Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РЕАБІЛІТАЦІЯ КОСОВА
Косовська проблема залишається в переліку конфліктних тем, з якими стикається Європейський Союз. Що ближчим стає початок 2009 року, коли на плечі місії Євросоюзу ляже тягар утвердження Косова як нормальної європейської держави, то дедалі посилюється тиск на Сербію з метою домогтися арешту та видачі Гаазькому трибуналу з військових злочинів на території колишньої Югославії генерала боснійських сербів Радко Младича.

Водночас не розв’язано суперечності між Сербією та Європейським Союзом з приводу статусу Косова. Організація Північноатлантичного договору, як засвідчила недавня зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО, тепер не заперечує проти можливої присутності в краї албанських військових.
За цих обставин Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй днями ухвалила рішення про заміну миротворчих сил ООН у Косові на місію Євросоюзу. Нагадаємо, що досі не визнали незалежності Приштини члени ЄС: Іспанія, Кіпр, Греція, Румунія, Словаччина. Попри це європейські експерти вже підготували доповідь про стан справ у краї напередодні початку місії ЄС.
Серед гострих проблем — безробіття та корупція, а також низький рівень компетентності чиновників, неефективний апарат управління та незахищеність національних меншин. Представники ЄС були змушені визнати, що албанський уряд Приштини не виконує своїх зобов’язань щодо покращення умов життя та примирення з національними меншинами. У сербських районах Косова фактично зруйновано систему управління. Європейський Союз також констатує слабкість судової системи Косова, яка не здатна гарантувати, що міжетнічні зіткнення не стануться знову.
Незважаючи на наведені факти, албанський уряд категорично заборонив місії ЄС створювати особливі структури влади в сербських районах краю. Президент Косова Фатмір Сейдіу вимагає «поваги до суверенітету та територіальної цілісності» країни, а прем’єр-міністр Хашим Тачі наголошує на неприпустимості утворення паралельних сербських органів влади. Серби тим часом сподіваються на покращення відносин зі США за нової адміністрації Барака Обами.
Фактично вже тепер Косово перетворюється для Євросоюзу на аналог Боснії та Герцеговини. На обох цих територіях європейські поліцейські та військові сили залишаються гарантами недопущення міжетнічних зіткнень. Приклад Боснії, де мирний процес формально триває з 1996 року, доводить, що європейська реабілітація територій колишньої Югославії є не лише дорогою, а й тривалою та складною операцією. Однак і покинути ці країни напризволяще, зважаючи на їхнє критично важливе значення для європейської безпеки, ЄС не в змозі. Тож Брюссель вимушений не припиняти сізіфової праці до кращих часів остаточного визначення європейського майбутнього для всіх балканських країн.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄС ВИЗНАЧИВ ПЕРСПЕКТИВИ
  • СОЮЗ «ЗАВИСАЄ»
  • ПРОЩАВАЙ, ЗБРОЄ?
  • СУМНИЙ АРГЕНТИНСЬКИЙ ДОСВІД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».