещини, Харківщини та Хмельниччини, озброєні сучасними зенітними ракетними системами малої, середньої й дальньої дії «Бук-М1», С-300П, С-200В, науково-педагогічний склад і курсанти випускного курсу факультету зенітних ракетних військ Харківського університету Повітряних сил, підрозділи радіотехнічних військ, військової авіації та спеціальних військ.
Загалом участь у цьому етапі навчання взяли близько 1500 військовослужбовців, 400 одиниць озброєння та військової техніки, використовувалося понад 25 одиниць зенітних керованих ракет, а для створення мішеневої обстановки — більш ніж десять безпілотних літальних апаратів ВР-3 «Рейс». Для повітряного прикриття Феодосії та Приморського використали чотири літаки винищувальної авіації Су-27, а для огляду морського району та припинення мореплавства в його межах — 13 кораблів і суден Військово-Морських сил.
На «Чауді» пройшли контрольні льотні випробування керованих ракет зенітного ракетного комплексу малої дальності «Бук-М1», протиповітряні бої з виконанням бойових пусків обслугами ЗРК С-300П і «Бук-М1», а також імітовані пуски С-200В.
Попри певні недоліки, «Морський вузол-2008» засвідчив: рівень підготовки частин і підрозділів протиповітряної оборони дає змогу надійно охороняти повітряний простір над великими містами та важливими державними і промисловими об’єктами.
Ще одне важливе питання, яке вирішувалося під час згаданого заходу,— це можливість використання полігонів на території України для проведення бойових пусків і стрільб сучасними зенітними ракетними системами малої, середньої й дальньої дії.
— З точки зору державної безпеки, важливо, щоб заходи з модернізації проходили саме на українських полігонах. Та й з огляду на заощадження коштів, це у кілька разів дешевше, ніж на полігонах у Росії. Тож, сподіваюся, незабаром пуски ракет на вітчизняних полігонах будуть звичайною справою,— зазначив з цього приводу Головнокомандувач Збройними силами України — начальник Генерального Штабу ЗС України генерал армії Сергій Кириченко.
У межах «Морського вузла-2008» на «Чауді» пройшло комплексне тактико-спеціальне навчання частин і підрозділів протиповітряної оборони Сухопутних військ ЗС України з бойовими стрільбами. Протягом двох днів було зроблено 48 бойових пусків із зенітно-ракетних комплексів «ОСА-АКМ» і виконано 66 тактико-вогневих завдань підрозділами, озброєними зенітно-гарматними ракетними комплексами «Тунгуска» і зенітними установками ЗУ-23-2.
На Старокримському полігоні в рамках ротного тактичного навчання з бойовою стрільбою з підрозділами 25-ї окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади вперше за останні десять років були бойові пуски із чотирьох установок реактивних систем залпового вогню «Смерч».
Навчання «Морський вузол-2008» без перебільшення можна назвати наймасштабнішими в історії ВМС України: в них взяли участь близько чотирьох тисяч військовослужбовців, 390 одиниць озброєння та військової техніки, в тому числі 10 вертольотів та 15 літаків. Вони засвідчили не лише вишкіл їхніх учасників, а й довели, що Військово-морські сили України, як, до речі, загалом Збройні сили, потребують більшої уваги з боку держави, насамперед збільшення фінансування їхніх потреб. Наприклад, термін придатності більшості ракет, що використовуються кораблями, закінчився або на межі... Це означає, що їх потрібно терміново міняти, інакше їх не можна буде використовувати. Існує також чимало інших проблем, які негативно позначаються на бойовій готовності як окремих кораблів, так і ВМС загалом. З цього приводу рада офіцерів центру морських операцій ВМС України звернулася до перших осіб держави з проханням збільшити фінансування потреб моряків. Вони вважають, що «недофінансування негативно позначається на іміджі Військово-морських сил у місцях базування кораблів і частин, а ризики подальшого обмеження ресурсного забезпечення військового флоту можуть суттєво позначитись на відновленні технічної готовності кораблів, забезпеченні сил сучасними зразками озброєння і техніки, ускладнять виконання заходів бойової підготовки, уповільнять темпи комплектування підрозділів військовослужбовцями за контрактом».
Чи почують захисників морських рубежів на владному Олімпі? Час покаже, точніше, голосування щодо бюджету військового відомства.
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕСАНТНИКИ ПОВЕРНУТЬСЯ?..

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».