Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
МЕТАЛЕВИЙ ПРИСМАК КРИЗИ
У тому, що фінансово-економічна криза, яка нині розповзається по всьому світові, зачепить й Україну, нині вже мало хто сумнівається. Перший «дзвіночок» пролунав на вітчизняному ринку нерухомості, потерпає від негараздів будівельна й суміжні з нею галузі.

Через фінансову кризу українські банки вже не можуть позичати гроші за кордоном, аби активно видавати іпотечні й споживчі кредити, тож суттєво скоротився обсяг продажу квартир й автомобілів.
Але реальні наслідки кризи ще попереду — під прицілом опинилась металургійна галузь. Загальний спад металургійного виробництва в країні становить більш ніж 20%. Подібне явище очікується у вугільній і рудній промисловості через зниження попиту на сировину й кокс.
На Алчевському металургійному комбінаті (АМК), який належить до п’ятірки найбільших українських підприємств цієї галузі, вже зупинились дві домни та конвертери, лише частково працює установка безперервного розливу сталі, сортопрокатний цех. Працівників меткомбінату вже попередили, що з жовтня їх можуть відправити в неоплачувані відпустки на невизначений термін. На підприємстві кажуть, що така ситуація виникла через світову економічну кризу, яка негативно вплинула на ринок металу: майже всю продукцію алчевські металурги продають за кордон.
Аби уникнути непопулярних неоплачуваних відпусток, адміністрація АМК має намір скасувати премії та інші доплати, а також скоротити робочий тиждень для майже 18 тисяч працівників комбінату. Але все це за умови, що меткобінат матиме хоча б мінімальний пакет заявок на свою продукцію. За останні чотири місяці АМК скоротив виробництво майже втричі — з 440 тис. тонн металопродукції на місяць до 140 тис. тонн.
Головна причина такого скорочення — зниження світового рівня споживання металу, а також демпінг з боку китайських підприємств — їхня продукція є значно дешевшою за алчевську. За прогнозами фахівців, криза триватиме два-три місяці, але може затягнутись і до березня наступного року. Навесні ж на ринку металу традиційно настає пожвавлення.
Тим часом на АМК згортають роботи з модернізації виробництва. Очікується й зменшення асигнувань на соціальні програми, у тому числі призупиниться фінансування комунальних підприємств Алчевська. До речі, лише в нинішньому році комунальники отримали від АМК близько 55 млн грн. Якщо на комбінаті зменшиться фонд оплати праці, то знизяться й надходження до міського бюджету, побоюються в мерії. Через зниження доходів жителів у місті можлива криза в сфері обслуговування, а також у торгівлі промтоварами та продуктами харчування.
Як відомо, більшість акцій АМК належать донецькій корпорації «Індустріальний союз Донбасу», який пов’язують із бізнесменами Сергієм Тарутою та Віталієм Гайдуком. Найближчим часом власники АМК та інших металургійних підприємств країни мають намір звернутися до Президента України й уряду з пропозиціями щодо виведення галузі з кризи. Ідеться насамперед про зниження цін на сировину та залізничні перевезення, а також про податкові пільги для проведення модернізації виробництва.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧОМУ ГРИВНЯ ПОСТУПИЛАСЬ ДОЛАРУ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».