Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЯДЕРНА ІЗОЛЯЦІЯ ІНДІЇ ЗАВЕРШИЛАСЬ

Незважаючи на міжнародну фінансову кризу та певні кризові явища у вітчизняному політикумі, наша економіка продовжує дивувати успіхами. За вісім місяців зростання ВВП становило понад 7 відсотків. Абсолютний рекорд за роки незалежності зафіксовано у сільському господарстві — плюс 24,4% доданої вартості, у торгівлі — 10,7, у сфері транспорту і зв’язку — 8,3, у переробній галузі — 7,3%, успішно розвивається машинобудування, забезпечивши більше половини загального приросту ВВП. До речі, зібрано рекордні податки у 117,3 млрд грн, це майже на 32 млрд більше, ніж за відповідний період минулого року. Податківці налаштовані не зменшувати темпів.

Усі індійські газети на перших шпальтах розмістили повідомлення про повернення Індії до рівноправних членів клубу атомних держав. Це стало великим успіхом її дипломатії, яка працювала над договором зі США понад три роки.
Упродовж останніх тридцяти років американські фірми не могли через ембарго, введене президентом Джиммі Картером, продавати атомні технології Індії. Причиною заборони стала відмова Делі підписати договір про нерозповсюдження ядерної зброї і випробування нею атомної бомби. Коли президент Джордж Буш підпише закон, а він обіцяв зробити це якнайшвидше, обмеження втратять чинність.
Відтак американські фірми зможуть до 2030 року збудувати 20 атомних електростанцій загальною вартістю приблизно 175 мільярдів доларів. Це відкриє індійський ринок для таких всесвітньо відомих фірм, як «Дженерал електрик» і «Вестінгауз електрик». Для Індії це дуже важливо — вона потребує сучасних високоефективних електростанцій, інакше її економіка, що дуже динамічно розвивається, може загальмувати. Подібний договір з Індією підписала Франція, а Росія вже будує атомні електростанції. Тепер США стають провідним партнером Делі на ядерному ринку країни, замінивши Москву. Нині Росія реально просто не здатна конкурувати зі США в галузі ядерної енергетики.
«Атомний» договір з Вашингтоном насамперед пов’язує США й Індію стратегічним союзом, тому його можна вважати одним з найбільших успіхів адміністрації президента Буша у сфері зовнішньої політики. «Цей договір став однією з найважливіших дипломатичних ініціатив останнього десятиліття. Уклавши угоду, США продемонстрували довготерміновий підхід, який відкриє перед нами нові дипломатичні можливості і зміцнить глобальну стабільність»,— так прокоментував результати голосування в конгресі впливовий сенатор-республіканець Ричард Лугар. Він нагадав, що середній клас Індії кількісно перевищує населення США. Вашингтон шукає в регіоні стабільного і передбачуваного союзника.
«Закон зміцнить наші зусилля, спрямовані на нерозповсюдження атомної зброї, допоможе Індії, а для нас відкриє великі бізнесові можливості»,— задоволено підсумував президент Буш. Як запевнила державний секретар Кондоліза Райс, якщо індійці здійснять випробування атомної зброї, договір негайно втратить чинність.
Проте експерти наголошують, що договором між Індією і США завдано удару по системі нерозповсюдження атомної зброї. Індія залишається за межами договору, який підписало 188 держав, однак може вести з ними ядерний бізнес. Це суттєво ослабить позицію Вашингтона стосовно Ірану, адже американці переконують світову громадськість в тому, що не можна дозволити Тегерану володіти технологією збагачення урану.
Критики «атомного» договору також нагадують, що Індія незадовільно оберігає свої технології: є інформація, що Іран значну частину знань, на яких ґрунтується його ядерна програма, отримав з Делі.
Рішення американського конгресу, хоча й очікуване, роздратувало Пакистан, який має з Індією заморожений конфлікт через Кашмір. В Ісламабаді прем’єр-міністр Юсуф Раза Гілані зауважив, що кожен може підписувати будь-які угоди, але «без Пакистану війна з талібами є неможливою».
У Пекіні також уважно спостерігатимуть за дотриманням умов договору й тим, наскільки близькими стануть відносини між США та Індією, адже тісна співпраця цих країн допоможе Вашингтону стримувати дедалі більший вплив Китаю в Азії. Делі також хоче мати надійного союзника, щоб знову не виникли територіальні суперечки з Китаєм, як це було в 60-х роках минулого століття.
Для схвалення договору уряд Індії мусив подолати значний опір. Комуністичні партії, які підтримували прем’єр-міністра Манмохана Сінгха, на знак протесту вийшли з владної коаліції. Опозиціонери здійснили спробу повалити уряд, але глава уряду зміг знайти нових союзників і вотум недовіри був подоланий.
Без свого бізнесу не побажали залишатися в Індії і французи. У Парижі в присутності президента Франції Ніколя Саркозі і прем’єр-міністра Індії був підписаний договір про співпрацю в галузі атомної енергетики.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛІТИЧНИЙ ГУЛЯШ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».