Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОСВІТА
ПІД «ВІТРИЛАМИ НАТХНЕННЯ»
Недавно Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (КНЕУ) відзначив свій 100-літній ювілей. За роки існування вуз декілька разів змінював свою назву, але незмінною залишалась його висока репутація кузні висококваліфікованих кадрів. Десятки тисяч їх успішно працювало і працюють у фінансовій сфері, різних галузях економіки не лише на Батьківщині, а й у багатьох зарубіжних країнах.

У цьому зв’язку варто згадати засновника вузу — професора Київського університету Святого Володимира Митрофана Довнар-Запольського. Це була видатна людина, у якій поєднувалися широка ерудиція з непересічними організаторськими здібностями. Саме Довнар-Запольський за 12 років керування Київським комерційним інститутом зумів перетворити його на авторитетний навчальний заклад з підготовки всебічно освічених фахівців, які були інтелігентами у справжньому значенні цього слова. Колектив університету пишається тим, що свого часу його вихованцями були видатні літератори й митці — П. Тичина, В. Блакитний (Елланський), В. Свідзинський, О. Довженко, І. Бабель, Ю. Смолич, М. Ушаков та багато інших.
І нині, готуючи спеціалістів в галузі економічних наук, КНЕУ одночасно є школою духовного виховання студентів, прилучення їх до найвищих здобутків культури. Водночас тут панує атмосфера сприяння розвиткові творчих здібностей молоді. Досить сказати, що літературою тут активно займаються десятки викладачів, студентів, співробітників. Їхній найкращий доробок вже надрукований у збірці «Багатобарвне літо». І ось до ювілею вузу побачила світ нова книга «Вітрила натхнення», в якій вміщено творчий здобуток понад 100 поетів і прозаїків, так чи інакше причетних до університету. Характерно, що більш як половина з них — студенти. Не ставлю за мету рецензувати своєрідний альманах. Це неможливо хоча б з погляду кількості надрукованих праць. Крім того, потреби в рецензуванні немає ще й тому, що відбір творів до друку, їхнє наукове й літературне редагування здійснили професіонали високої кваліфікації: поет і прозаїк, член Національної спілки письменників України Тетяна Майданович та заслужений журналіст України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка Володимир Стадниченко.
Цікавіше дізнатися, що являють собою ті «вітрила натхнення», які спонукають стількох людей в одному колективі економістів захоплюватися літературою, що стає для них розрадою душі на все життя? Відповідь на це питання, на мою думку,— у незвичних формах культурно-виховної роботи в університеті, в органічному поєднанні її з навчальним процесом, велика увага наставників до духовного розвитку вихованців.
Для прикладу: в університеті багато років діє літературне товариство «ЛІТО-КНЕУ», яке об’єднує кілька самодіяльних творчих осередків, зокрема: викладацький культурологічний клуб «Дорогами до прекрасного»; літературну студію «Українське слово», якою опікується кафедра української мови та літератури; студентський туристичний клуб «Скіфи». Метою клубу викладачів є вивчення історії розвитку української культури з виїздом на місця перебування її найвизначніших діячів. Це не ті звичні екскурсії, які організовують подекуди в колективах. Кожній мандрівці вузівських викладачів передує глибоке і тривале вивчення об’єкту дослідження. А під час відвідин історичного місця цей матеріал доповнюється і закріплюється. У результаті таких сповнених безпосередніх вражень поїздок, підтвердженням спілкування з людьми та природою часто-густо й з’являються вірші, есе, нариси, інтерв’ю тощо, які друкуються на сторінках університетської газети «Економіст» під рубриками «Перлини світової скарбниці», «Історичні розвідки», «Сторінки поезії».
Натхненником і головним організатором цих цікавих мандрівок до прекрасного є голова правління клубу, автор багатьох збірок поезій Людмила Рінгіс.
Кафедра української мови та літератури організовує традиційні літературні конкурси серед студентів перших курсів університету усіх спеціальностей, надає консультації аматорам літературної творчості, найкращі роботи яких публікуються в університетській газеті.
Учасники клубу «Скіфи» провадять культурологічну роботу за своєю програмою і нерідко об’єднують свої зусилля з клубом викладачів. Можна згадати, наприклад, їх спільні поїздки по місцях перебування Т. Г. Шевченка, Г. С. Сковороди та інших видатних українців. Захопливими також були відвідини музеїв, картинних галерей, шедеврів архітектури, старовинних парків у Житомирській, Київській, Харківській, Черкаській, Чернігівській областях, зустрічі з місцевими культурологами, завдяки ентузіазму і патріотизму яких тут зберігаються безцінні пам’ятки української культури. Клуб «Скіфи» веде свою сторінку в газеті.
Хочеться сказати добре слово і про членів редакції друкованого органу університету. Газета «Економіст» ось уже 40 років висвітлює творчі здобутки авторів з усіх підрозділів університету. Вона приваблює і формою, і змістом.
Успіх усіх творчих починань в університеті був би неможливим без моральної і матеріальної підтримки їх з боку ректорату і особисто ректора КНЕУ академіка Анатолія Павленка, який понад 20 років очолює один з найкращих вузів України і має велику повагу в колективі.
На завершення цих нотаток про одну із світлих сторінок сучасного життя Київського національного економічного університету хочеться висловити сподівання, що Міністерство освіти і науки, письменницькі організації не залишать поза увагою це життєдайне джерело виховання духовності і своєю підтримкою додадуть йому творчих сил і натхнення.

Анатолій МЯЛОВИЦЬКИЙ, заслужений журналіст України
також у паперовій версії читайте:
  • ХЛІБ, КОХАННЯ І МРІЇ
  • ЖАРТУЮТЬ СЕРЙОЗНО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».